Tickets
Shop
Nieuws 18 nov 2020

Peter van de Pol met trainersdiploma op zak op zoek naar 'mooie ploeg'

Al tijdens zijn carrière als marathonschaatser hield Peter van de Pol zich bezig met trainingsleer. Hoe en waarom schreven trainers bepaalde schema's voor en hoe werkte de dynamiek in zijn ploeg? Voor de inmiddels gestopte natuurijsspecialist was het dan ook logisch dat hij bij de KNSB de trainersopleiding ST4 ging volgen, het hoogste niveau in het schaatsen. Dinsdagmiddag ontving hij zijn diploma.

De inmiddels 38-jarige Van de Pol begon al tijdens zijn schaatscarrière aan de trainerscursus om zich naast het schaatsen verder te ontwikkelen. "In de afgelopen jaren heb ik vaak clinics gegeven, kampen georganiseerd voor kinderen en sinds dit jaar werk ik in het basisonderwijs als beweegcoach", vertelt Van de Pol. "Ik heb gemerkt dat ik lesgeven leuk vind en heb het altijd al interessant gevonden om trainer/coach te worden. Toen in 2016 de mogelijkheid kwam om de opleiding te gaan doen, heb ik die kans gepakt."

Het heeft dus even geduurd voordat Van de Pol de cursus met succes heeft afgerond, maar dat is prima te verklaren. In de winter van 2017/2018 kreeg hij een kans bij de ploeg van Jillert Anema om nog een jaar vol voor het schaatsen te gaan. "Toen heb ik de cursus anderhalf jaar stopgezet. Daarna zou ik dan nog anderhalf jaar de tijd hebben om mijn diploma te halen."

Van de Pol tijdens het ONK op de Weissensee in 2014, waar hij als tweede zou finishen | Foto : Soenar Chamid

Het jaar bij Anema heeft Van de Pol geen windeieren gelegd. Zijn sportieve prestaties waren misschien niet de beste van zijn carrière, maar hij kon een grote bijdrage leveren aan de ploeg en deed daarbij ook de nodige inzichten op. "Het was een heel mooi jaar en ook nog een olympisch seizoen, dus er zat veel spanning op de ploeg. De langebaan heeft dan de voorkeur en dan kun je zien hoe moeilijk het is voor een trainer om de rijders ook als team te laten presteren in de marathon."

Zoektocht
Al die ervaring hoopt Van de Pol toe te gaan passen als trainer van een schaatsploeg. De winnaar van de eerste Henk Angenent Classic in 2010 heeft namelijk maar liefst twaalf jaar ervaring op het hoogste niveau van het marathonschaatsen. Hij reed voor diverse grote ploegen en stond in 2015 samen met Jochem Uytdehaage aan de basis van marathonploeg Skate4AIR. Nu hij gestopt is, is hij meer zijdelings bij de sport betrokken. Als scheidsrechter was hij in februari aanwezig bij de wedstrijden in Luleå en hij geeft training aan een groep marathonschaatsers in Utrecht.

Van de Pol vindt het goed om zijn ervaringen als scheidsrechter mee te nemen naar de rijders. "Ik weet hoe je als scheidsrechter met situaties omgaat en waarom je bepaalde keuzes maakt." Zijn besluit om ook een scheidsrechtercursus te gaan volgen, maakte hij dan ook vanuit die gedachte. "Je hoort vaak dat mensen wat terug willen geven aan de sport, maar ik vind het juist ook goed om de andere kant van de sport te leren kennen. Ik kijk daar nu ook met de ogen van een trainer naar om te zien wat ik terug kan koppelen naar de rijders."

Uit de oude doos: de overwinning van Van de Pol in de Henk Angenent Classic van 2010:

Als trainer hoopt Van de Pol komend jaar aansluiting te vinden bij een ploeg. "Mijn ambitie is zeker om bij een mooie langebaan- of marathonploeg in de begeleidingsstaf te stappen. Misschien nog niet per se als hoofdcoach, maar het zou mooi zijn om als assistent of tweede trainer meer ervaring op te kunnen doen. In de afgelopen jaren heb ik veel geleerd en meegemaakt om kwaliteit toe te kunnen voegen op trainings- en tactisch gebied."

Een voorkeur voor een bepaalde ploeg of leeftijdsgroep heeft hij niet. "Uiteindelijk wil je in de topsport het hoogst haalbare bij de senioren, maar misschien ben ik wel een betere trainer om de jeugd te begeleiden. In het dagelijks leven werk ik met basisschoolkinderen, maar mijn trainingsgroep in Utrecht is boven de achttien. Dat is een zoektocht en zal vanzelf gaan blijken."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan