Tickets
Shop
Nieuws 02 nov 2014

Ongeloof en opluchting bij Nuis

Kjeld Nuis is een half uur na zijn 1000 meter op de KPN NK Afstanden nog altijd een beetje beduusd. De rijder van TEAMLottoNL-Jumbo reed met 1.08,25 een nieuw baanrecord in Thialf. “Zo’n tijd”, stamelde hij. “Ik ben er super blij mee.”

Foto : Sander Chamid

Bij het overschrijden van de finish had zijn ploeggenoot en tegenstander Stefan Groothuis eerder dan hij door dat hij wat bijzonders had gepresteerd. “Ik hoorde Stefan naast me ‘Wauw! Wauw!’ zeggen. Ik keek naar het bord en zag eerst 1.09,2, maar dat bleek 1.08,2 te zijn.”

De rit was er een uit het boekje, vertelde Nuis. “Elke slag was raak. Het was bijna de perfecte race.” Dat gevoel had hij nodig gehad, want de 500 meter en de 1500 meter waren niet zo gegaan als hij had gehoopt. “Het is mooi dat eruit kwam hoe ik me voor de NK voelde.”

Tijdens de kilometer voelde hij zich sterk. “Ik wilde lekker doorbeuken. Dat was me ook nog gelukt als het honderd meter langer was geweest. Dat is een machtig gevoel.”

Olympische Spelen

Zijn optreden op de KPN NK Afstanden bracht ook het debacle van het KNSB Kwalificatietoernooi van vorig jaar in herinnering. Toen wist Nuis, die dat seizoen telkens buitengewoon sterke 1000 en 1500 meters reed zich niet voor de Spelen te kwalificeren. “Ik heb toen in één rit geprobeerd zoveel van mezelf te geven. Ik heb zo strak gestaan, ik werd er zo stram van omdat ik het gevoel had: nu moet ik het laten zien.”

Het was een dure les, maar wel één die Nuis zich ter harte heeft genomen. “Ik heb nu lekker los gereden”, zei hij. Hij krijgt daarbij steun van onder anderen zijn nieuwe ploeggenoot Sven Kramer. Die weet als geen ander met druk om te gaan, legde Nuis uit. "Heel Nederland verwacht altijd iets van hem."

Nuis probeert de gedachte aan de gemiste Spelen zo min mogelijk de ruimte te geven. Dat is wel lastig, geeft hij toe. “Je denkt er toch de hele tijd aan terug. Als ik Legendary Lane op de radio hoor dan gaat ie uit. Dat is heus nog niet voor bij, maar ik schaats weer lekker en dat is het belangrijkst.”

Revanche

Nuis staat daarom niet met revanchegevoelens aan de start, maar uitrijdend na zijn race voelde hij die toch even. “Ik had wel even die ontlading na de finish en het gevoel: ik kan het nog wel, maar ik was niet met die gedachte gestart”, zei hij. “Ik ben blij met mijn tijd en dat ik inderdaad sterk ben en het weer internationaal tegen de andere jongens mag opnemen.”

Voordat het zover is gaat Nuis nog even genieten van zijn baanrecord dat na dit weekend op het recordbord in Thialf zal prijken. “Dat is toch super mooi, je naam op zo’n bord.”

Al het nieuws en overige informatie over de KPN NK Afstanden is hier te bekijken.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan