Tickets
Shop
Nieuws 18 mrt 2018

Xandra Velzeboer en Marijn Wiersma zijn aan elkaar gewaagd

Xandra Velzeboer en Marijn Wiersma vechten op het KPN NK Shorttrack voor junioren B een mooie strijd uit om het eindklassement. Wiersma won gister de 1500 meter en Velzeboer pakte het goud op de 500 meter. "We zijn aan elkaar gewaagd", meent Wiersma. "Xandra is erg explosief op de 500 meter, maar ik ben beter op de lange afstanden."

Met haar blonde haren en geringe lengte van 1 meter 65 oogt Xandra Velzeboer niet erg gevaarlijk. Op de tribune is ze net een 16-jarig meisje dat giechelt, achter de jongens aan rent en tegelijk met volle teugen genieten van het schaatsen. Maar zodra de Culemborgse het ijs op staat, dan verandert ze in een echt wedstrijddier. Druk? Dat voelt ze niet. Zenuwen? Die kent ze niet. Als een volleerde, professionele schaatsster gaat ze met haar sport om.

Op de 500 meter steekt Velzeboer er bij de junioren B bovenuit. Haar start is zo explosief en haar slagen zijn zo snel, dat er maar weinig vrouwen zijn die haar kunnen bijhouden. Alleen Marijn Wiersma, haar eeuwige concurrente, blijft in de buurt. "Ik moest van mezelf deze race wel winnen", stelt Velzeboer, als ze de gouden medaille om haar nek heeft. "Ik ben blij dat het gelukt is. Ik merkte wel dat Marijn achter mij zat, maar ik heb de boel goed dicht gehouden. Ik heb goede lijnen gereden, waardoor ze er niet langs kon."

Geschiedenis
Wiersma, die er met het zilver vandoor ging, bevestigt dat. "Ik heb eerst Esther (Gijsbers) ingehaald en daarna reed ik het gat naar Xandra dicht. Zij ging wel heel erg hard en toen ik daar achter zat, vond ik het wel mooi. Op de 500 meter kom ik haar toch niet voorbij."

Bij het WK Shorttrack voor junioren schreef Velzeboer twee weken geleden nog geschiedenis door als eerste Nederlandse shorttrackster een individuele medaille te winnen, ze behaalde brons op de 500 meter. "Het was mijn eerste WK, dus ik voelde totaal geen druk. Ik had gewoon heel veel plezier en het maakte me niet uit op welke plek ik eindigde. Technisch schaatste ik lekker en het ging allemaal erg soepel. Daarom kon ik ook zo hard schaatsen en won ik die medaille."

Velzeboer had geen last van zenuwen bij haar debuut op het WK. ''Ik was wel onder de indruk van dat WK in Polen. Het was allemaal zo officieel en er deden zelfs schaatsers mee die naar de Olympische Spelen waren geweest. Het was gaaf om daar tegen te schaatsen. Maar zenuwen, nee die had ik niet. Dat zijn ook gewoon schaatsers, die er net zoals ik alles aan doen om hard te gaan.’’

Altijd druk
Wiersma weet wel waarom haar concurrente zo goed is. "Xandra heeft altijd druk op het ijs. Op de 500 meter is ze erg explosief en heeft ze echt een killersstart. Ze is zo snel weg en in de eerste ronde moet ik altijd achter haar aan. Ze bouwt haar races goed op; ze begrijp het shorttrackspelletje gewoon."

Bij shorttracken is de geringe lengte van Velzeboer geen nadeel. "Ik kan goed hangen in de bochten. Dat gaat gemakkelijker als je wat kleiner bent. Ook ben ik lekker behendig, waardoor ik mijn tegenstanders goed kan inhalen. Daar maak ik graag gebruik van."

De strijd om het eindklassement op het KPN NK Shorttrack bij de junioren B is nog niet gestreden. "We zijn aan elkaar gewaagd", zegt Wiersma. "Als ik van Xandra verlies of zij van mij dan weet je dat je van iemand verliest die niet slecht is. De ene keer wint Xandra en de andere keer win ik weer. We willen allebei winnen, maar we gaan wel relaxt met elkaar om. We zien op het ijs wel wie de beste is."

Meer lezen over shorttrack? Klik hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan