Tickets
Shop
Nieuws 16 mrt 2014

Shorttrackers wereldkampioen op relay

Als vierde de laatste bocht in gaan en toch wereldkampioen worden. De Nederlandse shorttrackers flikten het in Montreal. Het was de ultieme revanche voor de mislukte aflossingsfinale tijdens de Olympische Spelen in Sotsji.

Het venijn zat ditmaal in de staart. Nederland ging even aan de leiding, maar slotrijder Sjinkie Knegt zakte in de laatste halve ronde terug naar de vierde plaats. De 24-jarige Fries bleef vechten, vond toch een gaatje toen vier man op één vierkante meter door de laatste bocht heen schoten en sleepte de zege met zijn inmiddels beruchte uitschuifbeen binnen.

Knegt schoof net iets eerder over de streep dan Zuid-Korea (vierhonderdste van een seconde) en bezorgde Nederland voor het eerst in vierentwintig jaar weer een wereldtitel in het shorttracken. Het brons ging naar het team van Groot-Brittannië, dat de Winterspelen misliep. Olympisch kampioen en Europees kampioen Rusland greep, met de kersverse wereldkampioen Victor An, naast het podium. 

Mooie revanche

Voor Niels Kerstholt, Freek van der Wart, Daan Breeuwsma en Knegt was het een mooie revanche op de totaal mislukte aflossingsfinale tijdens de Winterspelen in Sotsji, al zal de pijn blijven. Toen ging Van der Wart al in de eerste bocht onderuit, nadat hij was gehinderd en maakte de starter de fout om de race niet terug te roepen. Nederland restte de ondankbare vierde plaats.

In Montreal pakte het oranjekwartet goud, nadat ze de laatste twee jaar al voor zilver en brons zorgden bij de wereldkampioenschappen. Het is de vijfde keer in de historie dat Nederland een wereldtitel wint. Alle vijf gebeurde dat op de aflossing bij de mannen. In de periode 1986 tot en met 1990 won oranje, met bondscoach Jeroen Otter in de ploeg, vier keer. Eerder won het Nederlandse viertal ook al twee Europese titels. 


Fotofinish van de relayfinale

Lees alles over de WK shorttrack op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan