Tickets
Shop
Nieuws 18 mrt 2018

Shorttracker Hugo Bosma neemt graag risico's

Hugo Bosma (17) is geen saaie schaatser die rustig zijn rondjes rijdt. Nee, als shorttracker neemt de Brabander graag risico's en staat hij bekend om zijn spectaculaire inhaalacties. Zaterdag won hij op het KPN NK Shorttrack op dezelfde wijze de 1500 meter bij de junioren B en vandaag hoopt hij zijn slag te slaan op de 500, 1000 meter en de Superfinale.

Foto : Ingmar van de Griek

Shorttracken is een tactisch spelletje. Natuurlijk moet je snel schaatsen en goed de bochten door kunnen komen, maar je moet ook het tactisch spel met je tegenstanders kunnen spelen. Hugo Bosma weet dat maar al te goed. De 17-jarige shorttracker uit Engelen gaat de strijd met zijn tegenstanders vol bravoure aan. "Bij belangrijke wedstrijden ben ik soms wat meer terughoudend", vertelt hij.

"Maar over het algemeen heb ik wel een risicovolle stijl. Ik houd van actie en vind het leuk om mijn tegenstanders proberen in te halen. Ik weet dat dat ook risico's met zich neemt en dat je daarmee soms een tegenstander kunt raken of onderuit kunt gaan. Dat kan je een penalty opleveren, maar daar ben ik niet zo bang voor. Dat houdt me niet tegen om zulke acties te maken."

Inhaalactie
In de finale van de 1500 meter maakte Bosma zaterdag ook een mooie inhaalactie. Met nog drie rondjes te gaan, reed hij achter Ingmar van de Griek aan, maar die haalde hij daarna mooi in. "Dat was gaaf. Daarna liepen mijn benen wel vol, maar ik kon Jens van 't Wout gelukkig nog net achter me houden. Ook hij had na een lange dag schaatsen zware benen."

Zo pakte Bosma de Nederlandse titel op de 1500 meter, terwijl hij twee jaar geleden ook al Nederlands kampioen werd op de 500 meter en de Superfinale won bij de C-junioren. Waar komt die klasse vandaan? "Ik heb een goede trainster, Wilma Boomstra en met haar werk ik hard aan mijn techniek. We doen ook krachttraining, maar techniek vindt ze het belangrijkste. Met het RTC Midden staan we bovendien acht keer per week op het ijs, dus zo kan ik mijn techniek mooi bijslijpen."

Studentenwoning
Sinds anderhalf jaar woont de 17-jarige schaatser, die nog in vijf havo zit, op zichzelf. Hij heeft zijn ouderlijk huis in Engelen ingeruild voor een studentenwoning in Utrecht. "Nu woon ik dichtbij de schaatsbaan en kan ik mijn school en mijn sport goed combineren. Ik woon met drie andere schaatsers in een huis en dat bevalt goed. In het begin moest ik echter wel wennen. Thuis was ik altijd gewend dat mijn moeder zei dat ik mijn huiswerk moest maken en nu moet ik dat zelf doen. Dat vind ik soms lastig."

Zondag rijden Bosma en zijn maatjes nog de 500, 1000 meter en de Superfinale. De Brabander staat er goed voor, maar zeker van de overall winst is hij nog niet. "Ik heb nog niets gewonnen", meent hij. "Het gaat natuurlijk om het eindklassement. Als ik straks val, staat ik als nog met lege handen. Ik moet me goed blijven concentreren en scherp blijven rijden."

Meer lezen over shorttrack? Klik hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan