Tickets
Shop
Nieuws 07 apr 2017

Terugblik februari: Wereldtitels en de Alternatieve Elfstedentocht

Seizoen 2016/2017 zit erop. Dat geeft schaatsen.nl de mogelijkheid om even terug te kijken op de afgelopen winter. Daarin is meer dan genoeg gebeurd. Vandaag blikken we terug op een van de drukste maanden: februari!

Foto : Soenar Chamid

Winteruniversiade
Martijn van Oosten bezorgde de Nederlandse ploeg twee schaatsmedaille tijdens de Winter Universiade. De 24-jarige sprinter won in Kazachstan zilver op de 1500 meter en zilver op de 1000 meter. Het ploegenachtervolgingsteam won brons. Hoe de Nederlanders het hebben gehad, zie je hier

 WK afstanden
Ook werd er afgelopen winter voor het eerst op de Olympische 400-meterbaan van PyeongChang geschaatst. Daar werden in februari namelijk de WK Afstanden verreden, een kampioenschap dat voor de Nederlandse ploeg niet onverdienstelijk uitpakte. Ireen Wüst, Kjeld Nuis, Sven Kramer, Jan Smeekens en de achtervolgingsploegen keerden terug met wereldtitels.

Voor Nuis was er twee keer goud, namelijk op de 1000 en 1500 meter. Sven Kramer pakte ook twee keer de hoofdprijs, maar dan op de vijf en tien kilometer. Jan Smeekens ging er verrassend vandoor met het goud op de 500 meter, de afstand waarop Dai Dai Ntab bij zijn WK-debuut ten val kwam. Jorrit Bergsma werd achter Kramer tweede op de vijf en tien kilometer. Kramer zelf nam ook nog het brons op de 1500 meter mee naar huis. Peter Michael haalde op de vijf kilometer de allereerste WK-medaille ooit binnen voor Nieuw-Zeeland.

Ireen Wüst wist iedereen voor te blijven op de drie kilometer en op de 1500 meter voegde ze aan haar lijstje ook nog het zilver toe. Op de 1000 meter was er brons voor Jorien ter Mors, op de drie kilometer was de derde plaats voor Antoinette de Jong. 

Op de mass start waren er geen medailles voor de Nederlandse ploeg. De dames kregen een valpartij voor de kiezen, de herenploeg, bestaande uit Jorrit Bergsma en Gary Hekman, had een akkefietje.  

Kai Verbij viert zijn wereldtitel | Foto : Huub Snoep

WK sprint
Het WK sprint werd dit jaar in Calgary gehouden. Voor de meeste schaatsers was dit de kans om hun persoonlijke record te verbreken. Ronald Mulder slaagde er zelfs in om het nationale record op de 500 meter te verbreken. Mulder werd uiteindelijk vierde in het klassement, zijn ploeggenoot Kai Verbij bleek de meest constante sprinter en won goud. Hij verbeterde tevens het puntenrecord van Michel Mulder. Kjeld Nuis moest uiteindelijk genoegen nemen met brons.

Bij de vrouwen verbeterde Nao Kodaira het puntenrecord van Heather Richardson-Bergsma. De Japanse won alle vier de afstanden. Bergsma eindigde als tweede, Jorien ter Mors won dankzij twee sterke 1000 meters nog brons.

Alternatieve Elfstedentocht
De Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee was dit jaar een ontzettende zware wedstrijd. Bij de mannen kreeg een groepje alle ruimte en uiteindelijk was het Crispijn Ariëns die, met een scheurtje in zijn rib, de tocht won vóór ploeggenoot Frank Vreugdenhil en Niels Mesu. Bij de vrouwen leek Elma de Vries af te stevenen op de winst. Zij was de snelste in de sprint, maar zij viel vlak voor de finishboog. Daardoor ging Lisa van der Geest er met de winst vandoor. Anne Tauber won zilver, Ankie IJtsma brons. De Aart Koopmans Memorial werd vervolgens afgelast. Die beslissing is genomen omdat de huidige ijskwaliteit de veiligheid van de schaatsers niet met zekerheid kan waarborgen.

Shorttrack Dresden en Minsk 
De shorttrackers kwamen na een bezoekje aan Dresden en Minsk, voor wereldbekerwedstrijd vijf en zes met een verzameling aan medailles terug naar huis. Suzanne Schulting pakte zilver op de 1000 meter en goud op de 1500 meter. Rianne de Vries nam het zilver op de 1500 meter en daarna ook op de 1000 meter mee naar huis. Yara van Kerkhof keerde terug met het brons op de 500 meter. En er was relaygoud voor de dames én heren, die op hetzelfde onderdeel ook nog zilver pakte. Bij de heren nam Sjinkie Knegt individueel ook nog 1500 en 1000 meter-goud mee naar huis. 

Bij het European Youth Olympic Festival in het Turkse Erzurum wist de Nederlandse shorttrackster Georgie Dalrymple zilver te winnen op de 500 meter. Het mixed relayteam ging naar huis met brons. Op het EYOF streden bijna 800 Europese sporters tussen de 13 en 18 jaar om het eremetaal op verschillende disciplines. Voor Nederland kwamen Sam Jansen (kunstrijden), Hugo Bosma, Melle van ’t Wout, Georgie Dalrymple en Sara van Zuijlen (allen shorttrack) in actie.

De shorttrackers wisten voor het eerst sinds 2005 eremetaal op te halen. Een bijzondere prestatie dus van Georgie Dalrymple die het zilver won op de 500 meter en het mixed relay team dat er met het brons vandoor ging.

WK junioren
De Nederlandse langebaanschaatsers hebben uitgehaald bij het WK junioren in Helsinki. De ploeg van Oranje-bondscoach Jetske Wiersma veroverde in Finland liefst negen wereldtitels en twintig medailles.

Jutta Leerdam veroverde bij de vrouwen de allround wereldtitel en pakte goud op de 1500 meter. Op het allround erepodium kreeg ze gezelschap van haar ploeggenoten Joy Beune (zilver) en Sanne in ’t Hof (brons). Het was bij de vrouwen voor het eerst in de historie van het WK Junioren dan Nederland in het allround eindklassement goed was voor een clean sweep. Het drietal stond in een andere volgorde ook al op de drie hoogste treden van het podium op de drie kilometer: 1. Joy Beune, 2. Sanne in ’t Hof en 3. Jutta Leerdam.

Bij de mannen ging de allroundtitel eveneens naar Nederland. Chris Huizinga was de beste en won tevens goud op de 5 kilometer. Niek Deelstra, Thijs Govers en Tijmen Snel troefden bij de mannen de concurrentie af op de Team Sprint. WK-zilver was er op de ploegenachtervolging mannen voor Chris Huizinga, Tijmen Snel en Marwin Talsma. Huizinga veroverde tenslotte op de Mass Start zijn derde wereldtitel.

Bij de vrouwen waren Joy Beune, Elisa Dul, Sanne in ’t Hof en Jutta Leerdam goed voor goud op de ploegenachtervolging. Ook de Mass Start bij de dames was een prooi voor Nederland. Elisa Dul pakte het goud, Sanne in ’t Hof het zilver.

Winnaars in Lulea | Foto : Neeke Wassenbergh

KPN Grand Prix Lulea/Falun
Voor het eerst werd er een wedstrijd verreden in het Zweedse Lulea. Bij de vrouwen ging Carla Ketellapper-Zielman er met de zege vandoor, bij de mannen won Simon Schouten. In Falun won vervolgens Rick Smit bij de mannen en Ketellapper-Zielman opnieuw bij de vrouwen. Schouten won de laatste etappe, de Finale KPN Grand Prix bij de mannen, Iris van der Stelt bij de vrouwen. Zij won daardoor ook het klassement over de vijf wedstrijden op natuurijs. Frank Vreugdenhil won die bij de mannen.

Challenge Cup/NK Kunstrijden
Voor het eerst sinds maanden schaatste Niki Wories weer een wedstrijd. Zij werd met gemak Nederlands kampioen, maar bij de Challenge Cup slaagde ze er (logischerwijs) niet in om bovenin te eindigen. Ze werd 18e. De Belgische Loena Hendrickx won de wedstrijd in Den Haag. Bij de mannen ging de overwinning naar Loena’s broer Jorik Hendrickx. Thomas Kennes eindigde knap als zesde en werd tevens Nederlands kampioen. Voor de overige nationale titels kun je hier terecht.

Klaverblad NK Supersprint/Pure Sprint
Dai Dai Ntab en Floor van den Brandt kroonden zich tot Nederlands kampioen Supersprint. Over drie afstanden (100 meter, 300 meter en 500 meter) waren zij bij de senioren de rapste sprinters. Isabelle van Elst won bij de junioren.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan