Tickets
Shop
Nieuws 08 apr 2020

Peter Kolder wordt bondscoach KNSB Talent TeamNL

Peter Kolder (44) wordt met ingang van het nieuwe schaatsseizoen bondscoach van de nationale junioren. Hij zal in deze functie de gezamenlijke trainingen coördineren van 's lands grootste talenten. Bij internationale wedstrijden, zoals de Junior World Cups en het WK Junioren, zal Kolder als bondscoach de nationale selectie leiden.

Foto : Soenar Chamid

Hij combineert die werkzaamheden straks met zijn nieuwe baan als hoofdcoach van het KNSB Talent Team Noord, voorheen het Regionaal Talentencentrum (RTC). Kolder was de voorgaande twee seizoenen trainer/coach bij TalentNED, het commerciële topteam rond kopvrouw Ireen Wüst dat per 1 april ophield te bestaan.

Kolders aanstelling als juniorenbondscoach valt samen met een verdere professionalisering van de KNSB Talent Teams, zoals alle RTC's voortaan heten. "Wij zijn blij en trots dat we met Peter Kolder een zeer ervaren coach hebben aangetrokken, die weet wat er nodig is om talenten klaar te stomen voor de top", zeggen Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB, en Jan Bakker, bestuurslid van de Stichting Topschaatsen Fryslân.

Bij de KNSB Talent Teams blijft Jetske Wiersma werkzaam als hoofdcoach talentontwikkeling. Zij zal zich samen met Kolder bezighouden met de verdere professionalisering van de programma's en coaches binnen de KNSB Talent Teams. Dit alles gebeurt in nauw overleg met diverse partijen binnen de schaatssport, waaronder de commerciële topteams.

Kolder werkte van 2002 tot 2010 reeds voor de KNSB. Hij was bondscoach van Jong Oranje (met onder anderen Sven Kramer en Ireen Wüst) en trainde ook het Opleidingsteam Langebaan. Daarna was hij trainer van de teams Liga, Op=Op en Corendon en werkte hij als bondscoach junioren en neo-senioren in China. In 2018 kwam hij bij TalentNED terecht.

"Ik ben blij om na tien jaar terug te zijn bij de KNSB en mij bezig te kunnen houden met het verder professionaliseren van de Nederlandse opleidingsstructuur", zegt Kolder. "De afgelopen jaren ben ik steeds betrokken gebleven bij de schaatssport in Friesland en ik hoop met mijn kennis en ervaring ook de komende tijd een nuttige bijdrage te kunnen leveren aan de schaatssport in het Noorden van ons land."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan