Tickets
Shop
NK Clubs 24 sep 2022

Op weg naar het NK Clubs: IJsclub Stokvisdennen

Over een kleine twee weken wordt er in Thialf voor de vierde keer om het Nederlands Kampioenschap Clubs gestreden. Veertien verenigingen duelleren dan met elkaar in een uniek langebaantoernooi over verschillende afstanden, en zetten daarbij hun jeugd én senioren in. Schaatsen.nl besteedt tot 1 oktober dagelijks aandacht aan een van de deelnemende clubs. Vandaag deel 8: IJsclub Stokvisdennen.

Foto : IJsclub Stokvisdennen

De IJsclub Stokvisdennen en de familie Wennemars zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je het Erben (46) vraagt om alles te weten te komen over zijn club in combinatie met de NK Clubs, dan zegt hij: “dan moet je absoluut bij Freddy zijn.” De ruim tien jaar jongere broer van de wereldkampioen, is zelf ook langebaanschaatser geweest en reed bij verschillende commerciële teams. De ijsclub in Dalfsen is zijn ziel en zaligheid en hij is hier overal bij betrokken. Van schema’s maken en de kantine opruimen tot vergaderingen beleggen en het bijhouden van het financiële plaatje voor het jaarlijkse trainingskamp naar Inzell.

Freddy Wennemars (36, en met Erben op onderstaande foto) legt uit wat hij zo leuk vindt aan zijn club: “Bij ons hoef je niet te presteren. Daarom is het een heel fijne plek om te schaatsen. Er heerst grote kameraadschap, ieder vindt het leuk om stappen te maken, er wordt hard getraind, maar plezier staat voorop. Iedereen wil ervoor gaan en grenzen verleggen. Dit kan op ieder niveau. Ik vind het leuk om in de basis kinderen schaatsen te leren en ze wat mee te geven. Het mooie aan clubtrainer zijn, is dat je de kids een bepaalde mentaliteit kunt meegeven die ze ook weer ergens anders – buiten de sport - kunnen inzetten.”

Volgens de 36-jarige, die binnenkort voor het eerst vader wordt, haalt een deel van zijn sporters energie uit fitheid en vitaliteit in plaats van keihard presteren. Het zijn tegelijkertijd de rijders die zorgen voor gezelligheid binnen de club, zoals Bas Elst. Hij is dé gangmaker op onze trainingskampen. In Inzell bijvoorbeeld hebben we drie avonden wedstrijden en op één avond is er de bonte avond. Hij krijgt het iedere keer weer voor elkaar dat al die kinderen iets voorbereid hebben en een act doen. Bas doet zelf ook ieder jaar een nummertje. Dit wordt dan het clublied van het jaar. Vorig seizoen had hij Gerard Joling uitgekozen met het lied: ‘los met z’n allen’. Ik zei nog tegen Bas: dit gaat niet aanslaan en dit wordt niks. Maar het werd weer één groot succes. Bij onze club kun je jezelf zijn. In de tijdsgeest van nu is dat extra mooi.”

Het ontstaan van de naam Stokvisdennen:
Het land waar de ijsbaan op ligt, was ooit van meneer Stokvis en daar stonden dennenbomen op. Uiteindelijk is dat land gebruikt voor de ijsbaan en moesten de dennen gekapt worden, dus vandaar de naam: Stokvisdennen. De ijsbaan ligt, met een dijk ertussen, naast het huis van Erben Wennemars. Tijdens de natuurijsperiode hoor je mensen op de baan in dialect zeggen: ‘kiek, Wennemars woont daar aan de andere kant van de dyk’. Tijdens trainingen komt hij vaak even langs. Het clubhuis staat naast zijn huis en vijfhonderd meter verderop staat de boerderij van familie Wennemars. Als het regent en er is een droog- of looptraining gepland, dan wordt er getraind in de kalverschuur van de familie. De planken worden dan van zolder gehaald en staan de leden naast de koeien te schaatsplanken.

Foto : Soenar Chamid


Bas Elst (26, en in fotocarrousel hieronder) kan de woorden over zichzelf vanuit Freddy Wennemars niet ontkennen. “Als je aan Stokvisdennen denkt, dan kom ik inderdaad wel snel aan bod. Ik ben een van de jongens die al langer lid is en nog steeds actief schaatst. Daarnaast houd ik me bezig met hoe we de club aantrekkelijk kunnen houden: hoe brengen we de visie van de club goed naar buiten en hoe maken we een bult plezier met elkaar?”

“Stefan Westenbroek en Joep Wennemars zijn momenteel de grote namen van de club, die bij Schaatsteam Reggeborgh en Jumbo-Visma schaatsen. De ambitie dat ik ooit de Olympische Spelen zou rijden, heb ik lang geleden al vaarwelgezegd. Het is leuk om die jongens in hun beginjaren meegemaakt te hebben. In het begin kon ik ze nog makkelijk voorblijven, maar dat ging al heel rap de andere kant op. Het is gaaf om te zien dat zij het tot een commerciële ploeg brengen en nog steeds een stokvisdennenhart hebben.”

Bij de Stokvisdennen gaat het erom dat je alles eruit haalt wat erin zit. Elst: “Discipline en fanatisme, dat is belangrijk. Tegelijkertijd zit er voor de een meer in dan voor de ander en dat is prima. Het is geen club waar alleen maar wereldkampioenen uit voort moeten vloeien, maar we zijn wel een club waarbij de momenten waar het erom gaat, iedereen alles geeft wat hij of zij in zich heeft. Niet zeuren en voor elkaar klaarstaan. Dat zorgt voor een heel mooie sfeer in de groep en dat is het DNA van de Stokvisdennen. Je weet wat je aan elkaar hebt.”

Familie Wennemars en IJsclub Stokvisdennen
Bas Elst vertelt: “Het begon met opa Wennemars, die de ijsbaan klaarmaakte en altijd aanwezig was bij de club. Toen kwam Erben, die geen uitleg nodig heeft als groot wereldkampioen. Dat heeft binnen zo’n club veel effect. Als je hem in zijn tijd op tv zag en diezelfde man kwam op een training aanlopen, die je aanwijzingen gaf, dat maakte inpact. Tips als: geniet ervan, werk hard en heb plezier. Dat werd enorm opgezogen door de rijders. Erben was ook een van mijn grote voorbeelden. Het is wel grappig om te zien wat er gebeurt nu zijn zoon Joep aan het doorbreken is. Als ze samen op de ijsbaan komen, dan kennen ze Erben nauwelijks meer. Dat is een oudere generatie, maar Joep herkennen ze des te meer. Op de slotavond van het seizoen ging Joep de medailles uitreiken aan de pupillen. Deze kids hadden de tijd van hun leven. En als je Erben en Joep ziet als de ‘topsport-Wennemarsen’, dan is Freddy echt de clubman. Zulke mensen zijn onbetaalbaar.


 

“Ik heb gehoord dat Freddy mij op de reservelijst heeft gezet voor het NK Clubs, dus dat was een pijnlijke conclusie. Wat een smeerlap is het, hè?”, zegt Elst met een dikke knipoog en een harde lach. “Vorig jaar viel het NK Clubs in een topsport trainingsweek, dus waren veel van onze toppers afwezig. Hierdoor was er een plekje voor mij ontstaan. Toen hebben we ons met veel trots weten te plaatsen en schopten we het tot de derde plek. We zijn natuurlijk de Stokvisdennen, dus dan willen we dit jaar hoger eindigen en vind ik het logisch dat ik plaats moet maken. Uiteraard ga ik mee voor de support. Het NK Clubs is één groot feest, net als dat we in de herfstvakantie altijd naar Inzell gaan. Dan ben je als club samen en wil je ook met elkaar een prestatie neerleggen. De grote namen uit de schaatswereld zijn er ook. Hier wil je bij zijn.”

Naam vereniging: IJsclub Stokvisdennen
Opgericht in: 1968
Aantal leden: Bijna 2.000
Bekende (oud-)schaatsers: Erben Wennemars, Sophie Nijman, Freddy Wennemars, Stefan Westenbroek, Joep Wennemars, Loes Adegeest
Uitslagen op NK Clubs:
in 2018 en 2019 niet geplaatst en 3e in 2021


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan