Tickets
Shop
Nieuws 05 feb 2017

Goud voor Schulting en Knegt op 1500 meter

Met overwinningen voor Suzanne Schulting en Sjinkie Knegt domineerde Nederland zondag de 1500 meter bij de World Cup Shorttrack in Dresden.

Foto : Hank Prinsen

De ontlading bij het passeren van de finish was groot bij Suzanne Schulting. De 19-jarige shorttrackster boekte in de Energie Verbund Arena in Dresden haar eerste individuele wereldbekerzege.

Na twee tweede plaatsen en drie derde plaatsen was er eindelijk die zo fel begeerde eerste internationale prijs.

"Dit is een heerlijk gevoel. Ik voelde me het hele weekend al supergoed. Zaterdag op de 1000 meter was ik al dichtbij, maar was Marianne (St-Gelais) een maatje te groot. Vandaag voelde ik dat ik kon winnen."

Vorige maand nog liep het Europees Kampioenschap in Turijn uit op een grote teleurstelling voor Schulting. Een val op haar elleboog en een voedselvergiftiging vergooiden haar kansen op de titel. Nog geen maand later heeft Schulting dan toch haar eerste grote internationale prijs te pakken.

"Ik draai dit seizoen zo lekker en weet dat het erin zit. Het was balen dat het op het EK niet lukte. Ook daar voelde ik me al sterk, maar zat alles tegen. Ik weet dat ik het kan, maar je moet het wel waarmaken. Hier laat ik zien dat ik bij de wereldtop hoor."

In de finale liet Schulting geen twijfel bestaan over haar intenties. De gehele wedstrijd bevond ze zich bij de eerste drie. Vier ronden voor het eind van de wedstrijd schoof Schulting door naar de kop, om haar leidende positie tot het eind vast te houden.

Met haar overwinning voorkwam Schulting een Canadese clean sweep in Dresden. Zaterdag ging de winst naar de Canadese Kim Boutin op de eerste 1500 meter van het weekend. De 500 meter en de 1000 meter waren een prooi voor Marianne St-Gelais.

Volgens Schulting is ze nog niet op de toppen van haar kunnen. "Ik heb hier nog niet de vorm van de eerste World Cups in Amerika. Volgende maand bij het WK in Rotterdam wil ik top zijn. Er zit nog wel  meer in de benen. Dat is heel nice!"

 Tweede World Cup-zege van het seizoen voor Knegt

Sjinkie Knegt boekte in Dresden zijn tweede wereldbekerzege van het seizoen. Knegt, wereldrecordhouder op de 1500 meter, reed in de finale van de 1500 meter onbedreigd naar het goud.  De Hongaar Csaba Burjan eindigde als tweede, Knegts Israelische trainingsgenoot Vladislav Bykanov werd derde.

Door zijn overwinning is Knegt de nieuwe leider in de wereldbeker op de 1500 meter.

Teleurstellende 500 meter voor Nederlanders

Op de 500 meter konden de Nederlanders geen potten breken. Bij de mannen was de kwartfinale het eindstation voor Daan Breeuwsma, Dylan Hoogerwerf en Itzhak de Laat. Bij de vrouwen wist Rianne de Vries door te dringen tot de halve finale, maar daarin werd ze bestraft met een penalty na een onreglementaire actie op Arianna Fontana. Lara van Ruijven  en Yara van Kerkhof werden een ronde eerder al uitgeschakeld.

Lees alles over de World Cup in Dresden terug in het Live Blog

Uitslagen Word Cup Dresden


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan