Tickets
Shop
Nieuws 14 sep 2017

RTC Oost: 'Wij doen het voor de rijders, en niet voor onszelf'

Op sportief gebied was afgelopen seizoen een topjaar voor regionaal talentencentrum Oost. De dames van de langebaanselectie deden mee aan World Cups, Nederlandse en wereldkampioenschappen. Maar het bestuur van RTC Oost stopte in het voorjaar en het winterseizoen dreigde in gevaar te komen. Er is een tijdelijke oplossing gevonden: 'adoptie' door RTC Noordwest. Ondertussen wordt er hard gewerkt aan RTC Oost 2.0.

Onder leiding van oefenmeester Johan Freriksen behaalden Sanne in 't Hof, Joy Beune en Elisa Dul mooie successen tijdens de grote junioren toernooien in binnen- en buitenland. Er werden wereldtitels binnen gesleept op de 3000 meter (Joy), massastart (Elisa) en de ploegenachtervolging (Joy, Sanne en Jutta Leerdam van RTC Zuidwest). Het drietal plaatste zich met teamgenoot Loes Adegeest ook voor de NK Afstanden en Mass Start. In een volgepakt Thialf namen ze het op tegen de toppers en waren hun races live te zien op televisie. Een aantal rijders gaat deze winter haar eerste jaar als senior tegemoet. Sanne en Joy hebben al een paar keer stage gelopen bij team LottoNL-Jumbo. Met de resultaten van afgelopen winter als basis zou de stijgende lijn van de selectie dit seizoen verder worden doorgezet op hun thuisbasis, de IJsbaan Twente in Enschede.

Maar in het voorjaar stopte het bestuur van RTC Oost en brak er een onzekere periode aan voor de sporters en hun trainer. Aan de gewesten Overijssel en Gelderland werd gevraagd een nieuwe bestuur te vormen. Dat gaat niet van vandaag op morgen. In de zoektocht naar een bestuurlijke oplossing waar het centrum tijdelijk kon worden ingepast, raakten ze in gesprek met RTC Noordwest. "De Schaatsacademie heeft aangeboden om die te faciliteren", vertelt bestuurslid Victor van den Hoff. "Wij vinden RTC's een goed concept. Je ziet dat de resultaten goed zijn en het niveau van de sporters zich goed ontwikkeld. Dat ondersteunen we van harte. Wij hebben nu als Noordwest ijs gehuurd in Enschede, ha. Ook de financiële huishouding wordt netjes afgehandeld. Hiermee is de continuïteit van RTC Oost voor het komende seizoen gewaarborgd."

Rijke regio
Een tweede centrum faciliteren brengt natuurlijk meer werk met zich mee. "We hebben een klein bestuur en veel taken. Gelukkig zijn er ook ouders die als vrijwilligers bijspringen. Het is wel veel werk maar het is voor een goed doel", zegt Van den Hoff. "Het belangrijkste is dat de trainer en schaatsers in het team onbekommerd een goed seizoen kunnen draaien. Als dat loopt, zijn wij blij en nemen we die extra werkzaamheden voor lief." De tien schaatssters zijn sinds mei alweer volop aan het trainen. Coach Freriksen is ontzettend blij met de doorstart. "Voor mij als trainer is het belangrijk dat het door kan gaan. Maar wij doen het voor de rijders, en niet voor onszelf. En zo moet het ook zijn. Ik ben wel blij dat ik de coach mag zijn van RTC Oost want ik vind het een verschrikkelijk mooie baan."

Kartrekker van de werkgroep 'RTC Oost 2018' is Henk Veneman van de baancommissie Deventer. "Dit gebied heeft eigenlijk heel veel betekend voor de schaatssport. Als je kijkt naar de olympische medailles van Gerard van Velde, Erben Wennemars, Mark Tuitert, Stefan Groothuis, Jan Bos. Oost is een hele rijk regio." Veneman gaat binnenkort samen met Wennemars in gesprek met oud-topsporters om te kijken wat de sterke punten zijn in de regio en wat er ontbreekt. En wat zij kunnen betekenen voor de toekomst van de talentenontwikkeling.

Goed overleg
Op basis van deze en andere conversaties met baanselectietrainers, baancommissies en een groep ouders die zelf de sponsorkar heeft getrokken, schrijft hij een notitie. "Mijn opdracht is om die in november klaar te hebben en dan gaan de gewestelijke besturen daar naar kijken. Als ze er 'ja' tegen zeggen, wordt het nieuwe RTC-bestuur ingevuld en moet in het voorjaar van 2018 alles weer in de goede steigers staan", aldus Veneman.

Als het gaat om verbinding tussen het centrum en de gewestelijke baanselecties is nog een slag te slaan. "Er moet een goede klik zijn tussen een RTC, de baanselecties en de verenigingen. Het feit dat er zo'n centrum is, behoort ook ten goede te komen aan pupilletjes die voor het eerste jaar op de schaatsen staan", zegt Jaap Starkenburg, voorzitter van het gewest Overijssel. "Met goed overleg tussen trainers op alle niveaus, van verenigingen tot nationaal, houd je de sport levendig, vitaal en scherp. De grote mate van perfectie die wij in het schaatsen in Nederland hebben, moet wel blijven bestaan. Topschaatsen moet zich ook gaan vertalen in de breedtesport. Dat is soms lastig maar ze dienen onlosmakelijk met elkaar verbonden te zijn."

Klik hier voor alles wat je moet weten over RTC's.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan