Tickets
Shop
Nieuws 27 feb 2017

Isabelle van Elst: 'NK Supersprint was een mooie afsluiting'

Isabelle van Elst sloot het laatste seizoen bij de junioren in stijl af. De 18-jarige schaatsster van RTC Noordwest won bij de junioren goud op het Klaverblad NK Supersprint/Pure Sprint. Ze won de 300 en 500 meter en werd derde op de 100 meter.

“Dit is superleuk, een hele mooie afsluiting van het seizoen”, aldus een gelukkige Van Elst, tevens de Nederlands kampioene op de 500 meter bij de NK afstanden voor junioren. “Ik wist dat ik goede kansen had, maar ik wist ook dat ik op de 100 meter niet de sterkste ben. Ik reed 11,12 op de 100 meter en moest daarna veel goedmaken op Helga Drost. Ik wist niet zeker of dat ging lukken, maar de 300 ging supergoed.”

De 300 meter won ze in een tijd van 25,44 en ook op de 500 meter was ze iedereen te snel af (39,97). Dat was uiteindelijk net genoeg om Drost van zich af te houden. Als ze bij de senioren mee had gedaan, was ze vijfde geworden in het klassement. En dat stemt haar zeer tevreden. “Ik zit er nu al goed bij. Volgend jaar kan het nog beter en ga ik voor de eerste plek, als het tenminste uitkomt in de planning.”

Klaverblad
Het had bovendien niet veel gescheeld of het toernooi was niet doorgegaan. Maar dankzij de steun van Klaverblad bleef het evenement bestaan. “Ik vind het een heel leuk evenement, al vond ik dat vroeger wat minder. Toen kon ik namelijk nog niet zo goed die kortere afstanden aan. Maar de 500 meter erbij maakt het een leuk geheel.”

Toch was het NK Supersprint niet een doel die ze met hoofdletters in haar agenda had gezet. Nadat ze terugkeerde uit Helsinki, waar ze het WK voor junioren reed, ging ze even op de schaatskalender kijken welke wedstrijden er nog waren. “En toen kwam ik dit toernooi tegen, die leek me wel leuk”, meent de winnares.

Senioren
Op het WK voor junioren eindigde Van Elst tweemaal als vijfde: op de 500 meter en op de 1000 meter. “Het liefst had ik daar ook een medaille gehaald, maar op de NK afstanden viel ik op de 500 meter op mijn heup. Het duurde daarna wel even totdat ik weer volledig hersteld was. Ik was al blij dat ik op het WK weer goed mee kon doen, het was echt heel vet.”

Van Elst kijkt tevreden terug op het seizoen. Het is haar laatste seizoen bij de junioren, volgend seizoen mag ze zich gaan meten met de senioren. “Ik ben veel beter dan vorig jaar, heb dit jaar heel veel geleerd en heb alles gereden wat ik wilde rijden. Ik hoop dat ik hierop kan doorbouwen en volgend jaar mee kan gaan doen in de klassementen. Bijvoorbeeld bij het NK Sprint, maar ook op de individuele afstanden, met name de 500 en 1000 meter.”

En wat was nou het hoogtepunt van het afgelopen seizoen? “De 39,15 op de 500 meter bij de NK Afstanden wat de gouden medaille opleverde. Die staat toch wel ver bovenaan, haha!”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan