Tickets
Shop
Nieuws 15 nov 2014

Knegt gaat door met medailles pakken

Shorttracker Sjinkie Knegt is lekker op dreef bij de eerste internationale ontmoetingen van het schaatsseizoen. De 25-jarige Fries pakte drie medailles op evenzoveel afstanden. Bij de wereldbeker in Montreal legde hij beslag op het brons. Ditmaal deed hij dat op de 1500 meter.

Foto : ANP

Voor het bereiken van zijn derde finale op rij had Knegt nog wel een jurybesluit nodig. In de halve eindstrijd kreeg hij een schouderduw mee van de Brit Jack Whelbourne, waardoor hij zijn Russische tegenstrever Semen Elistratov de baan uitkegelde. De jury legde de schuld bij de Brit en gaf de winnaar van olympisch brons een toevoeging aan de finale.

Daarin was de voormalig Europees kampioen lang voorin te vinden. In de laatste rondes werd het tempo opgevoerd en vond Knegt zichzelf terug op plaats vijf. Maar Knegt flikte het weer. Met een ultieme jump wist hij in de slotronde op te schuiven naar het brons. Het goud ging naar de Zuid-Koreaan Se Yeong Park, voor zijn landgenoot en voormalig wereldkampioen Da Woon Sin.

Voor Knegt was het de derde medaille op rij. De Fries pakte een week geleden in Salt Lake City brons op de 1000 meter en zilver op de 500 meter.  

Drie keer top tien

Op de sprint waren er voor de Nederlandse ploeg drie klasseringen in de top tien, maar alle shorttrackers bleven steken in de kwartfinales. Lara van Ruijven zette nog even de aanval in op de tweede plaats van de Chinese Yue Lin, maar kwam snelheid tekort en eindigde als derde. Met haar tiende plaats noteerde ze voor de tweede keer in haar loopbaan een top-tien-klassering. Vorige week eindigde ze in Salt Lake City als zesde op de 1000 meter.

Freek van der Wart kwam in de kwartfinale vanaf de nadelige vierde startpositie. Hij wist nog wel een plaatsje te winnen, maar moest toezien hoe de Zuid-Koreaan Seungsoo Han en de Chinees Jingnan Shi er vandoor gingen met de startplekken voor de halve eindstrijd. Van der Wart werd negende.

Daan Breeuwsma eindigde een plaatsje lager: tiende. Ook hij sloot de kwartfinale als derde af. De 26-jarige Fries leek op weg naar plaats twee. Hij schoof mooi binnendoor bij de Chinees Juyang Yu, maar liet zich gelijk verrassen door de Russische sprinter Vladimir Grigorev.

Sprintgoud Wu en Fan

De 500 meter werd gewonnen door de wereldkampioen op deze afstand Dajing Wu, voor het Russische talent Dimitry Migunov. Bij de vrouwen ging het goud naar de kersverse wereldrecordhoudster Kexin Fan. Het zilver in eigen huis was voor de Canadese Marianne St-Gelais.  

Rianne de Vries bereikte, net als vorige week, de halve finales van de schaatsmijl. Daarin kwam de Nederlandse echter tekort en na een valpartij met drie rijdsters eindigde ze als zesde. De Vries werd achttiende. Ook Itzhak de Laat moest genoegen nemen met plaats zes. Hij werd veertiende.

Bij de vrouwen maakte Arianne Fontana, die vijf olympische medailles op zak heeft, het de Zuid-Koreaanse vrouwen moeilijk. In de laatste ronde kwam Minjeong Choi onderdoor, zij greep het goud. Zilver ging naar vijfvoudig Europees kampioene Fontana. Het brons was voor Suk Hee Shim, die vorige week zegevierde. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan