Tickets
Shop
Kort door het weekend 13 mrt 2023

Wereldrecord junioren Stolz, winst Esmee Visser en wereldtitels

De shorttrackvrouwen regen de medailles aaneen, maar er waren meer bijzondere schaatsprestaties afgelopen weekend. Hieronder een overzicht.

Foto : ISU

Jordan Stolz verpulvert wereldrecord junioren
Terwijl Thomas Krol al op zijn vakantiebestemming in Australië is en ook alle andere Nederlandse toppers genieten van hun welverdiende rust, heeft Jordan Stolz wederom laten zien wat voor een ongekend talent hij is. De Amerikaan verbeterde een week na zijn drie wereldtitels het wereldrecord voor junioren op de 1500 meter. Bij de AmCup zette hij in Salt Lake City de tijd stil op 1.42,26. Daarmee reed hij de Noor Allan Dahl Johansson uit de boeken, die sinds 3 december 2017 recordhouder was met 1.43,13. Bovendien was zijn race bijna een seconde sneller dan zijn oude persoonlijk record (1.43,16). Op zowel de 500 meter als de 1000 en de 1500 is Stolz de snelste junior aller tijden. Het wereldrecord bij de senioren is in handen van Kjeld Nuis (1.40,17) en bleef dus ver buiten bereik. Maar als Stolz deze groei door zou zetten, kan hij de toptijd van de Nederlander zeker bedreigen de komende jaren.

Esmee Visser en Wisse Slendebroek winnen Bob de Jong Bokaal
Voor Esmee Visser was afgelopen winter een zware. Ze stond weinig op het ijs en vocht tegen ongrijpbare ziektes en blessures. Inmiddels heeft ze de weg omhoog gevonden en na de Holland Cup begin maart stond ze afgelopen zondag aan de start van de Bob de Jong Bokaal. De wedstrijd over vijf en tien kilometer is in het leven geroepen om de langste afstanden van het langebaanschaatsen in ere te houden. Op de ijsbaan in Haarlem reed Visser naar 7.30,29, een nieuw baanrecord. De overige negen schaatssters zette ze daarmee op grote achterstand. Esmée Brommer kwam met 7.56,15 nog het dichtst in de buurt, Denise van der Hulst werd derde (8.05,81).

Esmee Visser was de beste vrouwelijke stayer in Haarlem, een mooie manier om een zware winter af te sluiten. | Foto : Soenar Chamid

De tien kilometer werd een prooi voor Wisse Slendebroek, die zich bij de marathon op zaterdag verzekerde van de tweede plek in het eindklassement van de beloften. Zijn tijd van 14.14,93 was voldoende om zijn marathoncollega Leon Wenteler – de winnaar op zaterdag – van het lijf te houden. Wenteler schaatste wel naar een persoonlijk record (14.21,97). De 19-jarige Jelle Koeleman reed eveneens de beste tien kilometer uit zijn carrière, 14.27,52. Alle uitslagen van de Bob de Jong Bokaal zijn hier terug te lezen. 

WK Junioren Synchroonschaatsen en NK Schoonrijden
Ook voor de sierlijke schaatstakken stonden afgelopen weekend enkele wedstrijden op het programma. In het France Angers mocht Team Illuminettes Junior aan het WK Junioren Synchroonschaatsen deelnemen, het kunstrijdonderdeel waarbij een groep schaats(st)ers verschillende elementen en liften uitvoeren. Door een nieuw puntenrecord in zowel het korte (38,97) als het lange programma (64,38) eindigde de Eindhovense formatie als negentiende.

In Utrecht stond vrijdag het zwieren op het ijs centraal. Bij het NK Schoonrijden was Hetty van der Eng de beste vrouw, Johan Westerbeek zette de hoogste score neer bij de mannen. Van der Eng mocht tweemaal naar het podium, want met René Hollenberg eindigde ze ook als eerste bij de paren. De schoonrijders uit Hoorn werden Nederlands kampioen bij het formatie rijden.

Hetty van der Eng in voorbereiding op het NK.

Robert Post, Irene Schouten en koningin Xandra
Zowel de marathonschaatsers als de shorttrackers sloten dit weekend hun wedstrijdseizoen af. In dienst van de afwezige klassementsleidster Maaike Verweij pakte Irene Schouten haar 52ste marathonzege. Robert Post kon na sterk ploegenspel van Jumbo-Visma het karwei afmaken, zijn ploeggenoot Harm Visser mocht de Marathon Cup omhoog houden. Alle uitslagen van de finalewedstrijd zijn hier te vinden. 

In Seoul was Xandra Velzeboer onoverwinnelijk, op elke afstand waar ze aan de start stond, veroverde ze de wereldtitel. Goud op de 500 meter, de 1000 meter en beide relays. De derde individuele wereldtitel bij de vrouwen was ook voor een Nederlandse: Suzanne Schulting. Na een mentaal zwaar seizoen was haar tank zondag leeg. Was dit WK een mooi slot voor bondscoach Niels Kerstholt of zien we hem volgend jaar weer als onderdeel van TeamNL?

Ongelooflijk. | Foto : Shapevisions - KNSB

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan