Tickets
Shop
Nieuws 14 nov 2014

Smeekens blijft jonge Russen voor

Jan Smeekens heeft de eerste 500 meter van het ISU World Cup-seizoen gewonnen. Hij kwam in Obihiro tot een tijd van 35,06.

Foto : Francois Wieringa

Achter de Nederlander eindigden twee jonge Russen op het podium. Tweede werd de 20-jarige Pavel Kulizhnikov met 35,16 en derde de 21-jarige Ruslan Murashov in 35,24.

Vooral de naam van de zilverenmedaillewinnaar is opvallend. In 2012 werd Kulizhnikov geschorst vanwege dopinggebruik tijdens de WK junioren van dat jaar, in Obihiro. De titel die hij toen op de 1000 meter behaalde werd geschrapt. In de aanloop naar het seizoen lieten collega-schaatsers, waaronder de Noor Espen Aarnes Hvammen, zich kritisch uit over de jonge Rus.

Net naast het podium eindigde Hein Otterspeer (35,24). De Nederlander was slechts 0,002 seconden langzamer dan Murashov.

Bij zijn debuut in de World Cup schudde Gerben Jorritsma na zijn rit het hoofd. De jonge rijder van TEAMLottoNL-Jumbo was niet tevreden met zijn tijd van 35,71. Ook Pim Schipper reed niet zoals hij verwachtte en kwam tot 35,90 en de vijftiende plaats.

Eerder op de dag reed Kai Verbij als enige Nederlander in de B-groep. Hij kwam tot een tijd van 35,77. Hij werd daarmee zesde en promoveert daarmee niet.

Volg alles rondom de ISU World Cup in Obihiro via onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan