Tickets
Shop
Nieuws 02 mei 2021

Talentcoach aan het woord: Johan Freriksen

In de rubriek 'Talentcoach aan het woord' stellen we de trainers van de KNSB Talent Teams voor. Waar letten ze op bij de rijders? En wat hebben ze geleerd van hun eigen coaches? Deze week de coach van KNSB Talent Team Midden-Oost langebaan: Johan Freriksen.

Bio 
Naam: Johan Freriksen 
Leeftijd: 65 jaar
Woonplaats: Wierden
Team: KNSB Talent Team Midden-Oost
Carrièreverloop: Vanaf 1970 schaatste Freriksen op landelijk niveau. Vanwege zijn astma besluit hij daar in 1980 mee te stoppen en voegt hij zich bij een wielerploeg. Daar boekt hij naar eigen zeggen leuke resultaten, maar haalde hij nooit de absolute top. Na zijn topsport carrière werd Freriksen ploegleider bij verschillende wielerteams. Van 1993 tot 2004 gaat hij aan de slag als schaatstrainer bij de Deventer IJsclub. Daarna traint hij het gewest. Sinds 2014 coacht hij de talenten van het destijds RTC Oost, inmiddels KNSB Talent Team Midden-Oost.

Wat kun je vertellen over het KNSB Talent Team Midden-Oost? 
"Ik werk samen met Stefano Donagrandi waarbij onze selectie vooral in Overijssel traint en zijn selectie in Utrecht. Ongeveer twee keer per week trainen we samen in Heerenveen. Ik ben heel enthousiast over deze samenwerking, het wordt steeds beter. Ook omdat we nu onder een TeamNL Centrum (voorheen CTO, red.) vallen, krijgen we extra ondersteuning van experts zoals krachttrainers en fysio's. Voor de rest werken we natuurlijk vooral met jonge talenten. Dat is erg leuk en houdt jezelf ook jong. Ik vind het fijn om mensen beter te maken in zo'n team. Dat doen we met z'n allen."

Hoe zou je je eigen coachstijl omschrijven? 
"De schaatsers zullen mij omschrijven als een fanatieke man. Maar ik probeer feedback wel altijd zo te brengen dat ze mij niet zien als een strenge trainer, maar als een coach die tussen de rijders staat met een kritische blik. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de rijders op een goede manier, die topsportwaardig is, de sport benaderen en uitvoeren. Waar nodig probeer ik daarin bij te scholen."

Wat vind je het leukst aan coachen? 
"Als de mensen die ik kan coachen beter worden en doorstromen naar de topteams. Wat dat betreft kijk ik wel naar het resultaat, maar het is ook belangrijk dat de rijders plezier hebben in de sport. Ik wil dat de schaatsers beter worden en dat ze podium rijden. Het maakt me dan niet uit in welke categorie dat is."

Waar let je op als coach?
"Als coach ben ik kritisch, optimistisch en vooral bezig om de techniek van rijders te verbeteren. Dat inzicht komt uit mijn eigen tijd als schaatser. Ik was wat minder sterk, dus moest het ook vooral hebben van de techniek. Als ik een rijder feedback ga geven, bereid ik me daar goed op voor. Thuis bekijk ik video’s en onderbouw mijn kritiek. Daarna stap ik pas naar de rijder. Ook wat betreft fietsen en hardlopen ben ik fanatiek. Ik wil dat ze beter worden in vermogen zodat ze de wedstrijden goed aan kunnen."

Wat heb je geleerd van je eigen coaches?
"Jan de Jong en Gerard Kuipers waren destijds mijn coaches. Jan was ook altijd bezig met de techniek. Dat ging zelfs zo ver dat we bij het lopen nog bezig waren met verbeteringen. Dat heb ik mijn hele leven mee genomen. Naar mezelf, maar ook naar de rijders. Het interesseert mij ook heel erg hoe mensen bewegen. Op het terras kan ik nog naar voorbijgangers kijken hoe ze lopen."

Hoe leef je toe naar een belangrijke wedstrijd? 
"Drie weken van tevoren beginnen we al met voorbereiden. We passen de trainingsschema's aan op de wedstrijden. Ik communiceer ook veel met de rijders. Hoe voelen ze zich? Of wat kunnen we nog verbeteren? Het is belangrijk dat de rijders scherp aan de start staan en dat ze weten wat ze moeten doen. Door mijn ervaring is mijn eigen spanning voor wedstrijden wat minder geworden. Maar toen ik jaren geleden met Thomas Krol en Carlijn Achtereekte op het NK stond, ging mijn hart wel sneller kloppen."

Welk moment uit je trainerscarrière is je het meest bijgebleven? 
"Ik heb meerdere bijzondere momenten. Destijds was Thomas Krol vanuit mijn ploeg doorgestroomd naar een andere ploeg. Een jaar later vroeg hij of hij weer bij mij mocht komen trainen omdat die aanpak beter werkte. Ik zei tegen hem: 'Je mag bij mij komen, maar dan moet je wel Nederlands kampioen worden'. Dat lukte hem toen ook nog. Dat was een heel mooi moment. Ik heb nog steeds contact met Thomas. Ook met Carlijn Achtereekte heb ik mooie momenten beleefd. Zij werd tweede op de NK Afstanden op de vijf kilometer en mocht toen naar Noorwegen voor de World Cup. Twee dagen voor de wedstrijd belde ze me om elf uur ‘s avonds nog op of ik haar wilde helpen met een raceplan maken. Dat hebben we toen gedaan. En natuurlijk toen Joy Beune wereldkampioen junioren werd, was dat heel gaaf om mee te maken. Dat was echt een unieke prestatie en een van de mooiste momenten die ik heb meegemaakt."

KNSB Talent Team Midden-Oost langebaan 2021/2022
Timo Lamme, Jorn de Vries, Vera van Ditshuizen, Tyche Warmsteker, Stein de Wit, Stijn Beekelaar, Stan van Vliet, Sanne Oosterwijk, Semmie Bakker, Janna Bolsius, Emma Kole, Tosca Mulder, Lara van Son, Lièn van Disselaar, Thomas de Lange, Rick Meijer, Loek van Vilsteren, Amée Hollanders, Jorian ten Cate, Ruben Ligtenberg, Loes Busser, Quinty Vos

Klik hier voor het transferoverzicht langebaan.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan