Tickets
Shop
Nieuws 17 nov 2014

Dweilpauze: Wereldtop en dopingzonde

In de rubriek 'Dweilpauze' blikt schaatsen.nl elke week terug op bijzonderheden en top- of wanprestaties van het afgelopen weekend.

Foto : Francois Wieringa

Nieuws van het weekend

Terwijl de meeste Nederlandse schaatsers alweer vol in het seizoen zitten, werkten een paar inline-skaters in Rosario het staartje van het inlineseizoen af. En wat voor een staartje: de wereldkampioenschappen. Het pistetoernooi dat vorig weekend begon viel de Nederlanders zwaar. Ze moesten het afleggen tegen de concurrentie die op de Vesmaco-baan beter uit de voeten konden.

Daarnaast had de Nederlandse ploeg met aardig wat tegenslag te kampen. Kopvrouw Manon Kamminga werd ziek en ook ervaren rot Elma de Vries liep tegen wat gezondheidsproblemen aan. Rick Schipper ging bij de junioren hard onderuit en het hete weer speelde bijna alle Nederlanders parten. Maar de ploeg hield moed.

Op de weg kwam echter de ommekeer waar bondscoach Desly Hill op had gehoopt. Michel Mulder, goed in vorm in Argentinië, reed naar brons op de 500 meter.

De kroon op het harde werk van de kleine maar fanatieke selectie van Hill kwam echter vrijdag. Op de relay, misschien wel het koningsnummer van de WK, wisten Luc ter Haar, Mark Horsten en Michel Mulder goud te winnen.

Het was een spel van millimeters en Mulder, die finishte, dacht zelf het goud verspeeld te hebben. De finishbeelden lieten echter zien dat zijn spagaatfinish net wat beter getimed was dan die van Frankrijk en Argentinië en zo mochten de Nederlanders de hoogste trede van het podium beklimmen. Een schitterend mooi resultaat.

Buitenlander in het nieuws

Pas twintig jaar oud is Pavel Kulizhnikov, maar over zijn carrière valt al bijna een boek te schrijven. De jonge Rus reed bij de eerste World Cup van het seizoen drie keer het podium op. Hij werd tweede op de 500 meter van vrijdag, maar won de 1000 meter en de 500 meter op zondag.

Hij lijkt uit het niets te komen, maar helemaal waar is dat niet. In 2012 werd Kulizhnikov wereldkampioen 1000 meter bij de junioren. Een half jaar na dat kampioenschap, dat net als de wereldbekerwedstrijd van afgelopen weekend in Obihiro werd gehouden, bleek dat hij positief was getest bij een dopingcontrole op het WK. Er was methylhexanamine aangetroffen in zijn lichaam, een stof die de alertheid verhoogt en de vermoeidheid verlaagt. Volgens de Rus moest het verboden middel in een neusspray tegen verkoudheid hebben gezeten.

De ISU verwierp die uitspraak en schorste Kulizhnikov voor twee jaar. Pas afgelopen voorjaar mocht de schaatser weer in wedstrijden aan de start verschijnen. Zijn rentree riep bij sommige schaatsers heftige reacties op. Vooral de Noor Espen Aarnes Hvammen was kritisch. “Eens een dopinggebruiker, altijd een dopinggebruiker”, twitterde hij . Volgens de Noor zouden sporters voor dopinggebruik een levenslange schorsing moeten krijgen.

De stormachtige binnenkomst van Kulizhnikov roept vragen op over hoe er met dopingzondaars om moet worden gegaan. Hij heeft zijn straf gehad en zou daarom met een schone lei moeten kunnen beginnen, maar tegelijkertijd wordt hij door pers en collega’s argwanend bekeken. De toekomst moet uitwijzen of Kulizhnikov zal worden opgenomen in het schaatswereldje of een buitenbeentje zal blijven. Voorlopig zal zijn overrompelende entree in de World Cup met argusogen bekeken worden.

Top

De aanloop naar het shorttrackseizoen verliep een beetje moeizaam. Bondscoach Jeroen Otter zag rijders stoppen of afbouwen: Christiaan Bökkerink, Sanne van Kerkhof en Niels Kerstholt. Hij verloor rijdsters door blessures en overreaching, zoals Yara van Kerkhof en Jorien ter Mors en ook de vlaggendrager van de Nederlandse mannen, Sjinkie Knegt, werd vlak voor de winter ziek.

Maar de Fries herstelde snel en toonde bij de eerste twee World Cups aan telkens met de wereldtop mee te kunnen. Sterker nog, hij toonde aan wereldtop te zijn. Vorig weekend won hij brons op de 500 meter en zilver op de 1000 meter bij de World Cup in Salt Lake City.

Deze week, in Montreal, voegde hij opnieuw een medaille aan zijn verzameling toe. Op de 1500 meter werd hij vrijdag derde en liet daarmee zien op alle afstanden een kans op de zege te hebben. Om het zilver en brons om te zetten in goud moet Knegt nog wel één belangrijke stap zetten, zo verklaarde bondscoach Jeroen Otter: “Als je meer wilt moet je meer initiatief nemen.”

Flop

Een groot kampioen gaat ook wel eens de mist in. Voor Sven Kramer kwam zijn achtste plek op de 1500 meter als een onaangename verrassing. Een flop was zijn optreden voor de buitenwacht misschien niet echt, maar voor hemzelf wel. "Dit valt niet goed te praten”, zei hij tegen de NOS. “Ik moet het even laten bezinken. Dit viel echt tegen.''

Tijd

0,11 en 0,14 seconden sneller dan de nummer twee was Sang-Hwa Lee dit weekend op de 500 meter in Obihiro. Op die afstand is dat nog altijd een aardige voorsprong, maar in vergelijking met vorig jaar – toen Lee vaak met meer dan een halve seconde voorsprong won – staat de concurrentie ineens dichtbij.

Alhoewel..., de concurrentie bestond afgelopen weekend vooral uit Nao Kodaira . De Japanse van Team Continu heeft afgelopen zomer een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Ze was een paar jaar geleden ook twee keer tweede geworden, maar nu zette ze daar in één weekend twee sterke zilveren plakken tegenover en wie weet maakt ze het de Koreaanse volgend weekend nog lastiger.

Quote

“Ik heb wel aanbiedingen gehad hoor, ook van grote ploegen. Maar die heb ik bewust afgeslagen”, zei Karlo Timmerman afgelopen zaterdag. Hij won de KPN Marathon Cup in Haarlem bij de Eerste Divisie. Jarenlang was Timmerman een van de smaakmakers in de marathon en won hij bijna alle grote wedstrijden wel een keer. Dit jaar keerde hij terug na twee jaar inactiviteit.

Timmerman wil zich richten op de mass start, die waarschijnlijk olympisch wordt, en sloot zich daarom aan bij het langebaanteam van de Belg Bart Swings, Team Stressless. Op de marathon houdt hij het bij de Eerste Divisie. Al won hij al bij zijn tweede deelname, de A-divisie zit er voorlopig nog niet in. “Misschien dat ik best mee kan komen, maar dan in de marge. Het zou overleven zijn. En dan is het beter hier voorin te rijden. Vergeet niet, ik werk tegenwoordig gewoon fulltime. Dat maakt het ook anders.”

Foto

Ingmar Berga komt ten val in de eindsprint | Foto : Neeke Smit

De ploegen van Jillert Anema zijn zo sterk dat zelfs wanneer het misgaat zijn mannen nog aan het langste eind trekken. Zaterdag leek Ingmar Berga op weg naar de winst te sprinten, met naast hem Evert Hoolwerf. De een in het pak van A-ware/Fonterra, de ander in het pak van Tjolk, maar eigenlijk ploeggenoten onder Anema’s leiding.

De mannen raakten elkaar in de sprint en Berga ging onderuit. Hoolwerf kon geen kant meer op en ging over hem heen. Jorrit Bergsma (links op de foto), redde de meubelen voor coach Anema en won. Zo mislukte de opzet van het team, maar ging het toch met de zege naar huis.

Video

We begonnen ermee en we eindigen ermee: de zege van de inline-mannen. Het is zonde dat zo’n evenement wordt georganiseerd op het moment dat de schaatswinter al begonnen is, want daardoor werd de aandacht ervoor van pers en deelnemers minder dan wat de inlinesport verdient.

Ongeldige gegevens (NotSupported)


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan