Tickets
Shop
Nieuws 26 feb 2017

Mulder: 'Was spastisch met de barometer bezig'

Ronald Mulder snelde zaterdag in Calgary naar winst en een nieuw Nederlands record op de 500 meter. Vooral over zijn eerste 300 meter was de Plantina-sprinter heel erg te spreken.

Foto : Huub Snoep

“Volgens mij waren mijn eerste 300 meter een wereldrecord”, zegt Mulder lachend. “Ik ging zo lekker. In de laatste bocht waaierde ik uit en zat ik bijna tegen de kussens, maar ik kon wel goed mijn snelheid houden.” En dus verbeterde Mulder zijn eigen nationale record en zette de nieuwe snelste tijd op 34.18 seconden.

Had Mulder, die al enige tijd in Calgary verblijft, in de aanloop naar dit WK in de gaten dat er recordijs ligt in de Olympic Oval? “Ha, ik was al de hele week spastisch met de barometer bezig. Ik hou de luchtdruk heel erg in de gaten. (Hoe lager de luchtdruk, hoe minder luchtweerstand, red.). Want dat Nederlands record zat al even in mijn hoofd. Dat heb ik ook gezegd tegen mijn coach. Vaak zeggen wij schaatsers dat we goed willen rijden en er het maximale uit willen halen. Maar dan voel ik me zo’n watje. Ik wilde gewoon heel graag dat record en dat heb ik uitgesproken.”

Wellicht dat Mulder zondag een nieuwe aanval op zijn eigen record kan doen. “Morgen gaat de luchtdruk waarschijnlijk omlaag, dus dat is positief. En op het NK Sprint was ik de tweede dag nog heel goed. Ik ben niet bang dat ik nu vermoeid ben geraakt.”

Maar een nieuw record op de 500 meter is niet het voornaamste doel van Mulder. Want na zijn 1000 meter, waarop hij 1.08.07 klokte, vindt hij zichzelf terug op de vijfde plaats. “Ik heb weer een goede 500 nodig, net als vandaag.  Misschien kan het nog een tiende sneller. Maar de 1000 moet zeker harder.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan