Tickets
Shop
Nieuws 13 jan 2017

Goede start voor Nederlandse shorttrackers op EK

De Nederlandse ploeg is het EK Shorttrack goed begonnen. Op de eerste dag van het toernooi in Turijn wisten vijf van de zes Nederlandse deelnemers zich op alle drie de individuele afstanden te plaatsen voor de finalerondes.

Foto : Huub Snoep

Sjinkie Knegt, topfavoriet dit toernooi, won de 500 en 1500 meter in zijn heat en werd tweede op de 1000 meter. De Fries kan in Italië zijn derde Europese titel binnenslepen, dat deed hij namelijk eerder in 2012 en 2015. Vorig jaar ging het goud naar de Rus Semion Elistratov.

“Fouten zijn snel gemaakt, dus wat dat betreft was vandaag een goede dag zonder rare momenten", vertelt Knegt na dag één. "Ik schaatste lekker en de omstandigheden zijn goed. Ik denk dat we hier zaterdag en zondag wel iets moois kunnen laten zien. Ik verwacht deze week het meeste gevaar van Semen Elistratov en Sandor Shaolin Liu. Het kan een mooie strijd worden met die jongens."

Ook debutant, en kersvers Nederlandse kampioen Dylan Hoogerwerf plaatste zich voor de finalerondes. Hij werd derde op de 1500 meter en bereikt ook op de 500 meter met een tweede plaatst de kwartfinales. Op de 1000 meter liep hij helaas tegen een straf aan en is daardoor uitgeschakeld. 

Dames

Ook bij de dames ging het goed! Suzanne Schulting, Rianne de Vries en Yara van Kerkhof zijn op alle afstanden door naar de volgende ronde. Schulting en De Vries wonnen zelfs al hun heats! Van Kerkhof finishte op de 500 meter als eerste en op de overige twee afstanden als tweede. 

Schulting pakte vorig jaar al brons op het EK en doet, met de afmelding van de Britse titelverdedigster Elise Christie, dit jaar dus zeker mee voor het goud. “De vrijdag is een belangrijke dag. Je moet de focus erbij houden, vooral niet vallen en zorgen dat je goed voorin blijft rijden", luidt het vol goede moed. Morgen gaat het er pas echt om, maar het is fijn om te voelen hoe goed de benen zijn. Ik ga voor de titel deze week."

“Op de 500 meter steken we met de Nederlandse vrouwen er met kop en schouders bovenuit. Alle dames rijden heel goed. Ook op de relay rijden we allemaal stabiele tijden en zijn we alle vier ongeveer even snel.”

Want ja, ook de Nederlandse relayploeg, bestaande uit Schulting, De Vries, Van Kerkhof en Lara van Ruijven plaatste zich met gemak voor de halve finales. Ze namen in de race tegen de teams van Polen en Tsjechië met overmacht een ronde voorsprong.

Zaterdag worden de finales op de 500 en 1500 meter verreden, op zondag de 1000 meter en relax  Wie zondag na drie afstanden en de superfinale bovenaan staat is de nieuwe Europees kampioen!

Klik hier voor de volledige uitslagen, meer info, en de livestream!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan