Ze moesten even geduld hebben, maar na maanden in onzekerheid te hebben gezeten konden de inlineskaters zich donderdagavond voor het eerst deze zomer uitleven tijdens een marathonwedstrijd. Bij de eerste KNSB Marathon Inline Cup in Deventer lieten Bart Swings en Elsemieke van Maaren zien het beste uit de 'coronapauze' te zijn gekomen. "Stoempen tot de streep."

Hij was stiekem toch best een beetje gespannen. Na bijna een jaar geen marathon op wieltjes te hebben gereden, stond Bart Swings donderdagavond voor het eerst sinds september vorig jaar (de World Inline Cup in Berlijn) aan de start van een skeelerwedstrijd. De uitbraak van het coronavirus zorgde voor een andere zomer dan anders, waardoor Swings, meervoudig wereldkampioen op wieltjes, zich deze zomer niet kon mengen om de wereldtitels. "Vanaf het moment dat ik hoorde dat er geen EK en WK wordt gereden, heb ik de knop omgezet naar het winterseizoen", aldus de kersverse schaatser van Team IKO.

Dat de KNSB uiteindelijk nog twee KNSB Marathon Inline Cups op de kalender zette, was voor Swings een goede reden om de skeelers weer eens onder te binden. Een goede keus bleek, want de Belg liet zien het inlineskaten nog altijd niet verleerd te zijn. Na een snelle en onrustige openingsfase bleek al gauw dat de wedstrijd in Deventer op een zogenaamde afvalkoers zou uitmonden en dat 'de sterksten zouden overblijven'. Dat bleken Swings (Powerslide), Felix Rijhnen (Powerslide) en Crispijn Ariëns (Royal A-ware) te zijn.

Hoewel ploeggenoten Swings en Rijhnen om en om probeerden Arïens te lossen, was het Rijhnen die er als eerste vanaf ging. Een sprint-a-deux moest vervolgens gaan bepalen wie er met de overwinning vandoor zou gaan. "Die sprint moest ik gewoon winnen. Ik voelde me nog goed en zo'n parcours ligt me altijd wel", aldus Swings, die in de sprint weinig meer van zijn Nederlandse collega te duchten had. "Er staat toch altijd wel druk op. Het is de eerste wedstrijd en dan wil je tonen dat je niet op je luie kont hebt gezeten. Dat ik hem heb gewonnen, doet me deugd!"

Waar een aantal van zijn collega's de afgelopen maanden kampte met motivatieproblemen, daar trainde Swings zelfs meer dan voorgaande jaren. Omdat er dit seizoen amper skeelerwedstrijden worden gereden, had de Belg alle tijd om 'trainingsblokken' in te lassen. "De laatste twee maanden heb ik veel op en neer gereisd tussen Heerenveen en Leuven en ik moet zeggen dat ik het best fijn vond om wat vaker thuis te zijn", grinnikt Swings, terwijl hij de bloemen aan zijn vriendin geeft. "Ja, dan is zij ook weer blij hè!?"

Van Maaren: 'Het was stoempen tot de streep'
Bij de vrouwen was de eerste wedstrijd uit de KNSB Marathon Inline Cup een prooi voor Elsemieke van Maaren. De 23-jarige Zuilichemse was op de finish net iets sneller dan haar medevluchters Lotte Veenstra en Brit Qualm. "Ik had het helemaal niet verwacht", glunderde de rijdster van Team Palet Vastgoedonderhoud na afloop. "Ineke (Dedden, ploeggenoot, red.) en ik zeiden van tevoren tegen elkaar: laten we meedoen en kijken wat het wordt. We zagen het vooral als een goede training en het was helemaal niet het doel om voor de overwinning te gaan."

Van Maaren ging er vrijwel direct na het startschot vandoor en kreeg even later Maya de Jong, Lotte Veenstra, Brit Qualm en Gerline Crediet mee. Het vijftal sloeg al gauw een gaatje en breidde de voorsprong gestaag uit. Vanuit het peloton waren de ogen gericht op Manon Kamminga en Berber Vonk, maar de twee favorieten keken vooral naar elkaar en kwamen geen moment dichter bij de voorste vijf. Sterker nog, met zo'n tien ronden te gaan pakten de vijf dames een ronde voorsprong en konden ze zich in alle rust opmaken voor de eindsprint.

In de laatste ronde hield Van Maaren het tempo hoog met als doel om als eerste het laatste rechte stuk op te gaan. Dat lukte en na een lange sprint hield ze uiteindelijk een paar centimeter over op Lotte Veenstra en Brit Qualm. "Het was niet de sprint die ik had gehoopt, maar ja, ik had er ook niet op getraind, dus dat kon ik ook niet van mezelf verwachten", aldus de winnares. "Het was gewoon stoempen tot de streep en gelukkig hield ik het vol. Ja, het is heel lekker dat ik de eerste wedstrijd meteen heb kunnen winnen en dit smaakt zeker naar meer!"

Bekijk de volledige uitslagen hier.

Door Rijcko Treep - Laatste update op 07 aug om 09:43