Tickets
Shop
Nieuws 18 apr 2021

Talentcoach aan het woord: Sjoerd Geraets

In de rubriek 'Talentcoach aan het woord' stellen we de trainers van de KNSB Talent Teams voor. Hoe begeleiden zij hun rijders in de route naar de top? Deze week de coach van KNSB Talent Team Noordwest langebaan: Sjoerd Geraets.

Foto : Inge Wiedijk

Bio
Naam: Sjoerd Geraets
Leeftijd: 34 jaar
Woonplaats: Heerhugowaard
Team: KNSB Talent Team Noordwest
Carrièreverloop: Geraets startte al op jonge leeftijd met schaatsen bij een ijsclub in Venlo. In zijn jeugd trainde hij bij een Duitse baanselectie in Grefrath, kwam hij uit voor baanselectie Amsterdam en nam deel aan verschillende NK's. In 2006 vertrok hij naar Duitsland om daar voor het nationale team als materiaalexpert en sporter aan de slag te gaan. Na zijn studie bewegingswetenschappen en trainersopleiding ging hij aan de slag bij Team Haven Amsterdam en Baanselectie Haarlem. Sinds 2014 werkt Geraets fulltime voor KNSB Talent Team Noordwest.

Wat kun je vertellen over het KNSB Talent Team Noordwest? 
"We gaan straks weer starten met een nieuwe samenstelling van het team, maar over het algemeen is de sfeer goed. Daarnaast hebben alle teams wel een eigen profiel of kenmerk. Zo heeft team Noord een snelle ijsbaan (Thialf), heeft team Zuid extra faciliteiten van de gemeente en kenmerkt ons team dat wij vier goede ijsbanen in de buurt hebben. Dat betekent dat er ook veel instroom is. Dit jaar zitten er veertien rijders in het team."

Hoe zou je je eigen coachstijl omschrijven? 
"Als KNSB Talent Team hebben we een heel wetenschappelijke aanpak. Ik ben afgestudeerd als bewegingswetenschapper en dat is terug te zien in mijn aanpak. We hebben een structuur waarin we met de rijders allerlei testen en metingen doen. Dat is op juniorenniveau best bijzonder. Daarnaast vind ik het belangrijk dat rijders ook een eigen inbreng hebben in hun doelen. We geven ze daarin veel vrijheid en verantwoordelijkheid, maar ze worden natuurlijk wel intensief door ons begeleid."

Wat vind je het leukst aan coachen? 
"Het mooiste vind ik om de sporters verder te helpen, zowel in de sport als in de ontwikkeling daarbuiten. Wedstrijden zijn leuk, maar niet het belangrijkste. Het gaat veel meer om een proces. Als rijders zelf ervaren dat ze beter worden, dan is dat heel leuk om te zien."

Waar let je op als coach?
"Elke rijder is uniek, dus er is niet een specifiek ding waar ik op let. Als dat zo was en ik een gouden tip had, zou het wel heel makkelijk zijn. Ik vind het belangrijkst dat rijders een persoonlijk plan hebben waar wij ze mee helpen en begeleiden."

Wat heb je geleerd van je eigen coaches? 
"Ik heb veel verschillende coaches gehad waaronder Bart Schouten, Marc Otter en Jan Coopmans. Van elke coach leer je verschillende dingen, omdat iedereen een eigen aanpak heeft. Die verschillen zijn leuk om te zien. Als ik er nu op terugkijk, heb ik het meest geleerd van de communicatie. Dus waar leg je de aandacht op, hoe kun je het best communiceren en hoe ga je om met sporters. Dat is denk ik wel het belangrijkst."

Hoe leef je toe naar een belangrijke wedstrijd? 
"De sporters zijn heel verschillend in wat ze nodig hebben. Waar ik met de ene sporter nog voor de wedstrijd bezig ben met leerdoelen, wil een andere sporter tijdens het schaatsen nergens aan denken en gewoon zo hard mogelijk schaatsen. Daar pas ik me dan op aan en zo krijgt elke rijder de begeleiding die hij of zij nodig heeft."

Welk moment uit je trainerscarrière is je het meest bijgebleven?
"Een echt specifiek moment dat mij is bijgebleven heb ik niet. Ik vind het altijd heel leuk om te ervaren dat sporters vooruit gaan of goed presteren. Daar haal ik veel plezier uit."

KNSB Talent Team Noordwest langebaan 2021/2022
Stan Springer, Jelle Koeleman, Matthé Pronk, Nick Luijten, Sylke Kas, Bente Kerkhoff, Isabel Grevelt, Leila Meijer, Yael Prenger, Ivo de la Porte, Pien Hersman, Pien Smit, Tom Egbertsen, Zeno de Ponti

Klik hier voor het transferoverzicht langebaan. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan