Tickets
Shop
Nieuws 15 nov 2022

'Jordan Stolz schaatst met techniek en strategie van Shani Davis'

Koen Verweij (32) hoopte afgelopen seizoen nog terug te kunnen keren aan de internationale schaatstop. Die poging strandde, de Noord-Hollander sprong in het bedrijfsleven en volgt zijn sport nu van afstand. Zo zag hij afgelopen weekend hoe de jonge Amerikaan Jordan Stolz tijdens de World Cup in Stavanger twee afstanden (1000 en 1500 meter) naar zijn hand zette. Deel 1 van een drieluik over misschien een nieuwe schaatssensatie..?

Foto : Soenar Chamid

Wordt Jordan Stolz de nieuwe kwelgeest à la Nils van der Poel voor ons Nederlanders?
Koen Verweij: "Dat weet ik niet, of hij nu alles, wedstrijd na wedstrijd, zal winnen. Dat denk ik niet, daar is het niveau van Thomas Krol en Kjeld Nuis te hoog voor. In de grote wedstrijden zullen die twee er echt weer staan. De tijden van Stolz zijn niet zoveel beter ten opzichte van de voorbije jaren. Hij rijdt nu zonder druk rond en laat een goed niveau zien, terwijl de rest wat in gebreke blijft."

Het verschil in de eindtijden op de 1000 en 1500 meter zeggen jou dus niet zoveel?
"Schaatsen is ook een gevoelssport. Als je ‘ze’ mist, dan mis je ze ook echt en dan kan je tijd op zo’n afstand extra hard de lucht inschieten. Straks is iedereen in vorm en komt er een totaal andere druk bij kijken. Wat Stolz echter laat zien, als 18-jarige, is wel goed. Zijn manier van schaatsen doet me erg denken aan Shani Davis. Hij is erg efficiënt met zijn bijhalen en eerste drukmoment, waardoor hij een heel mooie, lange glijfase heeft. Zo bespaart hij veel energie en daardoor rijdt hij de tweede ronde ook zo hard. In zijn race-indeling en wijze van schaatsen zie je de strategie en techniek van Davis terug."

Koen Verweij ziet in de manier waarop Jordan Stolz schaatst, veel gelijkenissen met Shany Davis. | Foto : Soenar Chamid

De vergelijkingen met Davis, maar nog meer met Eric Heiden – de legendarische Amerikaan die in 1980 op de Winterspelen in Lake Placid vijf gouden medailles won – zijn niet van de lucht. Maar is hij de volgende bijzondere schaatser die nu opstaat?
"In deze tijd is een type als Eric Heiden niet meer mogelijk, daar is de sport veel te specialistisch voor geworden. Hij zal zich op de vijf kilometer niet zodanig ontwikkelen als Nils van der Poel lukte, maar dat hij snelle 500, 1000 en 1500 meters zal gaan rijden, kan zeker. Als je een lage 34’er rijdt op de sprint en een solide vijf kilometer, kun je ook op een allround kampioenschap mooi meedoen om de prijzen."

Hoeven Krol cs zich nog geen zorgen te maken?
"Nee, ik vind dat je je hierdoor niet van je à propos moet laten brengen. Thomas is olympisch kampioen geworden, misschien is daardoor zijn spanningsboog ook wat lager geworden. Het is volgens mij eerder goed geweest, een mooie trigger. Overigens maak ik er weinig van mee hoe het eraan toegaat, want ik zie het niet veel voorbijkomen op het nieuws. Ik volg niet veel schaatsers op social media, maar zo’n jongen als Jordan Stolz vind ik prachtig. Hij is goed voor de sport en etaleert iets unieks, helemaal op deze leeftijd. Dat kan iets groots worden, al betekenen zijn resultaten niet meteen dat het ook zal gebeuren."

Hij onderscheidt zich bovendien door zijn aanpak. Hij traint niet op het snelste ijs van de wereld in Salt Lake City, maar alleen in Milwaukee. Is dat handig en verstandig?
"Het hoeft niet altijd voordeliger te zijn, wanneer je voortdurend op superijs kunt trainen. Als je op een andere baan veel harder moet werken om je rondetijden te behalen, of er nóg efficiënter op leert schaatsen – wellicht is dat ook zijn ding – kan dat helpen. Zouden wij Nederlanders niet te veel op goed ijs, zoals in Heerenveen, bezig zijn? Daar zijn de tijden hartstikke snel, maar zodra we ergens anders moeten rijden, is iedereen twee of drie seconden langzamer."

Wil je de World Cup in Heerenveen live meemaken? Kijk dan hier voor tickets en alle overige informatie!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan