Tickets
Shop
Nieuws 11 mrt 2023

Xandra Velzeboer zet show TeamNL voort: goud op 500 meter!!

Het ging om van alles: prestige, eer, om hiërarchie…en om goud. Net zoals vorig jaar in Montréal dwarrelde Xandra Velzeboer naar de wereldtitel op de 500 meter. En nooit eerder vertoond, ook de plaatsen twee en drie werden ingenomen door meiden van Oranje: Suzanne Schulting greep zilver, terwijl Selma Poutsma met een hand voor haar mond van ongeloof het brons vierde alsof ze ook kampioene was geworden.

Foto : Shapevisions - KNSB

Helemaal onlogisch was het niet dat de kleine ‘kogel’ uit Culemborg zich voor het tweede opeenvolgende jaar liet kronen tot de beste. Ze was in alle ronden veruit de snelste rijdster van het hele veld. Zo begon ze in de heats met een tijd van 42,537 seconden, stampte ze door de kwartfinales heen met een score van 42,227 tellen, om er in het voorportaal van de eindstrijd nog een kleine eentiende van een seconde af te halen.

Zo ziet een wereldkampioene eruit, een tel nadat ze weet dat het goud binnen is... | Foto : Shapevisions - KNSB

Maar het mooiste bewaarde Velzeboer voor de slotshow, de parade van een Hollandse sprint-enclave zoals die in de geschiedenis van deze sport niet eerder is vertoond. Ze was (bijna vanzelfsprekend) als eerste weg van de startlijn, demarreerde meteen door en sloeg op die manier een gaatje naar de rest van wie Schulting de taak op zich nam de kloof nog proberen te dichten. Het was onbegonnen werk, want Velzeboer had meer dan voldoende ‘jus’ in haar benen. De winnende tijd? 41,977.

Onweerstaanbaar en onhoudbaar. Heel respectvol applaudiseerde Schulting dan ook onmiddellijk voor Velzeboer nadat ze de finishlijn was over gegleden. Een moment later sloeg ze haar arm om de schouders van de blonde lichtgewicht om samen een ereronde te maken, alvorens Xandra voorzien van de Nederlandse driekleur nog toertje maakte om het volk te bedanken. Selma Poutsma, de verrassende nummer drie, verkeerde op dat ogenblik nog op haar eigen planeet, compleet bedwelmd door de wolk van euforie die ze voor het eerst op een mondiaal toneel mocht ervaren.

Het podium rijdt nog uit na een superieure 500 meter-finale van Xandra (m), Suzanne (r) en Selma (l). | Foto : Shapevisions - KNSB


"Snelheid, ja, dat is mijn grote kracht die ik vandaag optimaal heb kunnen benutten", stelde Velzeboer tevreden vast nadat ze met Schulting en Poutsma voor de Hollandse mini-kolonie op de tribunes (ouders, team en begeleiding) was gehuldigd. Dat vereenvoudigde de gevechten op de ijsvloer enigszins; het deed zeker niet de extra (mentale) bagage verdwijnen die Velzeboer sinds haar machtsgreep van 2022 in Canada met zich had moeten meezeulen. "Er waren veel zaken die me bezighielden, en daar hoorde absoluut de druk bij. Die leg ik mezelf voortdurend op en die is er van de buitenwereld. Dat heb ik proberen buiten te sluiten op de wedstrijddagen. Vrijdag en vandaag moest de focus op hetgeen ik zelf moest doen en waarop ik invloed zou kunnen hebben. Ik ben ongelooflijk blij dat het op deze manier is geëindigd."

Meters voorsprong op Suzanne; altijd te danken aan die flitsstart waarmee Xandra zich zo onderscheidt van de rest. | Foto : ISU

Wat haar ook had geholpen, zo erkende ze, was het skippen van de 1500 meter. De snelheidsmaniak houdt van alle disciplines, kan op haar jonge leeftijd ook al bergen verzetten, maar snapt steeds beter dat de erelijst rapper groeit wanneer er op juiste momenten juiste keuzes worden gemaakt. "Heel, heel fijn dat ik die afstand niet hoefde te combineren met alle 500 meters die ik moest rijden. Het is honderd procent het goede besluit geweest, al zullen we nooit weten hoe het zou zijn afgelopen als ik toch had meegereden..."

De uitslagen staan hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan