Tickets
Shop
Nieuws 22 mrt 2014

Van der Poel: 'Zweedse schaatshoop'

In het blauw-gele tenue van Zweden rijdt op het Essent ISU WK Allround een jonge schaatser met een erg Nederlandse naam rond: Nils van der Poel. Hij reed met 6.28,68 een persoonlijk record op de vijf kilometer en werd daarmee negende op die afstand.

Zijn Nederlandse achternaam komt van zijn grootouders, die ooit vanuit het zuiden van het land naar Zweden vertrokken, maar ondanks dat is Van der Poel een echte Zweed. Hij kwam niet via zijn Nederlandse familie in het schaatsen terecht, maar via bandy, een soort ijshockey dat in Zweden erg populair is.

"Vanaf mijn vijfde deed ik aan bandy en op mijn achtste ging ik langebaanschaatsen omdat me verteld werd dat dat goed zou zijn voor mijn schaatstechniek", vertelt Van der Poel, die daarna het bandy liet voor wat het was.

Niet alleen zijn route naar de langebaan, maar ook de manier waarop hij de sport beoefent, is anders dan in Nederland. "Het is een enorm verschil met Nederland. We hebben geen goede overdekte 400-meterbaan en dus train ik meestal op een indoorbaan van 250 meter in Trollhättan. Bovendien zijn er maar zo'n drie- tot vierhonderd schaatsers in Zweden."

De pas zeventienjarige rijder, die onlangs wereldkampioen 5000 meter bij de junioren werd, is niet de enige jonge Zweed die de neus aan het venster drukt. Op de Winterspelen vertegenwoordigde David Andersson het land. "Wij zijn op dit moment wel de hoop van het Zweedse schaatsen omdat de oudere rijders allemaal gestopt zijn", geeft hij toe.

En de Zweedse schaatsliefhebbers snakken naar goede langebaners weet Van der Poel. "We hebben een indrukwekkende schaatshistorie, maar sinds de jaren tachtig heeft Zweden internationaal niet echt meer meegedaan."

Niet naar buitenland

Ondanks de kleine schaatsgemeenschap en het ontbreken van een overdekte baan overweegt Van der Poel geen buitenlands avontuur. "Ik ben erg tevreden met mijn trainer en de manier waarop het nu gaat. Ik zie geen reden om bijvoorbeeld naar Nederland te gaan. Als ik dat zou doen zou dat puur om de ijsbanen zijn."

Het is ook niet zo dat hij altijd met een klein groepje traint, legt hij uit. "Trainingskampen doen we eigenlijk altijd samen met de Finnen en Denen."

In de toekomst wil Van der Poel zich graag blijven richten op het allrounden. "Ik ben natuurlijk nog maar een junior en mijn toekomst ligt nog niet helemaal vast, maar ik wil de komende jaren wel blijven allrounden. En als het op specialiseren aankomt dan ga ik waarschijnlijk voor de vijf en tien kilometer."

Lees alles over het Essent ISU WK Allround op onze speciale pagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan