Tickets
Shop
Nieuws 09 sep 2021

Oud-schaatser Cock van der Elst (93) overleden

Oud-schaatser Cock van der Elst is deze week op 93-jarige leeftijd overleden. Hij maakte in de jaren 50 uit van de nationale kernploeg van de KNSB en behoorde tot de Nederlandse equipe die in 1952 deelnam aan de Winterspelen in Oslo.

Foto : Aangeleverd

Cock(ie) van der Elst werd op 26 juni 1928 geboren in Rotterdam. Schaatsen werd al gauw zijn lust en zijn leven, hij bleek met name sterk op de korte afstanden. Op de 500 en 1500 meter was hij zelfs jarenlang nationaal recordhouder, met tijden van respectievelijk 44,5 seconden en 2.21,3 minuut.

In de tijd dat kunstijsbanen nog niet bestonden en de Nederlandse toppers gingen trainen op Noors natuurijs, maakte Van der Elst deel uit van de nationale kernploeg. Andere Tijden Sport heeft een uitzending gewijd aan deze trainingstrips naar Hamar. Daar werd niet alleen geschaatst, de mannen leefden zich ook uit met houthakken, saunabezoek en de jacht.

De beste prestatie die Cock van der Elst achter zijn naam heeft staan was een tweede plek op het NK Allround van 1954 in Zwolle, dat werd gewonnen door Egbert van ’t Oever, de latere bondscoach. In 1952 maakte Van der Elst deel uit van de Nederlandse schaatsploeg bij de Olympische Spelen in Oslo. Hij werd 19de op de 500 meter en 26ste op de 1500 meter.

Van der Elst (rechts) | Foto : Aangeleverd

Nadat hij een punt had gezet achter zijn loopbaan als actief schaatser, legde Van der Elst zich toe op het trainerschap en bestuurswerk, met name binnen het KNSB Gewest Zuid-Holland. Voor deze activiteiten is hij door de KNSB onderscheiden als Lid van Verdienste. “Schaatsen was zijn lust en zijn leven”, vertelt zijn enige kind, Cock van der Elst jr. “Met zijn scooter ging hij de ijsbanen langs om talent te scouten en hij zat ook geregeld in Inzell.” Van der Elst sr. gaf training, vooral op de kortebaan, en werkte daarbij onder anderen met Ria Visser.

Hij stak veel vrije uren in de schaatssport, naast het werk dat hij deed als ambtenaar bij de PTT in Den Haag. Toen de PTT overging in KPN en een verhuizing naar Groningen in het verschiet lag, trad Van der Elst vervroegd uit. Na zijn pensionering verhuisde hij alsnog vanuit Rotterdam naar het Friese Haulerwijk, waar hij in zijn vroegere vakantiewoning trok.

Apetrots was hij op de sportieve verrichtingen van zijn kleinzoon Bram, die als judoka aan de weg timmert. Maar de laatste jaren maakte zijn gezondheid het onmogelijk om diens carrière nog actief te volgen. Op 6 september overleed hij in een verpleeghuis, de uitvaart vond woensdag plaats in besloten kring.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan