Tickets
Shop
Nieuws 01 nov 2014

Kramer: ‘1500 meter moeilijker te domineren’

Met zijn overstap naar Jac Orie kondigde Sven Kramer al aan dat hij naast de vijf kilometer ook op de 1500 meter mee wilde doen om de prijzen. Hij hield woord met zijn zege op die afstand bij de KPN NK Afstanden. Een hegemonie als op de 5000 meter ligt echter niet voor de hand, denkt Kramer. “De 1500 meter is moeilijker te domineren.”

Foto : Sander Chamid

Zijn resultaat op de KPN NK Afstanden geven Kramer wel het vertrouwen dat hij op de goede weg is. “Het ging niet zo gemakkelijk als het misschien leek, maar ik ben heel blij dat ik word bevestigd in de andere weg die ik heb ingeslagen.”

Heel uitbundig blij is de kersverse 1500-meterkampioen niet, daarvoor kijkt hij te nuchter naar zijn prestatie. “De race was gewoon ok. Ik was vooral blij met de opening en de eerste ronde. Maar in het verleden heb ik hier wel eens 1.45,2 gereden”, relativeert hij zijn winnende tijd van 1.46,14.

De komende jaren mikt Kramer met name op het allrounden en de WK Afstanden, maar over vier jaar wil hij ook op de 1500 meedoen om het goud. Daarvoor moet die afstand regelmatiger worden. “Ik wil meer steady worden. Vroeger reed ik ook wel eens een goede tijd, maar dan kon ik er ook zomaar een verknallen. Dat zal dit seizoen misschien ook nog wel gebeuren, maar het gemiddelde moet beter worden.”

Toch erkent de 28-jarige Fries dat zelfs met een regelmatig rijden de schaatsmijl hem waarschijnlijk niet zo zal passen als de 5000 meter. “De vijf kilometer is meer mijn eigen”, erkent hij. “Bij de 1500 meter gaat het er meer om op het juiste moment de juiste wedstrijd te winnen.”

Daarbij speelt dat Kramer huiverig is om zichzelf te zeer in een favorietenrol te manoeuvreren. “Het gevaar van domineren is dat je er vervolgens vier jaar aan vast zit”, lacht hij.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan