Tickets
Shop
Nieuws 13 apr 2018

Freriksen: 'Joy kan net zo goed worden als Wüst'

Voor Joy Beune kwam er begin deze week een droom uit. Het 18-jarige schaatstalent zette haar handtekening onder een tweejarig contract bij Team LottoNL-Jumbo. De Bornse trainde jarenlang onder leiding van Johan Freriksen bij het regionaal talentencentrum (RTC) Oost. Schaatsen.nl belde de 62-jarige coach op.

"Ik ben ontzettend blij voor Joy. In mijn ogen is dit een logische stap in haar nog prille carrière", zegt Freriksen in gesprek met schaatsen.nl. "Ze heeft zich de laatste jaren snel ontwikkeld en ik denk dat ze het niveau van Lotto-Jumbo aankan. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat ze met de juiste begeleiding alleen maar beter kan worden."

Beune moest in 2017 nog genoegen nemen met een tweede plek op het wereldkampioenschap voor junioren. Begin maart viel alles op zijn plek en pakte ze in het Amerikaanse Salt Lake City de wereldtitel. En hoe! De Bornse won liefst drie individuele afstanden (1000, 1500 en 3000 meter). Dat deed ze steeds in een nieuw juniorenwereldrecord.

"Joy heeft in Salt Lake City aangetoond dat ze een onwijs groot talent is", kijkt Freriksen terug op het WK. "Ik zat tijdens het toernooi in Nederland, want ik mocht niet met haar mee. Dat vond ik wel jammer. Uiteraard heb ik haar iedere dag op de voet gevolgd. Elke avond kroop ik achter mijn laptop om te zien hoe ze het deed."

🥇🥇🥇🥇🥇

Een bericht gedeeld door Joy Beune (@joybeune) op

Racefiets
Freriksen denkt terug aan de slotdag van het wereldkampioenschap. Op die dag kon Beune de wereldtitel veiligstellen op de 3000 meter. "Ik kan mij die dag nog erg goed herinneren. Bij al haar wedstrijden ging mijn hart sneller kloppen, want je hoopt natuurlijk dat ze het goed doet."

"Ik kan je vertellen dat ik tijdens haar drie kilometer een hartslag had alsof ik op een racefiets zat. Ik leefde zo met haar mee, ha. Toen duidelijk werd dat ze de wereldtitel binnen had, kreeg ik wel even kippenvel. Ik was zo blij voor haar. Op zo’n moment gaat heel het seizoen door je hoofd en besef je dat alles op zijn plek is gevallen."

Freriksen was vier jaar lang de coach van Beune. In 2014 begon de samenwerking tussen de twee bij het Gewest Overijssel. "Ik weet nog dat ze als klein meisje voor het eerst binnenkwam. Op dat moment wist ze niet eens wat ze wilde worden en wat ze kon. Vervolgens werd ze ieder jaar beter en beter en nu staat ze voor haar eerste seizoen bij de senioren. Het kan snel gaan."

Super leuk trainingskamp gehad in Noorwegen! ❄️🚴🏼‍♀️

Een bericht gedeeld door Joy Beune (@joybeune) op

Eigen willetje
De 62-jarige coach kijkt met veel enthousiasme terug op de samenwerking met zijn voormalige pupil. "Joy is een fantastische meid om mee te werken. In het begin twijfelde ze nog een beetje aan haar eigen kunnen, maar in de loop der jaren is het echt een persoonlijkheid met een eigen willetje geworden. Aan dat eigen willetje zitten voor een coach voor- en nadelen", lacht hij.

"Ze weet heel goed wat ze wil en stelt duidelijke doelen. Afgelopen seizoen stond volledig in het teken van het WK. Daar wilde ze niets anders dan winnen. De andere wedstrijden golden allemaal als voorbereiding op dat toernooi. Als je een heel jaar naar één bepaald doel toewerkt en je maakt het waar, dan is dat ontzettend knap."

Foto : ANP

Compliment
Jac Orie, de huidige coach van Lotto-Jumbo, reageerde eerder deze week verheugd op de transfer van Beune naar zijn ploeg. Ook gaf hij nog een compliment aan Freriksen. "Haar trainer van het RTC, Johan Freriksen, verdient de complimenten voor zijn uitstekende werk. Bij Lotto-Jumbo gaan we er de komende twee jaar alles aan doen om met haar de volgende stap te maken", aldus de coach.

"Dat Jac mij deze week in het persbericht van Lotto-Jumbo bedankte en zei dat ik haar goed heb opgeleid, doet mij heel veel. Ik vind het erg chique dat hij dat zegt. Ik meen uit de grond van mijn hart dat dat het mooiste compliment is dat ik ooit heb gehad. Het voelt ook als een soort van waardering voor jarenlang keihard werken."

Op de vraag hoe goed Beune kan worden, antwoordt Freriksen. "Als alles meezit, kan ze denk ik doorgroeien tot het niveau van Ireen Wüst. We moeten niet vergeten dat ze pas achttien jaar is. Ik ben wel benieuwd hoe ze omgaat met haar nieuwe omgeving. Het is niet niks om dagelijks met grootheden als Sven Kramer te trainen. Een ding weet ik zeker: ik blijf haar sowieso op de voet volgen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan