Tickets
Shop
Nieuws 13 apr 2020

De top 3 van Peter Kolder: 'Zo goed is ze nog nooit geweest'

Terwijl de schaatsers alweer vooruitkijken naar het nieuwe seizoen, blikken wij de komende dagen nog eens terug op het schaatsseizoen 2019/2020. Wat zijn de drie favoriete momenten van de coaches van afgelopen seizoen? We vragen het aan Peter Kolder, die de afgelopen twee seizoenen coach was van TalentNED.

Foto : Sander Chamid

Onlangs werd bekend dat Kolder is aangesteld als bondscoach van de nationale junioren én als hoofdcoach van het KNSB Talent Team Noord, voorheen het Regionaal Talentencentrum (RTC).

Nummer 1: De wereldtitel van Ireen Wüst op de 1500 meter

"De WK Afstanden waren het belangrijkste doel voor Ireen, dus ik zet de wereldtitel op de 1500 meter op de eerste plek. Natuurlijk had ze ook graag het wereldrecord willen rijden, maar de omstandigheden zaten niet mee. Het belangrijkste was de titel, daar ging het haar om. Zij reed op het goede moment hard en de anderen (en met name Miho Takagi) niet. Ireen is zo'n schaatsster die op haar best is als de spanning hoog is. Dat heeft ze al sinds ze juniore is en is een kwaliteit die weinig mensen hebben.

Zo goed als Ireen het afgelopen seizoen reed, is ze nog nooit geweest. Ze won het World Cup-klassement 1500 meter overtuigend: van de vijf World Cups waaraan ze meedeed, won ze er drie en eindigde ze de andere twee keer op het podium. Of ze de goede keus heeft gemaakt om de komende twee jaar bij Team Reggeborgh te schaatsen, weet ik niet. Dat weet ze zelf natuurlijk ook niet. Ik begrijp haar keuze heel goed. Ze heeft geen zin meer dat gezeur over het zoeken naar een sponsor, daar kan ze moeilijk mee omgaan. Zekerheid is voor haar nu het belangrijkste en dat heeft ze nu."

Nummer 2: De wereldtitel van Ireen Wüst op het WK Allround
"Voor de zevende keer wereldkampioene allround worden is natuurlijk ook heel bijzonder. Het WK Allround was 2,5 week na de WK Afstanden en ze had net genoeg tijd om van haar jetlag af te komen. Wel had ze nog behoorlijk veel last van haar longen van die 1500 meter in Salt Lake. De eerste dagen op het ijs van Hamar had ze geen goed gevoel, het ijs gleed voor geen meter. Toch hebben wij vanaf het begin tegen haar gezegd: 'Hamar ligt jou altijd goed! Je bent er niet voor niets al twee keer wereldkampioen geworden'.

Na de 500 meter baalde ze als een stekker dat ze niet veel tijd had gewonnen op haar concurrenten, terwijl het eigenlijk helemaal geen slechte rit was. Bij de volgende afstanden had ze zoiets van: ik zie het wel. De 3 kilometer was van een heel hoog niveau en de 1500 meter op de tweede dag was uitzonderlijk. Op de 5 kilometer hield ze vrij eenvoudig stand en dan zie je toch de ervaring van Ireen. Van sprint naar lang, van de 1500 naar de 5 kilometer; je moet vier afstanden goed beheersen. Dat is heel wat anders dan een losse afstand goed rijden."

Nummer 3: De wereldtitel van Marcel Bosker met de ploegenachtervolging
"Marcel hoorde een dag van tevoren dat hij de team pursuit niet zou rijden en daar had hij flink de pé in. Hij had geen fantastische World Cup in Calgary gereden, terwijl Douwe de Vries daar hartstikke goed reed. We wisten dus dat het lastig ging worden, maar tot dan toe had Marcel altijd een goede rol gespeeld in de team pursuit. Wij (de hele staf van TalentNED) vonden hem eigenlijk al een vaste waarde, maar dat Jan Coopmans uiteindelijk voor de ervaring van Douwe koos, viel wat voor te zeggen.

Toen Marcel te horen kreeg dat hij niet zou rijden, zei ik tegen hem: 'Wacht maar af, je weet maar nooit wat er nog kan gebeuren'. De volgende ochtend vertelde Jan tegen hem dat hij tóch mocht rijden in plaats van Patrick. Het is lastig voor een sporter om dat te managen en ik vind dat hij dat heel knap gedaan heeft. Dat ze (Sven Kramer, De Vries en Bosker) vervolgens ook nog de wereldtitel pakten in een wereldrecord was natuurlijk geweldig. De transfer naar Team Jumbo-Visma is hem gegund. Er zit absoluut nog rek in Marcel en hij kan zich in een ploeg met Sven en Patrick verder ontwikkelen. Hij moet het daar nu wel laten zien!"

Foto : Soenar Chamid

De favoriete momenten van de andere coaches teruglezen? Dat kan hier:
De top 3 van Jan Coopmans
De top 3 van Dennis van der Gun
De top 3 van Remmelt Eldering


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan