Tickets
Shop
Nieuws 31 okt 2014

Verbij: 'Met een acht red je het niet'

Hij is net twintig, maar het sprinttalent Kai Verbij zou best wel eens kunnen verrassen bij de KPN NK Afstanden. Hij is dat vast van plan: "Ik wil een negen rijden, want in Nederland is het niveau zo hoog dat je het met een acht niet redt."

Foto : Neeke Smit

Vorig jaar werd Verbij wereldkampioen bij de junioren op de 500 en 1000 meter en maakt een goede kans om al meteen ook bij de senioren de aansluiting te vinden. Ronald Mulder, zijn ploeggenoot bij Team beslist.nl, is ervan overtuigd dat Verbij het in zich heeft. “Kai is echt zo’n goede schaatser. Ik wil hem geen druk opleggen, maar hij is echt heel goed.”

Dat liet Verbij al zien bij de IJsselcup. Daar won hij het klassement over de 500 en 1500 meter. “De IJsselcup verliep vrij positief. In de 500 meter zaten nog wat te veel foutjes. Maar op de 1500 meter werd ik tweede en won zo het klassement. Dat was heel verrassend. Nu ga ik wel met een goed gevoel naar de NK”, zegt hij.

Sprinters

Voor het eerst in zijn carrière weet Verbij zich omringd door sprinters en kan hij zich richten op de afstanden die hem het beste liggen. “Ik richt me nu met name op de 1000 en 1500 meter. In de 500 meter zit nog veel potentie”, zegt hij.

Dat was tijdens zijn jaren bij Jong Oranje anders, toen mikte hij op het allrounden. Dat pakte niet altijd even goed uit. “Ik vond ook dat je als junior moest allrounden. Ik heb er ook heel veel voor getraind. Alleen werden daardoor de korte afstanden minder en de lange afstanden niet veel beter”, zegt hij. “Nu ben ik met allemaal sprinters in de ploeg en daar trek ik me aan op. Dat is mooi.”

Veel leert Verbij ook van Gerard van Velde, die zich nog weinig met de techniek van de jonge rijder bemoeit. “Hij wil nog niet te veel aan mijn techniek sleutelen. Hij wil eerst weten hoe ik natuurlijk rijd.”

Maar de rijke ervaring van zijn coach is wel belangrijk, benadrukt Verbij.“Hij heeft verstand van sprinten. En hij kent het oude en het nieuwe schaatsen.” Onder het oude schaatsen verstaat de 20-jarige sprinter het rijden zoals dat op de oude vaste schaatsen gebeurde: met veel kracht, terwijl het nieuwe draait om souplesse en techniek. “Dat brengt Gerard goed over.”

Omdat de overstap naar de senioren ook voor een talent als Verbij niet zomaar gemaakt is, blijft Verbij bescheiden over zijn ambities. “Dit is een leerjaar. Ik hoop dat ik de stap maak naar de top of er in ieder geval zo dicht mogelijk bij kom.”

World Cups

Omdat een deel van de schaatsers de eerste World Cups in Obihiro en Seoul liever niet rijdt en Verbij in de voorbereiding goede resultaten heeft laten zien, maakt hij een goede kans op een plek in de World Cup-selectie voor die eerste twee wedstrijden.

Die wedstrijden wil Verbij graag rijden, maar dan wil hij ze bereiken op eigen kracht. “Als ik ga dan wil ik wel zelf de kans op meedoen grijpen en liever niet als tweede reserve meegaan.”

Vooral de wedstrijd in Obihiro zou bijzonder zijn voor Verbij, die een Japanse moeder heeft. Hij reed er bovendien al eerder eens het WK junioren. “Het zou leuk zijn om naar Obihiro te gaan. Ik heb er goede herinneringen aan. Ik heb er een goede tijd gehad en bovendien is het Japan.”

Mocht het de Zuid-Hollander niet lukken om de World Cups te halen, dan is er nog geen man over boord, want hij is er zich bewust van dat hij nog jong is en tijd genoeg heeft. “Ik zou graag World Cups rijden, maar ik heb geen rotseizoen als het me niet lukt.”

De KPN NK Afstanden vinden plaats van 31 oktober tot en met 2 november. Tickets voor het evenement nog zijn te koop via schaatsen.nl/tickets.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan