Tickets
Shop
Nieuws 09 feb 2017

Nog 365 dagen tot Pyeongchang: een olympische rondleiding!

Het is zover; we kunnen gaan aftellen! Nog 365 dagen en dan beginnen de Olympische Spelen in Pyeongchang! Om dat te vieren nemen we jullie graag mee op een kleine fototour langs de prachtige olympische sportvenues! Die staan op twee verschillende locaties: een groep in de bergen, waar de sneeuwsporten plaatsvinden, en een groep van ijsarena’s waar onder meer wordt geschaatst!

Laten we beginnen bij het Pyeongchang Olympic Stadium, daar wordt namelijk over precies een jaar, op 9 februari 2018, afgetrapt met de altijd magische olympische openingsceremonie. Ruim twee weken later, op 25 februari, is dit ook de plek waar de Spelen van 2018 weer worden afgesloten. In de tussentijd fungeert het stadion als Medal Plaza, waar de gelukkige winnaars hun medailles omgehangen krijgen, en waar wat ons betreft niet vaak genoeg het Wilhelmus kan klinken!

De olympische ringen staan er al!

 
Vanaf het olympisch stadion moet je een klein stukje klimmen voor het eerste cluster aan olympische sportgelegenheden in zicht komt. Onderweg kom je het Sliding Centre tegen, dat als een slang tegen de bergwand aan lijkt te plakken. De bouw van het indrukwekkende object duurde van december 2013, tot en met december van het afgelopen jaar. Tijdens de Spelen zullen sporters in de categorieën bobslee, skeleton en rodel naar beneden komen, en er is maar liefst ruimte voor 7000 fans!

Sliding Centre

 

Plattegrond 'Mountain Cluster'

 
Eenmaal aangekomen bij het zogenaamde ‘Mountain Cluster’ valt het Ski Jumping Centre meteen op: twee immense torens steken overal bovenuit. Daar zullen volgende winter de schansspringers vanaf vliegen! Naast de normale, en grote wedstrijdschans staan er ook nog drie trainingsschansen.  

Het was de bedoeling om 11.000 man aan publiek te huisvesten, maar omdat besloten is de Big Air (snowboarden) later dit jaar aan de voet van de schans te bouwen zijn dat er nu 3000 minder geworden. Plek voor 8000 bezoekers dus!

De schansen!

 

 
Een steenworp verder liggen de Biathlon en Cross-Country parcours, die al sinds 1998 bestaan. De Zuid-Koreanen deden toen namelijk al een gooi naar de Olympische Spelen, maar kregen die niet toegewezen. Ten tijde van Sotsji waagden ze nog een poging, en besloten de banen te renoveren; maar ook toen mocht het niet lukken. In 2018 is het eindelijk zover, en met de laatste renovatie achter de rug zijn de biatlon en cross-country klaar voor de Spelen van Pyeongchang! Maar liefst 7700 mensen (de helft staand, de helft zittend) kunnen hier de wedstrijden live bekijken. 

De Biathlonbaan


De bergen in! Een stuk hoger vinden we het Yongpyong & Jeongseon Alpine Centre, waar de medailles in het alpineskiën en snowboarden verdeeld zullen worden. Hogergelegen is ook het Bokwang Snow Park te vinden, waar de freestyle skiërs en snowboarders hun kunstjes mogen tonen! 

En dan is er nog die andere locatie, waar al het olympische ijs te vinden is! Het Gangneung Curling Centre bestaat al sinds 1998, en terwijl alle andere sporten op deze locatie een gloednieuw stadion kregen werd de curlingbaan in 2015 alleen gerenoveerd. De capaciteit? 3000 curlingfans!  

Gangneung Curling Centre

 
Verderop ligt het Gangneung Hockey Centre, waar de ijshockeyploegen hun wedstrijden zullen uitvechten. Met nog een jaar te gaan tot de Spelen wordt de hal wel eerst nog even als feestlocatie gebruikt, waar de organisatoren zullen proosten op de volgende winter. 

Gangneung Hockey Centre

 

Buiten het stadion worden tussen de bedrijven door prachtige sneeuwkunstwerken gemaakt!

 
We sluiten het rijtje af met onze persoonlijke favorieten; de banen waar de Nederlandse schaatsers hopelijk enorme successen gaan boeken! Voor de shorttrackers en kunstrijders moet het volgend jaar februari allemaal gebeuren in de Gangneung Ice Arena

Omdat de twee disciplines het beste verreden worden bij verschillende ijstemperaturen wordt er nu uitvoerig getest of het wenselijke verschil van twee graden snel te maken is. De hal heeft ruimte voor 12.000 fans in de hal, al zullen er maar 9000 kaarten in de verkoop gaan. De rest van de stoeltjes is namelijk gereserveerd voor VIP’s.

Gangneung Ice Arena

  
En dan nu: de Gangneung Oval. De bouw van de 400-meterbaan begon in 2014; het is een ruime hal geworden, die aan de binnenkant helemaal af is! Buiten wordt daarentegen nog hard gewerkt aan entree, parkeerplaatsen en toegangswegen. Om de schaatsers tijdens de Spelen van het beste ijs te kunnen voorzien, krijgen de Koreanen hulp van de ijsmeesters uit Calgary. Voor de WK afstanden, hét testevent voor de organisatie van de Olympische Spelen zijn zij speciaal naar Korea gekomen. 

Gangneung Oval


Meer informatie over alle venues, en de plattegrond van het gebied bekijken? Klik hier!
 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan