Tickets
Shop
Nieuws 08 mrt 2020

Team Reggeborgh is 'cadeautje' voor Wüst: 'Met zo'n kans hoef je niet lang te twijfelen'

Ireen Wüst verbeterde zondag in Heerenveen haar eigen baanrecord op de 1500 meter en won daarmee ook het eindklassement in de World Cup. Maar dat was niet hetgeen waar na afloop het meeste over werd gesproken. De 33-jarige Brabantse maakte na de race bekend dat ze de komende twee seizoenen voor Team Reggeborgh gaat schaatsen.

Foto : Sander Chamid

Voor aanvang van het seizoen was al duidelijk dat Infestos, de sponsor achter TalentNED, zou stoppen met de huidige schaatsploeg. De focus wordt verlegd naar andere sporten, waaronder wielrennen. Het was niet voor het eerst dat de meest succesvolle Nederlandse olympiër op zoek moest naar een nieuwe ploeg. "Aan het begin van het seizoen zijn we wel bezig geweest met  het zoeken naar sponsoren, maar het is gewoon heel lastig. Dat is niet gelukt", vertelt Wüst.

Angst om in eenzelfde situatie terecht te komen als in het seizoen 2014/2015, toen ze zelf Team4Gold (het latere Justlease.nl) opzette, had de Brabantse naar eigen zeggen niet. "Maar dit is wel een opluchting en dat Team Reggeborgh mij graag wil, is een mooi cadeautje." Na de WK Allround in Hamar, waar Wüst voor de zevende keer tot wereldkampioene werd gekroond, benaderde de groene sprintformatie haar. Binnen een week was alles geregeld. "Ja, het is heel snel gegaan. We hebben goede gesprekken gehad en er was een klik met Gerard en Desly."

Onder leiding van coaches Gerard van Velde en Desly Hill zal Wüst zich de komende twee jaar vooral gaan specialiseren op de schaatsmijl en laat ze het allrounden los. Daarnaast zullen ook de 1000 meter en de ploegenachtervolging speerpunten zijn. "Volgend jaar is er geen WK Allround en in het olympisch seizoen tellen toch alleen de Spelen. Ik zal heus nog wel een drie kilometer rijden en als het goed gaat misschien wel meer, maar de focus ligt op de 1500 meter. Het slotstuk van mijn carrière moet nog een keer die afstand op de Olympische Spelen worden."

Verder onderzoeken
Op de 1500 meter reed Wüst nog nooit zo constant als dit seizoen. Ze veroverde de Europese en de wereldtitel en stond bij elke World Cup op het podium. De allroundster moest 'noodgedwongen' een ander pad inslaan nadat ze aan het begin van het seizoen plaatsing op de 3000 meter voor de grote toernooien misliep. "Uiteindelijk heeft dit heel goed uitgepakt. Deze route wil ik nu verder onderzoeken."

"Ik had altijd in mijn achterhoofd dat ik het nog een keer in mijn carrière op een andere manier wil doen en als je zo'n kans aangeboden krijgt, wat goed voelt, dan hoef je er ook niet lang over te twijfelen", vervolgt ze. "Het is een fantastische ploeg met een goede staf. Ik denk dat ik me bij bepaalde trainingen een of andere trage Harry voel. Maar dat is juist ook wel weer mooi, toch? Jezelf opnieuw ontdekken, op een andere manier gaan trainen en kijken hoe dat uitpakt."

Waar Wüst uitkijkt naar een frisse omgeving, moet ze ook afscheid nemen van haar huidige trainer Peter Kolder en teamgenoten, waaronder Esmee Visser. "Het moeilijkste was om het tegen Esmee te vertellen", zegt Wüst. Ze bracht Visser zaterdag na de 3000 meter op de hoogte. "Dat is ook topsport, je moet keuzes maken. Als het zou kunnen, nam ik Esmee natuurlijk mee maar bij Reggeborgh gaat ze niet gelukkig worden. Esmee en ik zijn ploeggenoten geworden en daaruit is een mooie vriendschap ontstaan. Ze is bij ons in de straat komen wonen dus ik nodig haar nog steeds uit voor bakkies koffie. En we gaan ook heus nog wel samen fietsen."

Bekijk hier het transferoverzicht langebaan.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan