Drievoudig olympisch medaillewinnaar JR Celski neemt voorlopig afstand van het shorttracken. De 23-jarige Amerikaan wil zich de komende maanden richten op zijn carrière na het schaatsen.

"Ik weet dat ik een tijdje vrij neem. Om te herstellen en mijn lichaam en mijn geest rust te geven. Ik hou van schaatsen en zie dat ook in mijn toekomst. Ik ben er alleen niet zeker van wanneer", zegt Celski tegen de Amerikaanse TV-zender NBC.

Celski was één van de favorieten voor een olympische medaille op de individuele nummers in Sotsji. Die status wist de wereldrecordhouder op de 500 meter echter niet waar te maken. Wel won hij zilver met de Amerikaanse aflossingsploeg.

Vier jaar eerder won hij in Vancouver brons op de 1500 meter en brons met de relayploeg. Bij de wereldkampioenschappen eindigde Celski als tweede, achter zesvoudig wereldkampioen Victor An.

Macklemore

Ook na de Winterspelen van 2010 nam Celski al een jaar afstand van de sport. In die tijd werkte hij aan een documentaire 'The Otherside' over de hip-hop-scene in Seattle met onder meer rapper Macklemore en Ryan Lewis.

De Amerikaan ziet wel wat in de ideeën die de voorzitter van de internationale schaatsunie ISU, Ottavio Cinquenta, onlangs opperde over het samenbrengen van langebaanschaatsen en shorttrack op een baan van 250 meter. "Ik heb er al jaren over gehoord, dus het idee is niet nieuw voor me. Het is progressief en zou meer aandacht voor de sport kunnen genereren."