Tickets
Shop
Marathon/Natuurijs 09 jan 2024

Marathon in Winterswijk: 'Dit had ik nooit kunnen bedenken'

Nog voordat de eerste marathon op natuurijs begint vanavond om 19.00 uur is het voor Winterswijk eigenlijk al een succesverhaal. De Winterswijkse IJsvereniging – opgericht in 1887 – was in 2016 op sterven na dood met slechts 39 leden. De nieuwe baan kwam, de ambities om de primeur te halen groeide én inmiddels barst Winterswijk van de liefde voor de schaats met maar liefst duizend leden.

Foto : Mark Bremer

Terug naar 2016. Tijdens een ledenvergadering van de Winterswijkse IJsvereniging wordt duidelijk dat de oude ijsbaan niet langer gebruikt kan worden. Er moet gezocht worden naar een andere locatie. Bij die vergadering aanwezig: vier bestuursleden en twee man van de kascommissie. Hendrik van Prooije (foto boven) stak zijn vinger op: “Ik heb daar gezegd dat ik mij wilde bezighouden met de aanleg van de nieuwe ijsbaan. Die kar wilde ik wel trekken. Toen zijn we begonnen met de oriëntatie voor de nieuwe baan.” 

Van Prooije is deze dagen de meest drukbezette man van Winterswijk. Technisch gezien is hij dé man die alles in goede banen moet leiden. Slapen is er amper van gekomen de afgelopen 96 uur: “Ik heb wel op bed gelegen, maar niet echt geslapen.” Van Prooije is niet bepaald een onbekende in de schaatswereld. “Toen ik in de gaten kreeg dat ik geen wereldkampioen zou worden, heb ik mijn trainersdiploma gehaald”, vertelt hij aan de rand van de ijsbaan waar dinsdagavond de primeur plaatsvindt. “Ik ben bij diverse clubs trainer geweest en heb samen met mijn broer in Arnhem een juniorenclub opgericht. Daar heb ik Casper Helling van het natuurijs getrokken, een stuk op weg geholpen en later begeleid toen hij dat prachtige werelduurrecord schaatste in Salt Lake City. Verder ben ik nog een jaar trainer geweest van de junioren vrouwen in Polen, Zofia Tokarczyk was een van de schaatssters die het nog ver geschopt heeft op EK’s en WK’s.” 

Winterswijk week van de gebaande paden af met de aanleg van de nieuwe baan. De skeelerbaan werd aangelegd met het idee dat er snel ijs gemaakt zou kunnen worden als de vorst eenmaal intrad. "Natuurijsdeskundige Job van der Werf heeft destijds een presentatie gegeven bij ons en die kwam met het idee om te sproeien”, gaat Van Prooije verder. “Vervolgens zijn we op expeditie geweest in De Lier, ontzettend aardige mensen die ons echt tot in de hoekjes van de keukenkastjes hebben laten kijken. Zij hebben ons flink op weg geholpen. Verder had Job contacten bij de Universiteit Twente, hij kende een hoogleraar en heeft een student aan ons gekoppeld die onderzoek gedaan heeft. Dat heeft ons geweldig geholpen.”

 

Dinsdagmiddag 16.00 uur: bijna alles in gereedheid voor de marathon in Winterswijk. | Foto : Mark Bremer

 

In november 2020 werd de baan in gebruik genomen en gelijk was het in die winter raak. Verspreid over de hele winter kon er tien dagen geschaatst worden op IJs- en Skeelerbaan De Witte Poorte. “Ik was helemaal verbaasd toen we na november 2020 steeds als eerste van Nederland ijs hadden”, aldus Van Prooije. “Toen ik mijn vinger opstak en tegen Auke zei dat ik het project voor de nieuwe ijsbaan wilde trekken, had ik dit in de verste verte niet kunnen bedenken.” 

Bovendien was verjonging van het bestuur belangrijk om het nieuwe project – de modernste natuurijsbaan van Nederland - te trekken. “De vereniging bestond destijds uit 39 leden, de gemiddelde leeftijd ruim boven de 70 jaar”, aldus Van Prooije. “De voorzitter, secretaris, penningmeester en ijsmeester: samen zaten zijn op dat moment 132 jaar in het bestuur. Met alle respect voor wat die mensen gedaan hebben, ze waren niet de ideale kandidaten om dat nieuwe project te trekken. Al had ik ook twijfel of ik wel de ideale kandidaat was...” 

 

De ingenieuze sproeiarm die gebruikt wordt voor het maken van ijs. | Foto : Jacob Doornheim

 

Op dinsdag 9 januari 2024 organiseert Van Prooije met zijn team vrijwilligers – alleen al de sproeiploeg bestaat uit 25 leden – de eerste marathon op natuurijs. In razend tempo is de vereniging uitgegroeid tot een organisatie die dergelijke evenementen kan dragen. “Tot een paar jaar geleden was dat wel anders. Iedereen riep wel dat we ons moesten inzetten voor de eerste marathon, maar zover waren we nog helemaal niet. We hebben het een paar jaar uitgesteld, we hadden niet de ervaring en kennis in huis, maar nu is het zover. We kunnen niet meer terug”, zegt Van Prooije met een lach.

En verdwenen is hij weer: iemand heeft de sleutels van de kleine shovel nodig...

Meer informatie over de eerste marathon op natuurijs staat hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan