Tickets
Shop
Nieuws 31 jan 2016

Koops na mislopen WK-ticket: 'Dit is waardeloos'

Patrick Roest won zondag de strijd om het derde ticket voor het ISU WK Allround. Toch staat de rijder van Team LottoNL-Jumbo na een val van Arjan Stroetinga zondagavond voorlopig met lege handen. En dat is een gevolg van 'een lastige spagaat met de ISU', meent Arie Koops, technisch directeur van de KNSB. "Dit toernooi is een botsing tussen de specialisten en klassementsrijders."

Foto : Sander Chamid

"We houden in principe rekening zoveel mogelijk binnen te halen", begint Koops. Om een derde deelnemer voor het WK binnen te hengelen moesten drie Nederlanders tijdens de World Cup in Stavanger in een klassement over 1500 en 5000 meter‎ bij de beste vierentwintig eindigen.

Naar het toernooi in Stavanger werden drie klassementsrijders gestuurd en als reserverijder werd gekozen voor allrounder Jos de Vos in plaats van een afstandsspecialist. "Als er dan iemand ziek wordt, zitten we wat betreft het WK-ticket in ieder geval veilig. Dan moeten we ons er altijd bij kunnen rijden", aldus Koops.

Toch gooide een val op de vijf kilometer van Arjan Stroetinga roet in het eten. "Hij keek eerst ook even in de rondte van; wat nu? Het is natuurlijk niet je eerste reflex om door te rijden, maar hij wist ook dat het om het derde bewijs gaat", vertelt Koops. Stroetinga's 'opstaan en doorrijden' mocht helaas niet baten en hij eindigde niet bij de beste vierentwintig. "Hoe groot is nou de kans dat iemand valt op de vijf kilometer? Dit voorzie je niet."

De vraag rijst dan natuurlijk waarom er niet meer klassementsrijders van start gingen tijdens het toernooi in Noorwegen. En daar is eigenlijk een heldere reden voor: naast een selectiemoment geldt de wedstrijd in Noorwegen ook als doodgewone World Cup, waar punten te verdienen zijn.

Dat zou betekenen dat specialisten die nog kans maken om prijzen te pakken in het eindklassement thuis hadden moeten blijven en dat is volgens Koops geen optie. "Ik kan namelijk een Thomas Krol, Kjeld Nuis, Sven Kramer of Jorrit Bergsma hier niet gaan uitleggen dat ze niet meekunnen. Die kunnen allemaal op het podium eindigen."

Internationale selectiewedstrijd

De oplossing? Een Internationale selectiewedstrijd rijden waar geen wereldbekerklassement aan verbonden is, meent Koops. De huidige manier van selecteren is volgens hem te ingewikkeld. Specialisten krijgen geen kans en Patrick Roest was in dit geval afhankelijk van andere rijders. "Hoe goed hij zelf ook had gereden, het had niets uitgemaakt. Bij een teamsport vind ik dat normaal, maar bij een individuele sport moet dat zo min mogelijk gebeuren, dat zijn gewoon grondprincipes."

"Dit moeten we in de toekomst niet meer doen", vervolgt hij stellig. "We moeten dit op de agenda van de ISU zien te krijgen."

Roest staat op dit moment derde reserve voor het WK Allround en het zal voor de 20-jarige rijder nu afwachten zijn of hij door afzeggingen van andere rijders toch van start kan in Berlijn. "Canada wil misschien een rijder minder sturen, maar dan staan we alsnog tweede reserve", aldus Koops.

Hij vindt de situatie vooral vervelend voor de klassementsrijders en daarboven natuurlijk Roest. "Dit is waardeloos. Vorige week wordt zo'n jongen nog derde op een KPN NK Allround en hij reed hier een supergoed pr op de vijf kilomter. Nu kan hij gewoon niet mee en dat is extra zuur. Voor zo'n jonge jongen zou die ervaring van een WK goed zijn. Patrick is voor de toekomst een heel goede allrounder voor Nederland."

Alles over de ISU World Cup in Stavanger lees je op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan