Tickets
Shop
Nieuws 02 nov 2014

Van der Werff leidt Afterpay naar sprinttop

Bo van der Werff verraste zaterdag met een derde plek op de 500 meter. En ze was niet de enige van Team Afterpay die indruk maakte. Ook haar ploeggenotes Floor van den Brandt en Anice Das plaatsten zich voor de World Cups. In één klap bleek het team een sprintploeg om rekening mee te houden. “We laten zien dat we goed op weg zijn om dé sprintploeg te worden”, concludeert Van der Werff.

Foto : Sander Chamid

Voor pers en publiek kwam het sterke optreden van Van der Werff onverwacht. Zijzelf had een medaille eveneens niet direct voorzien en ook het optreden van haar teamgenotes was sterker dan ze had verwacht. “Het voorseizoen ging goed, dus ik verwachtte er wel wat van, maar dit niet. Zeker ook niet dat we met drie van Afterpay naar de World Cups gaan.”

“We hebben het met elkaar gedaan. Er is zo’n goede sfeer in de ploeg dat we elkaar echt beter maken”, zegt ze en vat samen: “We gaan als een malle met zijn allen.”

Van der Werff, het perfecte voorbeeld van de filosofie van iSkate, de organisatie die talentvolle schaatsers van de jeugd tot de wereldtop onderdak wil bieden. “Ik zit al tien jaar bij iSkate. Eerst bij de schaatsacademie en uiteindelijk hier.”

Binnen die organisatie, en met name bij Team Afterpay, heeft Van der Werff het naar haar zin. Ze werkt goed samen met haar coach Dennis van der Gun. “Ik zit al jaren bij hem en hij gaat er vol voor.”

Ook looft ze haar ploeggenotes en trainingsmaatjes. “We hebben er veel kwaliteit bij gekregen met de terugkeer van Anice Das en Mayon Kuipers en de komst van bijvoorbeeld Bente van den Berge”, zegt ze. En de sfeer stuwt hen op naar een hoger niveau. “Het is een cliché, maar we zijn een soort familie.”

Hoe dat precies komt, kan ze niet uitleggen. “Het moet allemaal net op zijn plek vallen”, concludeert ze. En daar speelt Van der Gun een belangrijke rol in. “Hij kan met allerlei verschillende persoonlijkheden goed omgaan.”

Schaatshouding

Onder leiding van Van der Gun heeft Van der Werff zich de afgelopen tijd sterk verbeterd. Een belangrijk aspect daarvan was haar schaatshouding. “Ik heb de afgelopen zomer veel aan mijn techniek gewerkt”, legt ze uit.

“Het is misschien een beetje een ingewikkeld verhaal, maar ik heb de positie van mijn heup veranderd. Mijn afzet was te veel naar achteren gericht en nu zet ik meer naast me af. Dat geeft me veel meer stabiliteit en ik kan mijn kracht beter kwijt.”

Niet ver voor de KPN NK Afstanden leken de goede voorbereidingen en de geslaagde techniekaanpassingen voor niets te zijn geweest. Van der Werff kwam met de fiets ten val. Uiteindelijk viel het mee. “Ik was samen met mijn vriend een uurtje aan het uitfietsen toen ik viel. Dat was anderhalve week geleden. Ik hield er alleen een grote blauwe plek aan over, maar die was na een week weer weg.”

Met haar goede optreden op de 500 meter is Van der Werff verzekerd van deelname aan de World Cups. Maar wanneer en waar dat is, heeft ze nog niet precies bekeken. “Ik weet het niet precies”, lacht ze. Wel weet ze dat er een tripje naar Japan bij hoort. “In Obihiro ben ik al eens geweest met de WK junioren. Het is mooi om daar nu heen te gaan met mijn eigen trainer en twee ploeggenoten.”

Ook al verraste ze zichzelf, toch had ze zich na afgelopen jaar vast voorgenomen om zichzelf in de wereldbekerselectie te vechten. “Vorig jaar was ik reserve voor de World Cup in Berlijn. Toen dacht ik: dit wil ik niet weer. Ik wilde het zelf afdwingen.”

Al het nieuws en overige informatie over de KPN NK Afstanden is hier te bekijken.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan