Tickets
Shop
Nieuws 31 okt 2014

Smeekens: 'Keuze voor andere start goede geweest'

Jan Smeekens stond bij de eerste echte krachtmeting in het nieuwe schaatsseizoen, de KPN NK Afstanden, anders aan de start dan voorheen en ging direct met de zege aan de haal op de 500 meter. “Dat is dus een goede keuze geweest.”

Foto : Sander Chamid

In plaats van de traditionele starthouding begint Smeekens sinds deze jaargang met de zogeheten ‘driepuntsstart’, waarbij hij zijn hand op het ijs zet. De techniek kan volgens de rijder van Team LottoNL-Jumbo redelijk wat winst opleveren. “Je staat als een huis aan de start, ik kan ook beter reageren op het schot en kom eerder in mijn slag. Ik denk dat het een kleine tiende van een seconde kan schelen."

Gezien het feit dat Smeekens zich zo goed voelt bij zijn nieuwe manier van starten dringt zich de vraag op waarom hij daar niet eerder mee begonnen is. De reden daarvan is echter helder. “Ik heb vijf jaar geleden tijdens een training mijn lies gescheurd toen ik zo’n start deed en sindsdien was ik er een beetje huiverig voor. Nu is die angst, mede door specifieke krachttraining, weg en geef ik alleen nog maar vol gas na de start."

Finetunen

In de week voor de KPN NK gaf Smeekens aan dat hij nog wel het een en ander moest finetunen voordat hij zijn gewenste niveau zou halen, maar desondanks trok hij op overtuigende wijze aan het langste eind op de 500 meter door zowel de eerste als de tweede omloop te winnen. “Dat verbaast mij ook wel enigszins. Ik ben ook heel blij met de vooruitgang die ik heb geboekt. Alles komt nu ook een beetje bij elkaar. Dit is zeker een mooie opening van het seizoen.”

Al het nieuws en overige informatie over de KPN NK Afstanden is hier te bekijken.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan