Tickets
Shop
Marathon 07 mrt 2023

Willem Hoolwerf en Erik Jan Kooiman naar Sportchalet Viehhofen

Omdat het contract van Willem Hoolwerf niet verlengd werd bij Reggeborgh, moest de rijder op zoek naar een ander team. De commerciële man bij Hoolwerf Heiwerken vond in Sportchalet Viehhofen de ideale ploeg. Na het vertrek van Kurt Wubben zullen Erik Jan Kooiman en Linda Bouwens de mannen ondersteunen.

Foto : Eigen foto

Bij marathonteam Reggeborgh was Willem Hoolwerf al zes seizoenen een vaste kracht om onder anderen Gary Hekman en Evert Hoolwerf aan de overwinningen te helpen. Nadat hij te horen had gekregen dat hij het team moest verlaten, kwam de neef van Evert en Bart bij Sportchalet Viehhofen terecht. “Alsof ik van Ajax naar Feyenoord ga, het is toch een stapje terug. Maar Sportchalet is een mooie ploeg, goed georganiseerd met leuke teamgenoten. Wel houd ik er een dubbel gevoel aan over, want Reggeborgh voelde als mijn ploeg. Maar ik weet ook dat het geen houdbare situatie meer was, ik probeerde alle ballen hoog te houden.”

Met werkweken van dertig tot zestig uur bij Hoolwerf Heiwerken was de combinatie met marathonschaatsen lastig. “’s Ochtends trainde ik op de fiets en na afloop had ik net genoeg tijd om te douchen, voordat ik aan het werk moest. Ook in de avonden was ik nog dingen aan het regelen. Dat heeft me wel genekt. Afgelopen zomer heb ik veel volume gedraaid, maar niet genoeg rust genomen. Ze zeggen niet voor niets dat je de Tour wint in bed. Daar ben ik de afgelopen tijd wel achtergekomen.”

Zijn rol zal bij Sportchalet Viehhofen anders zijn dan bij Reggeborgh. Waar hij eerst het vuile werk mocht opknappen en in dienst reed van het team, kan hij nu zijn uitstekende koersinzicht gebruiken om af en toe voor eigen kansen te gaan. “Ik vind de sport hartstikke leuk. Of ik nu voor de winst mag rijden of mijn bijdrage aan het team kan leveren, mij maakt het niet zoveel uit. Ik hoef zelf niet voorop te schaatsen. Vanuit het plezier hoop ik goede klasseringen en mooie wedstrijden neer te zetten", aldus de liefhebber pur sang. 

Sleuren aan de kop van het peloton; dat is wel toevertrouwd aan Willem Hoolwerf. | Foto : Neeke Smit

Naast Hoolwerf zal het team volgende winter bestaan uit Tom den Heijer, Christiaan Hoekstra, Timo Verkaaik en Niels Overvoorde. Douwe Boonstra, die afgelopen winter vanuit de belofteploeg was overgeheveld naar de hoofdmacht, lijkt neer te gaan strijken bij Port of Amsterdam. Omdat ploegleider Kurt Wubben bekend heeft gemaakt te stoppen bij de formatie, vormen Linda Bouwens – die doorstroomt vanuit de belofteploeg – en Erik Jan Kooiman nu het ploegleidersduo.

Begin 2021 maakte Erik Jan Kooiman bekend dat hij een punt achter zijn carrière zette. Het was tijd voor zijn familie. De tweevoudig medaillewinnaar op het WK Afstanden, die al een zoon had, verwachtte met zijn vrouw een tweeling. “Het waren twee drukke jaren met de kinderen en ik had mijn baan in het onderwijs weer opgepakt. Nu begint het allemaal op z’n plek te vallen en wordt het wat rustiger”, vertelt de leraar aardrijkskunde.

“Eerst waren er twijfels of ik op het aanbod zou ingaan, omdat ik gelijk van nul naar honderd schiet, maar ik heb er zin in. Kurt Wubben heeft ervoor gezorgd dat deze jongens al gepokt en gemazeld zijn door altijd met ze te overleggen. Timo is met zijn 37 jaar inmiddels de nestor van het peloton. Voor mij is het leuker nu ik met ze kan sparren dan wanneer ik alles zou moeten voorkauwen", aldus Kooiman.

De schaatser die de Alternatieve Elfstedentocht in 2018 op zijn naam schreef kan zo ook iets terugdoen. “Ik ben in 2012 begonnen als belofterijder bij Schaatscentrum de Uithof en vervolgens doorgestroomd naar het Topdivisieteam (de voorloper van Sportchalet Viehhofen, red.). Na een jaar belde Jillert Anema mij en ben ik bij hem gaan schaatsen. Mijn twee seizoenen bij de Zuid-Hollandse formatie voelen als het begin van alles.”

Hoewel Hoolwerf de overstap ziet als een stapje terug, van Ajax naar Feyenoord, kan het een mooi jaar worden voor Sportchalet Viehhofen. De Rotterdamse voetbalclub staat immers bovenaan in de Eredivisie...


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan