Tickets
Shop
Nieuws 17 mrt 2018

Na al die blessures is Sven Roes eindelijk Nederlands kampioen

Sven Roes (18) werd dit jaar geteisterd door blessureleed. In het najaar lag hij er twee maanden uit door een knieblessure en in december verstuikte hij zijn enkel. De jonge schaatser is echter niet klein te krijgen. Met veel geduld en hard trainen knokte hij zich terug en veroverde op het KPN NK Shorttrack bij de junioren A zijn eerste titel op de 1500 meter.

Foto : Pieter-Jord Hovenga

Sven Roes grijnst van oor tot oor. Na zijn winst op de 1500 meter is de lach niet meer van zijn gezicht te krijgen en maakt hij op de Vechtsebanen in Utrecht lekker wat grappen met zijn ploeggenoten van RTC Noord/Wadro. "Ik ben superblij", zegt hij als hij tegen de boarding aanleunt en op de prijsuitreiking wacht. "Dit is mijn eerste Nederlandse titel. Bij de andere NK's werd ik altijd tweede of derde, het goud had ik nog nooit."

Voor Roes is de gouden medaille op de 1500 meter en het zilver op de relay vooral een beloning voor zijn geduld en het harde werken van afgelopen jaar. "Na al die blessures had ik niet meer verwacht dat ik hier Nederlands kampioen zou worden. Ik had het natuurlijk wel gehoopt, maar ik heb zo'n lange weg afgelegd. Ik was de afgelopen maanden meer bezig met revalideren dan met titelaspiraties."

Blessures
Het afgelopen seizoen had Roes met veel tegenslagen te kampen. Zo liep hij van de zomer een blessure aan zijn knie op. "Een pees onder mijn rechterknie raakte overbelast. Ik ben daar nog twee maanden mee door gegaan, maar dat was niet zo slim. In augustus had ik zoveel last van die knie, dat ik niet goed meer kon lopen. Vanaf dat moment heb ik twee maanden rust gehouden en met de fysiotherapeut hard gewerkt om weer terug te komen."

Elke ochtend en avond was hij druk in de weer met zijn knie-oefeningen en verder mocht hij soms alleen een half uurtje fietsen. "Ik moest de spieren in mijn bovenbeen sterker maken, zodat er minder druk op de knie kwam te staan. Ik heb goed naar de fysiotherapeut geluisterd want ik wilde zo snel mogelijk het ijs weer op."

Morfine
In december was Roes eindelijk weer helemaal fit, maar bij een StarClasswedstrijd in Duitsland ging het weer mis. "Op de 1500 meter kwam een andere schaatser buitenom en gaf mij een duwtje. Ik bleef met mijn punt in het ijs steken en klapte voorover. Ik lag op het ijs en ik voelde gelijk dat het verkeerde boel was. Ik kon niet meer opstaan. Op weg naar het ziekenhuis hebben de verplegers me morfine gegeven, want ik verging van de pijn."

De Giekerker had het mentaal even moeilijk. "Ik baalde enorm. Ik was net hersteld van die knieblessure en ik kon niet wachten om de strijd aan te gaan met de anderen. Nu moest ik weer rust houden en herstellen van mijn enkelblessure. Ik wist ook niet hoe lang het ging duren. Gelukkig heb ik goed gerevalideerd en ben ik er sterker uit gekomen dan voorheen. Door al dat trainen voel ik me fysiek wel fit."

Bij de StarClass in Leeuwarden reed Roes al sterk en werd hij tweede op de 1500 meter. Maar op het KPN NK Shorttrack in Utrecht was hij de 1500 meter helemaal ijzersterk. In de finale versloeg hij Tom Hofker en Robin van Riet en pakt zo'n zijn eerste Nederlandse titel.

Meer lezen over shorttrack? Klik hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan