Tickets
Shop
Nieuws 27 feb 2017

Kodaira: 'Zelfs met jetlag kun je wereldkampioen worden'

Pas enkele dagen voor de start van het WK Sprint landde Nao Kodaira in Calgary. Maar ondanks de jetlag pakte de Japanse overtuigend de wereldtitel. Vlak voor haar terugreis naar Japan sprak ze nog even met schaatsen.nl.

Foto : Huub Snoep

Een gesprek met de kersverse wereldkampioen kan gewoon in het Nederlands. Kodaira schaatste en woonde een paar jaar in Friesland en maakte zich daar onze taal meester. Sinds 2016 woont ze weer in Japan, waar ze buiten de nationale ploeg traint met een eigen begeleidingsteam. 

En dat werpt zijn vruchten af, want Kodaira rijdt al het hele seizoen ijzersterk en pakte zondag de wereldtitel in een nieuw puntenrecord. En dat terwijl ze vlak voor het WK nog meedeed aan de Asian Games, een belangrijk evenement voor Aziatische sporters.

Terwijl al haar concurrenten zich in Calgary voorbereidden op het WK Sprint, won Kodaira zondag de 1000 en maandag de 500 meter op de Aziatische Spelen. Pas daarna reisde ze af naar Canada, waar ze drie dagen voor de start arriveerde.

Foto : Huub Snoep

“Ik had last van een jetlag”, vertelt Kodaira. “Ik was best een beetje moe. Maar ik had wel een mooie week gehad. Ik kwam in topvorm naar Calgary. En dan kun je zelfs met een jetlag wereldkampioen worden.”

 De Japanse won in de Olympic Oval drie afstanden en werd op de afsluitende 1000 meter derde. Naar eigen zeggen legde ze de basis voor haar titel op de eerste dag, op de 1000 meter. “Dat was mijn beste race van dit weekend. Daar reed ik heel goed.”

En na deze geweldige prestatie mag de 30-jarige Japanse zich voor het eerst in haar loopbaan wereldkampioen sprint noemen. “Mijn eerste keer wereldkampioen, dat is gaaf. Ik ben nu echt zo blij.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan