Tickets
Shop
Nieuws 10 feb 2017

Dai Dai Ntab: 'Dit is een nachtmerrie'

Dai Dai Ntab begon vrijdag met een scherpe opening aan zijn WK-debuut op de 500 meter. Het avontuur in Gangneung was 250 meter later echter alweer afgelopen. De Plantina-rijder schoof met de finish in zicht, in de tweede bocht de boarding in.

“Ik maakte gewoon een slippertje op links", luidt het teleurgesteld. "Hoe dat precies kwam weet ik niet, maar ik kwam te veel op m'n punten en probeerde weer achterop te gaan zitten. Toen zakte ik eigenlijk door mijn benen."

Vlak voor de bocht des onheils wierp Ntab nog wel even een te ruim wedstrijdbandje van zijn arm. Toch wil de man uit Oisterwijk dat niet als excuus voor zijn val gebruiken "Misschien kunnen ze voor volgend jaar wel zorgen dat de banden strakker zitten, want het hielp natuurlijk niet mee. Ik weet niet of ik erdoor ben afgeleid, maar ik was geloof ik aan een goede race bezig."

En dat klopt! Ntab klokte de snelste opening tot dan toe en nam een flinke voorsprong op tegenstander Mitchell Whitmore, die uiteindelijk vierde werd. Een medaille voor de pupil van trainer Gerard van Velde was daarom niet ondenkbaar geweest. "Ik maakte nog wel wat schoonheidsfoutjes in de eerste bocht, maar kwam toch op snelheid. Op de kruising kon ik goed mijn kracht kwijt, en ja, toen gebeurde het."

"Wat je dan denkt? Dit is gewoon een nachtmerrie! Ik heb maar één WK, met één 500 meter. Voor mij was dit dé race van het seizoen. Dit is heel zuur."

Ntab krijgt een bemoedigend klopje van trainer Gerard van Velde

Stotterende Ferrari
Het was overigens niet de eerste keer dit seizoen dat Ntab aan het struikelen ging. Tijdens de KNSB Cup in Groningen wist de Plantina-rijder zichzelf vlak voor de finish bijna te vloeren. "Ik wilde te graag", vertelde hij destijds. Vandaag was dat volgens hem niet de oorzaak. "Aan het begin van het seizoen ben je nog een beetje een stotterende Ferrari. Nu is mijn coördinatie een stuk beter. Als ik overgemotiveerd ben, begin ik foutjes te maken, maar nu was ik vanaf de eerste pas hartstikke goed aan het schaatsen."

Voor Ntab rest nu alleen nog de wereldbekerfinale van volgende maand, maar eerst is het zaak om de teleurstelling van zijn eerste WK te verwerken. "Hoe ik hiermee om moet gaan, weet ik nog niet helemaal, maar ik ga zo eerst even rustig naar de kleedkamer."

We hoeven ons volgens hem geen zorgen te maken dat er in die kleedkamer spullen gaan sneuvelen. "Maar ik zal niet met een lach in de bus terug naar het hotel zitten hoor, het is frustrerend. Ik werk hier hard voor en alles draaide om de rit die ik vandaag zo graag had willen finishen."

Teruglezen wat er vandaag allemaal gebeurde in Gangneung? Klik hier voor de liveblog!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan