Tickets
Shop
Nieuws 02 nov 2014

Groothuis: 'Kom hier om te winnen, maar nu is tweede ook goed'

De eerste twee dagen van de KPN NK Afstanden verliepen voor Stefan Groothuis niet volgens planning, maar op de slotdag kwam het alsnog goed met zilver op de 1000 meter.

Foto : Sander Chamid

“Ik kom hier natuurlijk niet om gewoon mee te rijden, maar om te winnen. Dat lukt nu ook niet, maar ik rijd hier wel een van de snelste 1000 meters die ik gereden heb en ik plaats me voor de World Cups, dus ik ben gewoon tevreden”, zegt de rijder van Team LottoNL-Jumbo.

Ondanks zijn matige optredens op de 500- en de 1500 meter, stond Groothuis met voldoende zelfvertrouwen aan de start bij de 1000 meter. “Op de 1500 meter ging het 700 meter prima. Ik maakte alleen wat technische fouten in de bochten, waardoor het heel veel energie kostte en ik het in de laatste ronden niet vol kon houden. Maar toen voelde ik al dat de snelheid er wel in zat en ik wist dat ik hier vandaag gewoon kon winnen. Dat lukt dan niet, maar het was wel een toptijd.”

Wereldrecord

Dat Groothuis kon leven met een tweede plaats kwam ook door de race die de nummer een Kjeld Nuis neerzette. “Hij laat hier iets zien dat nog nooit iemand heeft laten zien met een wereldrecord op een laaglandbaan. Kjeld is op dit moment gewoon de beste 1000 meter-rijder die er is. Op mij na dan”, zegt de 32-jarige rijder met een knipoog.

Toch besefte Groothuis dat Nuis zondag een maatje te groot was. “Hij deed wat hij wel vaker doet en dat is een stuk sneller openen dan ik. Onze rondjes waren ongeveer hetzelfde, maar hij pakt drie tienden bij de opening en dat haal je niet zomaar in. Maar dat kan hij ook niet iedere keer doen en ik leg de lat ook hoog voor mezelf, dus ik wil ook zo’n race rijden. Dan is hij prima te verslaan.”

Al het nieuws en overige informatie over de KPN NK Afstanden is hier te bekijken.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan