Tickets
Shop
Nieuws 08 feb 2017

Jan Smeekens: 'Het is een overwinning op mezelf'

Na een, naar eigen zeggen, wisselvallig vorig seizoen heeft Jan Smeekens zijn draai deze winter weer gevonden. De sprinter van Team LottoNL-Jumbo is vol vertrouwen afgereisd naar Gangneung, waar van 9 tot en met 12 februari de WK Afstanden worden verreden. Vrijdag gaat hij van start op de 500 meter en test daarmee direct de baan waar over precies een jaar de olympische medailles worden verdeeld.

Als we de naam van Jan Smeekens en de Olympische Spelen dan toch achter elkaar noemen, ontkomen we er eigenlijk niet aan: de zenuwslopende momenten na afloop van de tweede 500 meter tijdens de Olympische Spelen in Sotsji. De pupil van Jac Orie leek namelijk even gewonnen te hebben, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met het zilver. Hij kwam één honderdste tekort voor het goud, dat naar Michel Mulder ging. 

Met een nieuwe Spelen voor deur is het volgens Smeekens echter de hoogste tijd om alle overgebleven wrok achter zich te laten. “Ik heb toen hartstikke goed gereden. Ik was natuurlijk heel dichtbij het goud, maar ik ben blij met mijn olympische medaille. Nu moet ik me kunnen focussen op de volgende Spelen en de afleiding van een eerder toernooi kun je daar niet bij gebruiken. Het zal in Nederland namelijk eerst knokken worden voor je eigen plek en daarna kom je ook nog de buitenlandse concurrentie tegen.”

Ondanks zijn aanwezigheid op het toekomstig olympisch grondgebied probeert de man uit Raalte zich toch nog niet teveel met de volgende winter bezig te houden. Deze week draait het gewoon om de wereldtitel. “Je ziet natuurlijk wel overal die Pyeongchang-borden hangen. Het blijft iets waar je vier jaar lang naartoe werkt en op de achtergrond is het natuurlijk aanwezig, maar ik wil nu ook vlammen.” 

En dat hoopt Smeekens vrijdag dus te doen op het ‘keiharde ijs’ van Gangneung. In de gloednieuwe hal wordt pas een week ijs gemaakt, en dat zorgt tot nu toe voor wisselende kwaliteit. "Je trapt er nu bijvoorbeeld met starten doorheen alsof je ijsblokjes aan het vermalen bent", lacht hij. "Ze hebben hier nu twee weken de tijd om te experimenten met het ijs en hopelijk hebben ze het tijdens de Spelen dan voor elkaar."

Eén 500 meter
Naast de ijsbaanprimeur van deze week wordt in Zuid-Korea ook voor het eerst een wereldtitel verdeeld over één 500 meter, en dus niet over een klassement van twee afstanden. Voor extra spanning zorgt dat volgens de LottoNL-Jumboman, die met alleen de eerste 500 meter in Sotsji het goud gepakt zou hebben, niet. “Het betekent gewoon dat je er moet staan, net als anders eigenlijk. Elk foutje wordt afgestraft, dus of je dat in de eerste of tweede rit zou doen maakt eigenlijk niet uit.” 

Smeekens is bezig aan een goede winter en nam tijdens de laatste World Cup in Berlijn naast het brons op de 500 meter ook een gezonde dosis aan vertrouwen mee richting Gangneung. “Ik heb deze zomer weer blessurevrij kunnen trainen en het is gewoon lekker om na een minder jaar weer op het podium te kunnen klimmen. Daar doe je het toch voor, het is een overwinning op mezelf.” 

Maar er valt nog meer te winnen, zo liet Smeekens na het NK Sprint in januari weten. Zijn schaatshouding was namelijk nog niet naar wens: “Het is een beetje een technisch verhaal”, lacht hij, voor hij aan een versimpelde uitleg begint: “Het gaat erom dat ik langer mijn afzetbeen op het ijs houd, dan verlies ik minder energie en rijd ik iets efficiënter. Het is een kleine aanpassing, waardoor heel veel dingen op zijn plek vallen en ik hoop dat het nu zijn vruchten af gaat werpen.”

Olympische route
Na dit seizoen is het dan toch echt tijd om koers te zetten richting die andere belangrijke wedstrijd in Gangneung; de Spelen van Pyeongchang. De voorbereiding voor Sotsji werkte voor Smeekens ogenschijnlijk prima, daarom grijpt hij daar samen met trainer Orie naar terug. 

“We gaan daar nu wat dingen van uitvergroten. Ik weet na al die tijd wel wat goed voor me is, en ook wat niet, dus ik heb een mooie route richting volgend jaar.” Of hij niet iets meer kan verklappen? “Ik kan natuurlijk niet teveel weggeven aan de concurrentie”, grapt hij. “Maar door blessures vorig jaar heb ik weinig kunnen krachttrainen en heb vaak geen honderd procent kunnen geven, omdat mijn lichaam dat niet aankon. Ik zal dus zeker een paar kilo’s gaan pakken in het krachthonk, dat is heel belangrijk.” 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan