Tickets
Shop
Nieuws 11 apr 2021

Talentcoach aan het woord: Lieuwe Mulder

In de rubriek 'Talentcoach aan het woord' stellen we de trainers van de KNSB Talent Teams voor. Wie zijn eigenlijk de gezichten achter de jonge talenten? Deze week de coach van KNSB Talent Team Zuidwest Langebaan: Lieuwe Mulder.

Foto : Hanneke Mennens

Bio
Naam: Lieuwe Mulder
Leeftijd: 31 jaar
Woonplaats: Den Haag
Team: KNSB Talent Team Zuidwest
Carrièreverloop: Mulder schaatste tot 2015 op nationaal niveau en kwam onder meer uit voor het development team van Beslist.nl. Een jaar later werd Mulder assistent-trainer voor diezelfde ploeg. In de drie jaar daarna begon hij zijn eigen ploeg Spindl Speedskating in Hoorn en in 2019 vertrok hij naar China om aan de slag te gaan als bondscoach junioren. Sinds april 2020 werkt Mulder als hoofdcoach van het KNSB Talent Team Zuidwest.

Wat kun je vertellen over het KNSB Talent Team Zuidwest? 
"We hebben een hele leuke, sfeervolle groep en werken op dit moment toe naar het opstarten van de trainingen. Vanaf komende week krijgen we ook zes nieuwe rijders in de ploeg. Zij hebben elkaar nog niet gezien, dus dat wordt een interessant proces om te begeleiden. Ik verwacht daardoor een hele nieuwe dynamiek in de ploeg, maar we gaan er deze zomer alles aan doen om een goed team te smeden en een topsportsfeer te creëren."

Hoe zou je je eigen coachstijl omschrijven?
"Ik kan mij heel goed inleven in de sporter en dat uit zich vooral in de persoonlijke begeleiding van de sporters. Ik denk dat dat ook wel mijn kracht is als coach. Ik vind het belangrijk om de sporters te motiveren het maximale uit zichzelf te halen. Daarnaast zorgen we ervoor dat we met een goed programma een sterke basis neerzetten. Aan de hand daarvan wil ik graag met de sporters een hoog niveau halen."

Wat vind je het leukste aan coachen?
"Het leukste is om de ontwikkeling te zien bij de sporters. Ik vind het bijvoorbeeld mooi als een rijder aan het eind van het seizoen meer heeft bereikt dan hij aanvankelijk dacht te bereiken. Ook het vertrouwen in de groep is mooi om te zien. Het gevoel van: we doen dit samen."

Waar let je op als coach?
"Dat is eigenlijk heel breed. Ik begeleid de rijders op persoonlijk vlak, maar ook als team. Daarin verzorgen we het programma en coachen we de rijders naar wedstrijden toe. Alles moet in harmonie zijn, wat dat betreft kun je het vergelijken met het bakken van een taart. Als er een laag niet goed lukt, wordt de taart minder lekker. Dat geldt ook voor het proces waar de rijders doorheen gaan. We zijn met veel verschillende aspecten bezig en alles moet goed zijn. Een sporter die fysiologisch heel goed is maar niet naar het resultaat kijkt, gaat niet hard rijden en andersom ook niet."

Wat heb je geleerd van je eigen coaches?
"Ik heb veel goede coaches gehad, waaronder Rutger Tijssen (coach bij Team Worldstream, red.) en Erwin ten Hove (coach bij Team IKO, red.). Eigenlijk heb ik van iedereen wel wat geleerd, maar Erwin was echt een inspirator. Zijn kracht is dat hij zich heel goed kan inleven in de schaatser. Van hem heb ik denk ik wel het meest overgenomen."

Hoe leef je toe naar een belangrijke wedstrijd?
"Ik zorg dat ik, net als de sporters, goed voorbereid ben. Dat betekent dat ik uitgerust bij de wedstrijden sta. Alle vragen waar de sporter mee komt, moet ik kunnen beantwoorden. Stiekem voel ik ook nog wel die spanning alsof ik de wedstrijd zelf zou rijden. Sinterklaas-spanning noemen ze dat ook wel. Een schaatswedstrijd is net zo goed een meetmoment voor mij als voor de sporters. Ik haal er net zo veel voldoening uit als de sporters als er goed wordt gereden."

Welk moment uit je trainerscarrière is je het meest bijgebleven?
"Dat zijn twee momenten. Bij mijn oude ploeg in Hoorn haalde ik met Gerwin Coljé het NK Allround en die eindigde bij de beste acht. Dat vond ik een bijzonder moment. Het tweede moment kwam uit de periode toen ik een marathonploeg had met Daniel Niero, een Italiaanse schaatser. Binnen het marathoncircuit heb je doorstroommarathons waarbij je naar een hoger niveau kan doorstromen. Hij haalde toen het podium op het hoogste niveau. Op zo'n moment gaat er heel veel door je heen."

KNSB Talent Team Zuidwest langebaan 2021/2022
Colin Duivenvoorden, Max Bergsma, Okke Mouwen, Veerle van Koppen, Chloé Hoogendoorn, Sophie Kraaijeveld, Armand Broos, Niels d'Huy, Daan Spruit, Eline van Voorden, Sacha van der Weide, Jelle Rieff, Pim Stuy

Klik hier voor het transferoverzicht langebaan. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan