Tickets
Shop
Nieuws 10 nov 2014

Twee medailles unicum voor Knegt

Sjinkie Knegt voegde in Salt Lake City zondag een zilveren wereldbekermedaille op de sprint toe aan zijn erelijst. Nooit eerder legde de 25-jarige Fries in één weekeinde beslag op twee individuele wereldbekermedailles. “Het schaatsen gaat hem makkelijk af”, constateerde bondscoach Jeroen Otter tevreden.

Foto : Sjinkie Knegt

Knegt besloop zijn concurrenten als een sluipmoordenaar. Steeds kwam de Fries als vierde uit de startblokken, had even tijd nodig om op stoom te komen maar sloeg dan in de laatste twee omlopen ongenadig toe. Eén voor één schakelde hij de concurrentie uit en sloop op die manier van ronde naar ronde.

Tot de finale waarin hij de absolute sprinters trof. Knegt loerde vanuit vierde positie, maar kon het gaatje bij de jonge Amerikaan John-Henry Kruegger niet vinden. Die koos zijn lijnen handig en dat bleek, na de diskwalificatie voor Victor An, goud waard. “Ik schaats twee keer dom tegen die Amerikaan aan. Dan kun je beter wachten en één goede actie maken, maar ik zette het niet goed op. Dat is net even het wedstrijdritme wat ik nog mis”, stelde Knegt.

Start niet snel

“Mijn start was vandaag niet snel, dus dan moet het wel van achteruit. Soms kan dat prima, maar in de kwartfinale had ik liever voorin gezeten. De Chinees die op kop schaatste trok niet door, dan zit iedereen alleen maar te blokken en is het moeilijke passeren.”

Voor Knegt is het de eerste keer dat hij op de 500 meter het podium haalde. Zaterdag greep hij ook al het brons op de 1000 meter. “Ik heb wel eens mindere dagen gehad, laten we het daarop houden”, zei hij met een glimlach.

In de ogen van Otter was dat eremetaal niet zo belangrijk. Hij bestempelde die als ‘mooi meegenomen’. Interessanter vond hij de manier waarop Knegt zich toegang tot het podium verschafte. “Sjinkie had weer een paar mooie ‘moves’. Het gaat mij meer om zijn manier van schaatsen en de snelheid die hij maakt. Op het schaatsen moet je bouwen en niet op die medaille”, stelde Otter.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan