Tickets
Shop
Nieuws 18 mrt 2018

Round-up KPN NK Shorttrack voor junioren

Op het KPN NK Shorttrack vochten de junioren A, B en C een prachtige strijd uit op de losse afstanden zoals de 500, 1000, 1500 meter en de Superfinale. Daarnaast werd met de eindklassementen ook de overall Nederlands kampioenen bepaald.

Foto : Fotostudio Red Green Blue/Ankie Hogewind

Junioren A heren
Hij kampte dit jaar met een knieblessure en later verzwikte hij zijn enkel. Toch was Sven Roes op het KPN NK Shorttrack bij de junioren A onverslaanbaar. Hij won van al zijn ploeggenoten met overmacht en won alle vier de afstanden. Tom Hofker (ook op de weg terug van een zware blessure) en Hilco Heijne werden tweede en derde.

"Ik heb hier geen woorden voor. Ik vind het zo mooi hoe alles dit weekend is uitgepakt", zegt Roes. "Na de winst van gisteren op de 1500 meter heb ik ook de 500, 1000 meter en de Superfinale gewonnen. Dat terwijl ik dit seizoen drie maanden niet heb kunnen schaatsen. Ik ben nu eindelijk van alles hersteld. De winst op dit NK kwam niet vanzelf. Ik heb er voor moeten werken, maar het was het allemaal waard. Ik ben hier erg blij mee."

Sven Roes | Foto : Pieter-Jord Hovenga

Junioren A dames
Bij de dames was Gioya Lancee oppermachtig. De schaatsster, die na veertien maanden weer terug is van een dubbele beenbreuk, won alle afstanden met overmacht en speelde met haar tegenstanders. Joni Tersteeg werd tweede en Maureen Onderwater eindigde als derde.. Voor Lancee was haar overall winst op het KPN NK Shorttrack een mooie opsteker op weg naar de Europa Cup Finale die volgende week plaatsvind.  

"Ik heb lekker gereden. Ik wist wel dat ik veel kans had om het eindklassement te winnen, maar ik heb alsnog technisch goed gereden", vertelt Lancee. "Ik heb lekker ontspannen geschaatst en vertrouwen opgedaan voor de Europa Cup finale. Ik won het NK Shorttrack wel gemakkelijk, maar ik moet niet onderschatten dat ik al veertien maanden bezig ben om te revalideren. Blijkbaar ben ik nu goed genoeg voor de winst op het NK. Ik reed hier niet slecht en ik ben benieuwd wat dat belooft voor volgende week."

Junioren B heren
Hugo Bosma (17) ging er bij de junioren B vandoor met de Nederlandse titel, hij bleef voor Niels Kingma en Jens van 't Wout. De schaatser uit Engelen won drie van de vier afstanden en ging alleen op de 500 meter in de fout. "Er was al een valse start en toen wilde ik te snel van de lijn af en was ik te snel weg. Dat was erg dom. Daardoor was ik even mijn leiding in het klassement kwijt, maar ik wist dat ik het nog recht kon zetten. De 1000 meter won ik en daarmee had ik alweer mijn eerste plaats in het klassement te pakken. In de Superfinale heb ik die voorsprong uitgebreid."

Hugo Bosma | Foto : Ingmar van de Griek

Junioren B dames
Xandra Velzeboer en Marijn Wiersma waren bij de junioren B in een groot gevecht verwikkeld. Velzeboer won de 500 en de 1000 meter, terwijl Wiersma er op de 1500 meter en in de Superfinale (1500 meter) vandoor ging met de winst. De verschillen tussen de twee shorttracksters waren miniem. Mede door de valpartij van Wiersma op de 1000 meter pakte Velzeboer de winst in het eindklassement. Esther Gijsbers eindigde op de derde plaats.

"Die valpartij op de 1000 meter gooide roet in het eten", zegt Wiersma. "Xandra en ik zijn erg aan elkaar gewaagd en door mijn val op de 1000 meter werd ik die afstand slechts vierde en liet ik een paar dure punten liggen. Xandra wordt op een andere afstand niet zomaar vierde. Dan had er echt wat moeten gebeuren met een valpartij of een penalty, maar dat gebeurde niet. Ik vind het jammer, maar ik ben ook blij voor Xandra dat ze heeft gewonnen. Dit is haar eerste Nederlandse titel en ik heb er al twee. Ik heb dit weekend lekker gereden."

"In de Superfinale moest ik bij de eerste drie komen om de titel te winnen", vertelt Velzeboer. "Marijn won die Superfinale wel, maar met mijn derde plaats had ik genoeg punten behaald voor de winst in het eindklassement. Dit is mijn eerste Nederlandse titel overall en daar ben ik erg blij mee. Ik heb dit toernooi relaxt en tegelijk geconcentreerd geschaatst. Door die valpartij van Marijn op de 1000 meter werd het voor mij wel iets gemakkelijker om de overall titel te pakken."

Marijn Wiersma | Foto : Fotostudio Red Green Blue/Ankie Hogewind

Junioren C heren
Mans Boskamp won bij de junioren C zijn eerste Nederlandse titel op de 1000 meter en hij won tevens het eindklassement. De tweede plek was voor Jari van Polen en Henk van Atten werd derde. Na zijn winst op de 1000 meter maakte Boskamp het zelf nog even heel spannend, door op de 500 meter gediskwalificeerd te worden met een tweede valse start.

"Mijn eerste heat van de dag is vaak wat minder", zegt Boskamp. "Ik was erg zenuwachtig en door die valse start lag ik eruit. Daarna heb ik gelijk de knop omgezet en heb ik me voorbereid op de volgende afstand, de 777 meter. Jari van Polen (gevallen) en Henk van Atten hadden op die afstand beiden de A-finale niet gehaald en daar kon ik van profiteren. Na mijn tweede plaats in de Superfinale wist ik dat het eindklassement had gewonnen. Ik ben hier erg blij mee, want dit is mijn eerste Nederlandse titel."

Junioren C dames
Bij de junioren C vochten Michelle Velzeboer, Femke de Boer en Yael Prenger een prachtige strijd uit. Prenger won de 500 meter, nadat Michelle Velzeboer in de halve finale onderuit was gegaan. In de finale van 777 meter kwamen de twee dames elkaar daarna letterlijk en figuurlijk tegen. Prenger probeerde Velzeboer in te halen, waarna Velzeboer onderuit ging. Na lang beraad besloot de jury om Prenger een penalty te geven en liep de Amsterdamse een paar dure punten mis. Velzeboer ging door en schaatste daarna een sterke 1500 meter in de Superfinale. Zo pakte zij de winst in het eindklassement, voor Femke de Boer en Prenger.

"Ik haalde Michelle in op de 777 meter en ik won daarmee de race. De jury vond echter dat het geen goede inhaalactie was", aldus Prenger. "Het maakt niet uit of ik het terecht vond of niet, maar ik moet haar zo goed inhalen dat de jury überhaupt niet hoeft na te denken of het een penalty is. Dat was zonde. Als ik die 777 meter had gewonnen, dan was ik ook overall Nederlands kampioen geweest. Daarna had ik ook nog kansen op de Superfinale. Michelle reed bij me weg en wilde er gelijk achterna. Ik dacht niet na en ik vergat te schaatsen. De punt van mijn schaats kwam in het ijs terecht en toen ging ik onderuit. Jammer, er had meer ingezeten. Ik moet echter niet vergeten dat dit mijn eerste NK is en dat ik nog maar anderhalf jaar schaats. Als je dat bedenkt dan mag ik best blij zijn met gouden medaille op de 500 meter en mijn bronzen medaille in het overall klassement."

"Yael kwam bij mij binnendoor in de A-finale van de 777 meter. Ik viel toen, maar zij kreeg een penalty waardoor ik als nog derde werd", vertelt Velzeboer. "Ik kreeg wel een lichte beuk van Yael, maar het was niet heel erg. Die penalty was denk ik wel terecht; het hoort bij de sport. Voor onze titelstrijd was het wel jammer, want die werd hierdoor wel bepaald. Zelf heb ik echter ook goed gereden door de 1000 meter en de Superfinale te winnen. Die afstanden gingen beiden goed. Ik ben erg blij met mijn eerste Nederlandse overall titel."

Lees hier voor de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan