Tickets
Shop
Nieuws 25 apr 2021

Talentcoach aan het woord: Ingo Bos

In de rubriek 'Talentcoach aan het woord' stellen we de trainers van de KNSB Talent Teams voor. Waarin verschillen de coaches in trainingsaanpak en hoe begeleiden zij de rijders? Deze week de coach van KNSB Talent Team Noord langebaan: Ingo Bos.

Foto : Peter Schultinga

Bio
Naam: Ingo Bos 
Leeftijd: 36 jaar
Woonplaats: Groningen 
Team: KNSB Talent Team Noord
Carrièreverloop: In zijn carrière als schaatser focuste Bos zich voornamelijk op de sprint. Hij maakte onderdeel uit van gewest Groningen en later van het VPZ team. In 2006 vertrok hij naar Duitsland om zich daar bij de nationale ploeg te voegen. Vanaf 2009 werkte Bos als docent lichamelijke opvoeding op een middelbare school. Drie jaar later gaat hij aan de slag als trainer bij het KNSB Gewest shorttrack in Groningen. Sinds 2016 is hij coach bij het KNSB Talent Team Noord. 

Wat kun je vertellen over het KNSB Talent Team Noord?
"Samen met Peter Kolder ben ik trainer van het langebaanteam, waarbij Peter voornamelijk het aanspreekpunt is van de rijders uit Friesland en ik voor de rijders uit Groningen en Drenthe. Wat ons kenmerkt is dat wij proberen om de rijders uit verschillende regio's met elkaar te verbinden. Als schaatsers heb je elkaar namelijk gewoon nodig. We zijn dan ook één team met meerdere trainingslocaties. Een rijder uit Friesland die in Groningen studeert, kan bijvoorbeeld bij ons aansluiten voor de krachttraining. Die aanpak werkt heel goed."

Hoe zou je je eigen coachstijl omschrijven? 
"Op het ijs zal je mij niet gauw horen aan de andere kant van de baan. Ik ben niet iemand die heel hard schreeuwt. Wat dat betreft kijk ik meer vanuit een beschouwend oogpunt naar de rijders. Ik denk eerst na over wat ik heb gezien voordat ik met de rijders in gesprek ga. Daarnaast focus ik ook erg op het persoonlijke aspect van de rijders door niet alleen naar de ontwikkeling als sporter te kijken, maar ook naar de ontwikkeling op persoonlijk vlak."

Wat vind je het leukst aan coachen? 
"Het allerleukst vind ik om te zien dat de sporters een persoonlijke ontwikkeling doormaken. Als de rijders hier binnenkomen, zijn ze een beetje onwennig en weten ze niet precies wat het topsportleven inhoudt. Wij zien ze dan in een paar jaar ontwikkelen tot zelfbewuste rijders die meer regie krijgen over hun eigen leerproces. Ze staan steviger in hun schoenen en hebben een helder beeld over hun eigen ontwikkeling. Dat is vet om te zien, daar doe ik het echt voor. Ik zie mezelf wat dat betreft veel meer als coach van jongeren in deze leeftijd, die een ontwikkeling door maken, dan als coach van een topteam."

Waar let je op als coach?
"Op het totaalplaatje. Hoe gaan de rijders om met tegenslag of hoe benaderen ze hun prestaties? Waar de meeste trainers een achtergrond hebben in bewegingswetenschappen kom ik meer uit bij gedragswetenschappen. Ik heb een opleiding afgerond aan de ALO. Daarin onderscheid ik mij van andere coaches. Wat dat betreft kan ik rijders die sociaal wat problemen hebben ook goed begeleiden."

Wat heb je geleerd van je eigen coaches?
"Dat verschilde erg per coach. Waar ik van Erik Bouwman het plezier in schaatsen heb meegekregen, was Bart Schouten altijd wat serieuzer bezig met de sport. Tijdens mijn tijd in de Duitse nationale ploeg heb ik geleerd om te werken met een meerjarenplan. Het leuke is dat Sjoerd Geraets (coach bij KNSB Talent Team Noordwest, red.) destijds de materiaalman was van de ploeg."

Hoe leef je toe naar een belangrijke wedstrijd? 
"Ik probeer de rijders zo veel mogelijk in het hier en nu te houden. Natuurlijk zijn wedstrijden belangrijk, maar het is ook niet zo dat alles daar van af hangt. Ik geef ze vooral het vertrouwen mee dat ze hun taak kunnen uitvoeren, want dat hebben ze tenslotte al laten zien in de training."

Welk moment uit je trainerscarrière is je het meest bijgebleven? 
"Een moment dat me heel erg is bijgebleven, was toen Remo Slotegraaf zich plaatste voor de Jeugd Olympische Spelen van 2020 in Lausanne. In de aanloop naar de plaatsing ging het namelijk niet zo lekker en hebben we zelfs besloten om een tijdje van het ijs te gaan. Het was best wel spannend hoe dat zou uitpakken, maar uiteindelijk ging dat goed. Dat was wel echt kicken."

KNSB Talent Team Noord langebaan 2021/2022
Kayo Vos, Sylvia de Vries, Jasper Krommenhoek, Sille Hut, Gijs Kamp, Eskil Huiting, Tom Nijdam, Sanne Westra, Myrthe de Boer, Gert Wierda, Leonie Bats, Martijn Takens, Iris Schultinga, Jildou Schaaf, Jildou Hoekstra, Ramona Westerhuis, Tim Prins, Rinse Bart de Glee, Hidde Westra, Matthieu Hollaar, Klaas Meekma, Evi Gelling, Kai in 't Veld

Klik hier voor het transferoverzicht langebaan.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan