Tickets
Shop
Nieuws 03 nov 2014

Dweilpauze: Opkomende talenten en sterke oude rotten

In de rubriek 'Dweilpauze' blikt schaatsen.nl elke week terug op bijzonderheden en top- of wanprestaties van het afgelopen weekend.

Foto : Sander Chamid

Nieuws van het weekend:

De KPN NK Afstanden stonden niet alleen in het teken van de Nederlandse titels. Voor veel rijders draaide het vooral om plaatsing voor de eerste serie World Cups, al ziet niet iedereen de reis naar Azië zitten. Grote namen als Ireen Wüst en Sven Kramer behoorden vrijwel vanzelfsprekend tot het rijtje van geplaatsten, waarop Jan Blokhuijsen ontbrak. Er staan echter ook een hoop nieuwe namen op de lijst. Erik-Jan Kooiman, Jouke Hoogeveen, Gerben Jorritsma, Kai Verbij, Melissa Wijfje, Lisa van der Geest, Floor van den Brandt, Bo van der Werff en Sanneke de Neeling zullen voor de eerste keer aantreden op dat niveau.

Buitenlander in het nieuws:

Claudia Pechstein gaat maar door. Ze houdt maar niet op. Op haar 42e schreef de Duitse afgelopen weekend haar 21e, 22e en 23e titel bij op haar palmares. Ze wint bij onze oosterburen telkens met een ruime voorsprong. Duidelijk is dat Pechstein een bijzonder kräftige Frau is, maar dat vooral de rest van de Duitse rijdsters slecht presteren.

Top:

De verbondenheid onder marathonrijders is groot. Zodra het startschot heeft geklonken is de strijd hard, maar afgezien van dat ene wedstrijduurtje per week als het oorlog is vormt het marathonpeloton een hecht blok. Dat blijkt vooral in tijden van tegenslag, bij de gruwelijke val van Christijn Groeneveld een paar weken geleden. Dit weekend bij de KPN Marathon Cup in Utrecht bleek eens te meer hoe collegiaal de mannen en vrouwen van de lange adem zijn. Met een mooi gebaar betuigden zij hun steun aan Jane Ravestein en Martin van de Pol die vorige week zo naar ten val kwamen. Iedereen leeft met ze mee. En hoe vervelend ook de aanleiding, dat is mooi om te zien.

Foto : Neeke Smit

Flop:

Hij viel op de vijf kilometer en reed een draak van een 1500 meter. Jan Blokhuijsen zat duidelijk niet lekker in zijn vel bij de KPN NK Afstanden, maar op de tien kilometer zette hij de kroon op het rampweekend. Iets over de helft kwam hij omhoog, stak zijn hand in de lucht en reed de inrijbaan op. Hij was er klaar mee en gaf op.

Zijn collega-schaatsers waren kritisch. “Hoe slecht je ook bent, je moet nooit stoppen”, reageerde Bergsma. Blokhuijsen zelf verstopte zich voor de pers en wilde pas na lang zoeken en aandringen de NOS te woord staan, met duidelijke tegenzin.

“Dit is zoals ik niet wil schaatsen. Het is een optelsom van lichaam en schaatsen”, zei hij en benadrukte: “I’ll be back.” Vervolgens verliet hij het interview zoals eerder de tien kilometer: terwijl het einde nog niet in zicht was.

Tijd:

1.08,25. Zijn tegenstander en ploeggenoot Stefan Groothuis had eerder door wat voor buitengewone tijd Kjeld Nuis op het bord had gebracht. “Wauw! Wauw!”, riep Groothuis meteen. Pas daarna drong tot Nuis door dat hij een nieuw baanrecord in Thialf had gereden en een wereldrecord voor laaglandbanen. “Elke slag was raak. Het was bijna de perfecte race”, genoot Nuis.

Quote:

“Lui en decadent”, noemde Jillert Anema de schaatswereld dit weekend. De Clafis-coach was weer eens op dreef. Hij vindt dat de tien kilometer door de ISU, maar ook door de schaatsers, veronachtzaamd wordt. Dat hij daar zelf dit seizoen nog aan bijdraagt door de tien kilometer in Seoul door zijn toprijder Bergsma over te laten slaan, ontkent hij.

Foto:

Voor Jan Smeekens betekende de KPN NK niet alleen de start van een nieuw seizoen, maar ook de eerste officiële wedstrijd waarin hij zijn nieuwe starthouding gebruikt. Het leverde meteen een zege op. "Dat is dus een goede keuze geweest", zei hij na zijn gouden plak op de 500 meter. Op zijn instagram-account deelde hij onderstaande foto van zijn starthouding.

Foto : Martin de Jong, bewerking: Jan Smeekens

Video:

De mass start staat dit seizoen voor de eerste keer op het programma bij de WK Afstanden en dus wordt het onderdeel steeds belangrijker. Ook de selectiewedstrijd voor de World Cups, die zondag na afloop van de KPN NK verreden werd, leverde het nodige spektakel op.

Ongeldige gegevens (NotSupported)


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan