Tickets
Shop
Nieuws 05 feb 2017

Aflossingsploeg tankt vertrouwen in Dresden

De Nederlandse relay vrouwen eindigden in Dresden voor de vijfde keer in evenzoveel World Cups op het podium. Eindelijk kreeg de ploeg het goud omgehangen.

Foto : Hank Prinsen

Drie keer zilver en een keer brons, dat was de oogst tot nu toe voor de Nederlandse vrouwen op de aflossing. In hun vijfde finale van het seizoen beloonden de Nederlandse vrouwen zich met een eerste plaats.

“De laatste keer dat we een World Cup wonnen, was ook hier in Dresden”, herinnert Yara van Kerkhof zich. “In die finale in 2013 reden we op achterstand, maar gingen ze voor ons onderuit. Dat we het hier op eigen kracht doen, geeft veel meer voldoening.”

Alles klopte in de finale voor de Nederlandse vrouwen. Waar de Canadese ploeg als snel tot achtervolgen was veroordeeld, drongen de Italiaanse vrouwen tot het einde aan, maar Lara van Ruijven, Rianne de Vries, Yara van Kerkhof en Suzanne Schulting gaven geen krimp.

Van Kerkhof: “Het was een hele goede rit. We wisselden zonder fouten en wisten de snelheid tot het einde vast te houden, daardoor kreeg Fontana in de slotfase geen kans om Suzanne voorbij te komen.”

Schulting behaalde amper een uur na haar eerste individuele World Cup-zege ook haar eerste goud met het team. “We waren hier de beste deze week”, aldus Schulting. “Het was onze plicht hier te winnen. De Koreanen waren hier niet met hun beste ploeg, maar we hadden hier graag tegen hen gereden.”

Volgende week rijden de Nederlandse vrouwen nog de laatste World Cup van het seizoen in Minsk, daarna gaat de blik op het WK in Rotterdam als alle teams op topsterkte aanwezig zijn. Van Kerkhof: “Volgende week nog één keer oefenen en dan gaat het om het echie in Ahoy.”

Tweede plaats voor de Nederlandse mannen

De Nederlandse mannen verlaten Dresden met zilver. In een slordige rit finishte de ploeg met Itzhak de Laat, Dennis Visser, Daan Breeuwsma en Sjinkie Knegt als derde achter de winnende Russen en Hongarije. Omdat de Hongaren bestraft werden met een penalty, schoven de Nederlanders door naar de tweede plaats.

De Europese kampioenen wachten nog op hun eerste overwinning in de World Cup dit seizoen.

Lees alles van de World Cup in Dresden terug in het Live Blog

Uitslagen Word Cup Dresden


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan