Tickets
Shop
Nieuws 11 jun 2021

Hoe is het met Hein Vergeer? 'Afscheid nemen van de sport was niet moeilijk'

In de serie 'hoe is het met' gaan we langs bij oud-schaatsers om te kijken hoe het nu met ze is en wat ze tegenwoordig doen. Voor het zeventiende verhaal in deze serie gaan we langs bij Hein Vergeer, die zich inzet voor een gezonde levensstijl in de hedendaagse maatschappij. "Mensen moeten zich bewust worden van wat ze doen."

Foto : Martin de Jong

Naam: Hein Vergeer
Geboorteplaats: Haastrecht
Geboortedatum: 02-05-1961
Hoogtepunten: Twee keer Europees kampioen allround en twee keer wereldkampioen allround
Stopte met schaatsen in: 1988
Burgerlijke staat: Getrouwd met Caroline. Samen hebben ze twee dochters, Simone en Nicky

Hein, hoe is het met je?
"Met mij gaat het prima! Het is natuurlijk een gekke tijd geweest met corona, maar de vooruitzichten zijn goed, zeker nu de sportscholen en drogisterijketens weer open mogen."

Waar houd jij je tegenwoordig mee bezig?
"Ik ben ambassadeur en promotor van Just2BFit, een bedrijf dat natuurlijke voedingssupplementen (vitaminen en mineralen) op de markt brengt. Met onze producten willen we bijdragen aan gezonde levensstijl voor optimale prestaties van lichaam en geest. Ik geloof er namelijk in dat je verantwoordelijk bent voor je eigen leven en dat je fit blijft door gezond te leven en sportief bezig te zijn. Veel mensen gaan naar een drogisterij voor vitamine D of magnesium, maar wij kunnen met een meetapparatuur je weerstand meten om te kijken welk supplement je lichaam nodig heeft. Het voordeel van meten is dat mensen die een product hebben gekocht na twee maanden terugkomen om te zien wat er met hun weerstand is gebeurd. Mensen worden nieuwsgierig en ik vind het leuk om ze mee te nemen in ons verhaal."

Wat hopen jullie met jullie verhaal te bereiken?
"Ons doel is ervoor te zorgen dat mensen bewust worden van wat ze doen en dat ze doorkrijgen dat ze suppletie moeten gebruiken om fitter te worden. Want laten we eerlijk zijn: we vervetten redelijk snel in deze maatschappij. Dat komt enerzijds door de mensen zelf en anderzijds door onwetendheid en de afname van de voedingswaarde in gezonde producten. Het moeilijkste is om deze mensen op het juiste spoor te brengen, maar dat is ook weer een uitdaging."

Hoe ben je op het idee gekomen om met suppletie aan de slag te gaan?
"In 2007 deed ik als coach mee aan 'De Afvallers XXL'. Dit programma was eigenlijk de laatste strohalm voor mensen die te dik waren en moesten afvallen. We hadden 140 deelnemers, waarvan 14 mensen met diabetes 2 die iedere dag insuline spoten. Na zes maanden begeleiding via de voeding, bewegen & leefstijl gebruikte helemaal niemand meer medicijnen. Op dat moment dacht ik bij mezelf: daar moet ik wat mee! Ik heb vervolgens een concept ontwikkeld en uitgerold en daarmee ben ik de markt ingegaan. Ik ben altijd op zoek naar innovatie en vind het interessant om te kijken waar er in de markt behoefte aan is."

Wat doe je nog meer naast je werk bij Just2BFit?
"Ik zit in verschillende bedrijven; bij het ene deel ben ik aandeelhouder of adviseur en bij het andere deel bemoei ik me actief met de inhoud. Verder geef ik presentaties; dat is tegenwoordig veel online. De laatste tijd hoor ik steeds vaker dat mensen een burn-out hebben en om eerlijk te zijn verbaast me dat niet. De meeste mensen werken door de coronapandemie thuis en zitten, als ze niet uitkijken, de hele dag achter hun computerscherm. Tijdens mijn presentaties raad ik aan om een dagschema te maken waarin je tijd inplant voor beweging. Je hebt elke dag recht op een pauze, dus gebruik die tijd om bijvoorbeeld een half uur te wandelen."

Kun je in het kort vertellen wat je allemaal hebt gedaan nadat je in 1988 gestopt bent met schaatsen?
"Ik riep ooit op televisie bij Mart Smeets dat ik de PR en marketing in wilde en zo gezegd, zo gedaan: in 1986 ben ik op de PR en marketingafdeling bij All Weather Sports terechtgekomen. Daar hebben we onder meer een schaatskledinglijn opgezet waarmee we meteen marktleider in Nederland waren. In 1989 sloot ik me aan bij een sportmarketingbureau (Referee Sportmarketing) van Ron Mulder en in 1992 ben ik voor mezelf begonnen: eerst in de relatie-evenementenmarkt en daarna in de marketing & communicatie. Ik heb verschillende bedrijven gehad en met één daarvan waren we eindverantwoordelijk voor de opening van de Amsterdam Arena. Dat was een serieuze klus, maar ook supergaaf om te doen! In 1997 ben ik samen met twee compagnons een marketingbureau begonnen waar we voor een aantal grote klanten mochten werken. Nadat ik daar in 2002 was uitgestapt, heb ik verschillende organisaties en bedrijven geadviseerd. Verder heb ik nog een hele tijd het management gedaan van een aantal sporters."

In 2006 heb je meegedaan aan het programma 'Sterren Dansen op het IJs'. Hoe heb je die periode ervaren?
"In eerste instantie twijfelde ik of ik hieraan mee moest doen. Ik had niet zoveel met kunstschaatsen, al vond ik het wel een leuke sport om te zien. Toch dacht ik dat het voor mijn beroep, zeker als je lezingen geeft, wel handig kon zijn om op televisie te komen. Ik besloot het te doen en al gauw kwam de sportmentaliteit weer naar boven. In het contract stond dat je twee keer per week met je danspartner moest trainen en op vrijdagavond je kür live moest schaatsen. Die twee keer in de week werd al gauw vijf uur per dag. Uiteindelijk wisten we het programma te winnen en was er een hele nieuwe doelgroep die mij leerde kennen. Dat zag ik ook terug aan het aantal lezingen, want die namen hard toe."

Verlang je nog wel eens naar het topsportleven?
"Of ik het echt mis, weet ik niet, maar de onbezorgdheid die er toen was, vond ik heel fijn. Dat klinkt misschien gek, want als topsporter sta je natuurlijk altijd onder druk, maar toch was er een vorm van onbezorgdheid. Als wij op maandag in het vliegtuig stapten naar Noorwegen en we bleven daar vier weken belde je af en toe een keer een minuutje naar huis. Dat kun je je nu niet meer voorstellen."

Je hebt meerdere successen beleefd in je carrière, maar wat was voor jou het hoogtepunt?
"Het WK Allround in Inzell van 1986 was in alle opzichten een waanzinnig mooi toernooi. Het was lekker weer, er zat veel publiek, er werd hard gereden en het lag het hele weekend ontzettend dicht op elkaar. Uiteindelijk prolongeerde ik mijn wereldtitel door Oleg Bozjev met een minimaal verschil achter me te houden."

Wat was je dieptepunt?
"Dat was het WK Allround in Heerenveen van 1987, omdat ik daar voor het eerst met m'n neus op de feiten werd gedrukt. Mijn lichaam deed niet meer wat ik wilde, waardoor ik niet meer op de toppen van mijn kunnen presteerde. De teleurstelling kwam dubbel zo hard aan, omdat ik werd uitgefloten door het publiek. Ik had alleen nog nooit iemand over mijn bovenbeenblessure verteld, want als ik dat zou doen, vond ik dat ik ermee moest stoppen."

Na de Olympische Spelen van 1988 sloot je je carrière af. Hoe kijk je terug op dat toernooi?
"Natuurlijk had ik mijn carrière graag willen afsluiten met olympisch goud, maar op de afstand waar ik hoopte te winnen, werd ik 27e. Ik had voor mezelf al besloten dat de Spelen van '88 mijn laatste wedstrijd zouden worden, maar na die race wist ik het helemaal zeker. Het was klaar, het ging gewoon niet meer. Als je de laatste anderhalf jaar alleen maar pijn hebt gehad, is het ook niet zo moeilijk om afscheid te nemen."

Zijn er, terugkijkend op je carrière, dingen waar je spijt van hebt?
"Niet zozeer. Het enige waar ik spijt van zou kunnen hebben, is dat ik me veel eerder goed had moeten laten onderzoeken. Mijn blessure werd altijd ontkend; ik zou te commercieel zijn geweest en mijn coach Henk Gemser vond dat ik me niet moest aanstellen. Uiteindelijk liep ik maar gewoon mee in het gareel, maar als ik het over had mogen doen, had ik het wel anders gedaan, ja."

In 2002 kwam je er na al die jaren eindelijk achter met welke blessure je tijdens je carrière te maken had. Wat betekende deze ontdekking voor je?
"Voor mij was het een hele grote opluchting dat de artsen zeiden dat het om een blessure (een beknelde slagader in de heup) ging en dat ik dus niet stom liep te ouwehoeren. Een paar jaar later, tijdens een uitzending van Andere Tijden Sport, gaf Henk voor het eerst toe dat hij dat destijds niet goed had gezien. Of ik daar nu nog rancuneus over ben? Nee hoor, het was gewoon niet anders."

Heb je nog contact met mensen uit de schaatssport?
"Je komt elkaar wel eens tegen bij de grote wedstrijden in Thialf, maar het is niet zo dat ik intensief contact heb met iemand. Toen ik laatst mijn zestigste verjaardag vierde, hadden vrienden van mij een aantal oud-schaatsers, waaronder Jan Ykema, Geert Kuiper, Leo Visser, Hilbert van der Duim, Nikolaj Guljajev, Oleg Bozjev en Dmitrij Botsjkarjov, iets voor mij laten inspreken. Dat was fantastisch! Ik voel me absoluut niet oud, maar dan komt wel even het besef van: er zit al een hele periode op!"

Sport je zelf nog?
"Ik loop minimaal één keer per week hard en probeer drie tot vier keer per week naar de sportschool te gaan. Ik vind het heerlijk om 's morgens te trainen, zodat je energie hebt voor de hele dag. Ik heb een periode gehad dat ik minder sportte, omdat ik toen druk was met werk, maar dat voelde niet goed. Ik dacht bij mezelf: wil ik op zo'n manier oud worden? Nee. Natuurlijk is het fijn om geld te verdienen, maar dat is niet hetgeen waar ik het allemaal voor doe. Het gaat mij om de passie."

Wat is het mooiste wat je aan schaatsen hebt overgehouden?
"Kennis, ervaring en het leren overwinnen van tegenslagen. Ik zeg altijd: in een topsportcarrière ga je versneld door een lifecycle heen. Je hebt hoge pieken en diepe dalen, maar de vraag is hoe je daarmee omgaat. Je kunt wel zielig in een hoekje gaan zitten, maar daar koop je helemaal niks voor. Als je ergens in gelooft en je luistert naar de signalen die er zijn, kun je daar zeker je profijt van halen."

Bekijk hier de andere verhalen met de oud-schaatsers:
1. Hoe is het met Beorn Nijenhuis? 'Onderzoek naar de zwabbervoet intrigeert me'

2. Hoe is het met Gretha Smit? 'Heb het prachtig gehad als topsporter'
3. Hoe is het met Jochem Uytdehaage? 'Het is een voorrecht om te mogen sporten'
4. Hoe is het met Annamarie Thomas? 'De sportdiscipline van toen is helemaal weg'
5. Hoe is het met Simon Kuipers? 'Het waakvlammetje is een grote vlam geworden'
6. Hoe is het met Natasja Bruintjes? 'Ik had tijd nodig om tot mezelf te komen'
7. Hoe is het met Hilbert van der Duim? 'Ik hield wel van een lolletje'
8. Hoe is het met Tonny de Jong? 'Ik wist dat ik hier niet van mijn naam kon leven'
9. Hoe is het met Gianni Romme? 'Blij dat ik olympische dip heb meegemaakt'

10. Hoe is het met Barbara de Loor? 'Hartoperatie heeft me veel gebracht'
11. Hoe is het met Falko Zandstra? 'Ik had daar olympisch goud moeten winnen'
12. Hoe is het met Annette Gerritsen? 'Mijn carrière is een mooie leerschool geweest'
13. Hoe is het met Stefan Groothuis? 'Het schaatsen beheerst mijn leven niet meer'
14. Hoe is het met Renate Groenewold? 'Heb mezelf te weinig belangrijk gemaakt'

15. Hoe is het met Erik Hulzebosch? 'Ik hoef niet altijd meer herkend te worden'
16. Hoe is het met Carla Zijlstra: 'Heb het gevoel dat ik mensen gelukkig kan maken'


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan