Tickets
Shop
Nieuws 14 feb 2017

Sanne in ’t Hof: 'Wil graag nog wereldkampioen worden bij de junioren'

Nee, tijd voor een feestje was er nog niet, maar daar hoopt Sanne in ’t Hof na komend weekend verandering in te brengen. Het WK voor junioren in Helsinki moet voor haar een geweldige afsluiting worden van het juniorentijdperk.

Foto : Soenar Chamid

De wereldtitel lonkt, vooral op haar geliefde 3000 meter. Afgelopen weekend was ze bij de wereldbekerfinale voor junioren in Erfurt verreweg de beste op die afstand. En dat leverde haar tevens de eindzege op. Op de 1500 meter had ze aan zilver genoeg om ook op deze afstand het eindklassement te winnen. En dus kan de 19-jarige schaatsster van RTC Oost niets anders dan dolgelukkig zijn.

“Het was echt weer een heel mooi weekend”, glundert In ’t Hof, die bovendien ook nog brons pakte bij de massastart. “Ik heb heel veel reacties gehad van familie, vrienden en dorpsgenoten. Die zijn allemaal supertrots op mij. Echt heel leuk om te zien hoe al die mensen met me meeleven.”

Schreeuwen
Haar ouders en zusjes waren getuige van de prachtige resultaten van Sanne, die hen op haar beurt bedankte voor de luide aanmoedigingen. “Ik hoorde mijn vader op het laatste stuk schreeuwen: ‘Ja, je hebt hem!’ Dat vind ik leuk om tijdens de rit te horen. Toen ik gewonnen had, rende ik meteen naar ze toe. Zij waren heel blij”, vertelt In ’t Hof opgetogen. Haar ouders en twee zusjes van 14 en 16 zijn aankomend weekend ook present bij het WK in Helsinki.

“M’n zusjes kunnen niet altijd mee vanwege school, maar in Helsinki komen ze wel. Ze kijken er heel erg naar uit, dan hoeven ze tenminste niet naar school. En ze vinden het leuk om in een ander land nieuwe dingen mee te maken. Mijn ouders komen bijna altijd wel kijken.” Maar voor haar race wil ze het liefst zo min mogelijk contact met ze. “Alleen succes van tevoren is goed, meer is niet nodig. Ik moet zelf de focus houden op de wedstrijd.”

Mentaal
Dat In ’t Hof nu een van de kanshebbers is op eremetaal op het WK, had ze vorig seizoen niet durven denken. Tijdens de eerste belangrijke wedstrijd van het seizoen viel ze van de trap en brak ze haar arm. Het betekende dat ze het eerste deel van het seizoen buitenspel stond; pas aan het eind van het seizoen raakte ze weer in vorm. In ’t Hof plaatste zich nog voor een wereldbeker en even later voor het WK, waar ze zevende werd op de 3000 meter.

Afgelopen zomer heeft ze veel geïnvesteerd in het schaatsen. Op die manier is ze door kunnen groeien naar een nog hoger niveau. “Maar je weet van tevoren nooit of het niveau van de anderen gegroeid is. Ik plaatste me voor de wereldbeker in Minsk en vervolgens voor Collalbo, waar ik eerste op de 3000 meter werd en derde op de 1500 meter. En in Erfurt won ik dus beide klassementen. Op het WK moet ik de 3000 meter ook kunnen winnen. Daar ga ik echt voor en het is nu realistischer om te denken dan in het begin van het seizoen.”

Als winnares van het eindklassement zijn alle ogen gericht op haar. Of ze die druk ook zo ervaart? “Ja en nee. Eerst had ik daar wel last van, maar ik heb daar mee leren omgaan. Ik ben mentaal sterker geworden. Het is mijn laatste wedstrijd als junior, dus ik wil graag nog wereldkampioen worden. De wereldbeker winnen is leuk, maar dat is nog geen officiële titel. Het gaat mij echt om de titels.”

Vriendinnen
Naast de 3000 meter rijdt In ’t Hof de 1500 meter, de massastart en de ploegenachtervolging, waarin Nederland geldt als torenhoog favoriet. De Nederlandse dames (Joy Beune, Jutta Leerdam, Isabelle van Elst en Elisa Dul) zijn niet alleen zeer sterke ploeggenoten, maar ook concurrenten op de individuele afstanden voor In ’t Hof. “En misschien wel de grootste concurrenten”, beweert ze. Vrienden buiten het schaatsen, vijanden binnen het schaatsen. “Zo zien we het zelf ook ja. Iedereen wil heel graag winnen, dus tijdens de wedstrijd zijn we concurrenten. Maar daarbuiten zijn we echt een hele hechte groep.” 

Met Elisa en Joy traint Sanne al vanaf de C-junioren samen bij RTC Oost. Isabelle en Jutta komt ze altijd tegen op de toernooien. “Tijdens de wereldbekers zit je de hele dag bij elkaar, de sfeer binnen onze groep is heel goed. Ook met de jongens is de band goed, en zelfs met de buitenlanders. Zo spelen we regelmatig kaartspelletjes op de gang, haha!”

Bij het WK wil ze haar glansrijke en ‘super geslaagde’ seizoen in stijl afsluiten. Mocht ze de wereldtitel halen, dan is er groot feest in haar woonplaats Schalkhaar. “En vooral met de mensen uit de straat. Dat verwacht ik wel.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan