Tickets
Shop
Nieuws 01 mrt 2020

Wüst geëmotioneerd: 'Hamar geeft mij een speciaal gevoel'

Met haar zevende wereldtitel allround kwam Ireen Wüst weer een stapje dichter bij het all-time record van Gunda Niemann-Stirnemann. De Duitse vedette won in haar imposante loopbaan maar liefst acht allroundwereldtitels, maar voelt na het WK Allround in Hamar de hete adem van de Nederlandse vedette in haar nek. "Van mijn moeder moet ik iets meer genieten van mijn prestaties."

Foto : Sander Chamid

Als Wüst het record van Niemann wil evenaren, zal ze in ieder geval nog twee jaar door moeten schaatsen. Vanaf volgend seizoen vindt het WK Allround namelijk niet meer elk jaar plaats, maar om het jaar. Wüst, die onlangs al aangaf sowieso door te gaan tot de Olympische Spelen van Peking, kan in ieder geval met veel vertrouwen het volgende WK Allround tegemoet gaan. De 33-jarige Goirlese won het afgelopen weekend op soevereine wijze de wereldtitel allround.

Het betekende alweer haar zevende allroundtitel in haar carrière. Drie van die titels veroverde ze in het Vikingschip in Hamar, de baan die voor altijd een speciaal plekje in haar hart heeft. "Ik heb hier voor de derde keer gewonnen, maar het was de eerste keer dat er hier herinneringen van Paulien naar boven kwamen", zegt ze terwijl de eerste tranen over haar wangen beginnen te vloeien. "Hamar geeft mij een speciaal gevoel. Tijdens het inrijden van mijn vijf kilometer zag ik het beeld voor me dat ze tijdens haar vijf kilometer van elf jaar geleden volledig instortte. Dat soort dingen blijven lastig."

Of ze de herinneringen, die ze tegenwoordig op elke ijsbaan tegenkomt, toeliet? "Ik zei op dat moment: nou Buuf, ik ga mijn best doen! Daarna probeerde ik me weer te focussen op de wedstrijd. Het lijkt me misschien allemaal makkelijk af te gaan, maar het gemis is er nog elke dag", aldus Wüst, die zich had voorgenomen om het over de schoonheid van haar zevende wereldtitel te hebben en niet over het gemis van haar hartsvriendin. "Ik ben ook maar een mens. Soms komt het even keihard binnen."

Nerveus
Voor Wüst verliep het WK op rolletjes. Na een 'tegenvallende' 500 meter pakte ze dankzij een goede 3 kilometer de leiding in het tussenklassement. Vooral de 3 kilometer gaf Wüst veel vertrouwen voor de tweede dag, die ze begon met een overwinning op de 1500 meter. "Op de 1500 meter ben ik de regerend wereldkampioene, dus dat wilde ik graag laten zien. Dat dat dan ook nog lukt in een baanrecord had ik niet verwacht."

Op de afsluitende 5 kilometer had ze een ruime voorsprong op achtervolgers Ivanie Blondin, Melissa Wijfje en Antoinette de Jong. In plaats van haar voorsprong te consolideren, liep ze op de afstand die ze al een jaar niet meer had gereden zelfs uit. "Ik was het meest nerveus voor de 5000 meter, maar toen het startschot ging, dacht ik: kom maar op." Wüst noteerde na Martina Sablikova de één na snelste tijd en verzekerde zich daarmee van haar zevende wereldtitel. "Ik sta soms te weinig stil bij wat ik allemaal presteer, maar ik zal vandaag eens proberen wat meer naar mijn moeder luisteren", sluit ze lachend af.

Bekijk hier de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan